Καθοριστικές οι αμερικανικές εκλογές και για την προοπτική δημιουργίας ισχυρών αντισωμάτων κατά νεοσουλτάνων και αυταρχικών καθεστώτων

Ο υποψήφιος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τη σύζυγό του, Δρ. Τζιλ Μπάιντεν και η υποψήφια αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις με τον σύζυγό της Douglas Emhoff, στο συνέδριο των Δημοκρατικών. EPA, DNCC




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Δεν είναι μόνο πόλεμος των ιδεών. Είναι κάτι πολύ περισσότερο και συνάμα επικίνδυνο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται ότι διακυβεύεται η Δημοκρατία.

Αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι σε ορισμένες πολιτείες κρέμεται από μια κλωστή η κοινωνική συνοχή και αυξάνονται οι πιθανότητες για τοπικές εμφύλιες συρράξεις.

Μετά την πραγματοποίηση των συνεδρίων των δυο κομμάτων, που φέτος είχαν μια εντελώς διαφορετική μορφή, το πιο ανησυχητικό ενδεχόμενο που προβάλλεται είναι ότι για πρώτη φορά δεν θεωρείται δεδομένη η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.

Αν και όλες οι δημοσκοπήσεις, σε εθνικό επίπεδο και σε κρίσιμες πολιτείες, δείχνουν προβάδισμα του Δημοκρατικού υποψηφίου Τζο Μπάιντεν έναντι του Ρεπουμπλικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εντούτοις, εκτιμάται ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη το τι έγινε στην εκλογική αναμέτρηση του 2016.

  • Άλλωστε, δεν πρέπει να λησμονείται το γεγονός ότι και στο παρελθόν ορισμένοι υποψήφιοι (π.χ. Μάικ Δουκάκης και Χίλαρι Κλίντον) προηγούνταν κατά πολύ των αντιπάλων τους έως τις τελευταίες εβδομάδες πριν τις εκλογές και τελικά ηττήθηκαν.

Επιπλέον, επειδή η χώρα βιώνει πρωτοφανή διχασμό και το στρατόπεδο του Προέδρου Τραμπ ισχυρίζεται ότι ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί θα επιβάλουν σοσιαλιστικό σύστημα και ότι θα φέρουν την καταστροφή, δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα αν αυτοί οι ισχυρισμοί θα οδηγήσουν τελικά σε σημαντικά οφέλη για τον Αμερικανό ηγέτη ή θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο.

Συνοπτικά το συμπέρασμα πολλών αναλύσεων είναι ότι εάν ο Μπάιντεν κερδίσει τις εκλογές με μεγάλη διαφορά, θα είναι πολύ πιο δύσκολο για τον Πρόεδρο Τραμπ να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα. Αν, όμως, η εκλογή Προέδρου κριθεί σε μια ή δυο πολιτείες (όπως ξανασυνέβη), τότε μπορεί να ακολουθήσει μετεκλογικό χάος, συνοδευόμενο από βίαιες ταραχές.

Εδώ και εβδομάδες, ο Πρόεδρος Τραμπ υποστηρίζει ότι η μαζική προσφυγή στην επιστολική ψήφο θα οδηγήσει σε νοθεία, καλλιεργώντας έτσι το έδαφος ότι εάν χάσει τις εκλογές, είναι πολύ πιθανόν να μην αποδεχθεί το αποτέλεσμα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έφτασε στο σημείο να προτρέψει τους πολίτες της Βόρειας Καρολίνας να ψηφίσουν δυο φορές, μία μέσω ταχυδρομείου και μία αυτοπροσώπως «και αν το σύστημα είναι τόσο καλό, όσο λένε, τότε προφανώς δεν θα μπορείτε να ψηφίσετε αυτοπροσώπως», όπως είπε.

Πάντως, όσον αφορά την προοπτική άρνησης αποδοχής του εκλογικού αποτελέσματος υπήρξαν παρόμοιες εισηγήσεις και προς τον υποψήφιο των Δημοκρατικών. Δηλαδή, αν παρουσιαστεί ότι ο Μπάιντεν χάνει τις εκλογές με σχετικά μικρή διαφορά, καλείται από στελέχη του κόμματός του να μην αποδεχθεί το αποτέλεσμα.

  • Μια τέτοια παρότρυνση απηύθυνε πρόσφατα και η Χίλαρι Κλίντον, η οποία στις εκλογές του 2016 είχε κερδίσει σχεδόν τρία εκατομμύρια ψήφους περισσότερους από τον Τραμπ, αλλά δεν εξελέγη στην προεδρία επειδή ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος είχε συγκεντρώσει μεγαλύτερο αριθμό εκλεκτόρων.

Εν τω μεταξύ, αυξάνονται οι ανησυχίες ότι, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα της 3ης Νοεμβρίου, δεν θα υπάρξει πολιτική και κοινωνική ηρεμία για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο φανατικές ομάδες να επιδεινώσουν περαιτέρω το τεταμένο κλίμα εν μέσω πανδημίας.

Αναλυτές που εμφανίζονται έντονα επικριτικοί απέναντι στον Πρόεδρο Τραμπ θεωρούν ότι για να «σωθεί η χώρα» και «να επιστρέψει η λογική» στον Λευκό Οίκο δεν αρκεί μόνο να ηττηθούν οι Ντόναλντ Τραμπ και Μάικ Πενς, αλλά και να αποκτήσουν οι Δημοκρατικοί τον έλεγχο της Γερουσίας, ώστε οι Τζο Μπάιντεν και Κάμαλα Χάρις να μπορέσουν να φέρουν την αλλαγή και να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις.

Επίσης, όπως επισημαίνουν, μια δημοκρατική διοίκηση θα έχει την ευκαιρία να διαμορφώσει διαφορετικές συνθήκες ασφάλειας για τους Αμερικανούς λόγω του κορωνοϊού και παράλληλα να αποκαταστήσει το κύρος των ΗΠΑ στο εξωτερικό, προτάσσοντας την πολυμερή δράση, το διεθνές δίκαιο και την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ένα από τα βασικά ερωτήματα που τίθεται για τον Τζο Μπάιντεν αφορά στην εξωτερική πολιτική:

Εάν στις 20 Ιανουαρίου 2021 ορκιστεί 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες της μεγάλης πλειοψηφίας των ψηφοφόρων που δεν επιθυμεί πλέον την μονομερή πολεμική εμπλοκή των ΗΠΑ σε διάφορες περιοχές του κόσμου, αλλά ούτε και την επιστροφή σε ηγεμονιστικές πρακτικές;

  • Εάν ακούσει τους ψηφοφόρους και όχι το κατεστημένο της αμερικανικής πρωτεύουσας, ενδέχεται επί προεδρίας Μπάιντεν να αρχίσει να διαμορφώνεται ένα νέο σκηνικό στη σχέση των ΗΠΑ με την παγκόσμια κοινότητα. Βασικό κλειδί για την εφαρμογή μιας «νέας στρατηγικής» θεωρείται η διαχείριση των αμερικανορωσικών σχέσεων.

Ο Μπάιντεν έχει χαρακτηρίσει δικτάτορα τον Πούτιν, όπως και τον Ερντογάν.

Επομένως, οι αμερικανικές εκλογές δεν θα καθορίσουν μόνο την έκβαση της πανδημίας και το μέλλον της χώρας. Είναι πολύ πιθανόν να είναι καθοριστικές για τη Δημοκρατία εντός και εκτός των ΗΠΑ, αλλά και για την προοπτική δημιουργίας ισχυρών αντισωμάτων σε διεθνές επίπεδο κατά νεοσουλτάνων και αυταρχικών καθεστώτων.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Ο θαυμασμός του Τραμπ για τον νεοσουλτάνο, οι σκληροί χαρακτηρισμοί του Μπάιντεν και η στρατηγική του Ελληνισμού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: