Κάθε μέρα και νέο χαμηλό ρεκόρ για την τουρκική λίρα: Δεν μπορούν να την κρατήσουν με τίποτε

File photo: Σε ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών η τουρκική λίρα. ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αδιάκοπες είναι οι πιέσεις προς την τουρκική λίρα, η οποία συνεχίζει τον «κατήφορο», διολισθαίνοντας σε νέο ιστορικό χαμηλό, λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το νόμισμα της γειτονικής χώρας υποχωρεί σήμερα στις 7,5720 λίρες/δολάριο και στις 8,9696 λίρες/ευρώ, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Μάλιστα, από την αρχή του 2020, οι σωρευτικές απώλειες ανέρχονται στο -27% έναντι του αμερικανικού νομίσματος και στο -34% έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Οι νέες πιέσεις επέρχονται εν όψει της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας την προσεχή Πέμπτη, με τους επενδυτές να επιμένουν στην ανάγκη αύξησης των επιτοκίων, η οποία αποτελεί και το πλέον ουσιαστικό μέσο για την στήριξη του καταρρέοντος νομίσματος.

Υπενθυμίζεται ότι παρά τις κλιμακούμενες πιέσεις, η κεντρική τράπεζα διατηρεί αμετάβλητο στο 8,25% το βασικό επιτόκιο, επιλέγοντας –αντ’ αυτού- να επιστρατεύσει μη συμβατικά μέτρα για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.

Σύμφωνα με την Deutsche Bank, πάντως, ακόμη και την ύστατη στιγμή, η κεντρική τράπεζα είναι πολύ πιθανό να επιστρέψει στον δρόμο της λογικής, προχωρώντας επιτέλους στην πρώτη αύξηση επιτοκίων, μετά από αρκετούς μήνες.

Άλλωστε, πέραν των νομισματικών πιέσεων, ο υψηλός πληθωρισμός και η αυξημένη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αφήνουν πολλά περιθώρια επιλογών στην Άγκυρα, η οποία καλείται να διαχειριστεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ προκλήσεων.

Τι συμβαίνει στην τουρκική οικονομία;

Τον τελευταίο χρόνο, οι τουρκικές αρχές εφαρμόζουν μια διττή οικονομική πολιτική, η οποία από τους περισσότερους οικονομολόγους χαρακτηρίζεται ως μη βιώσιμη.

– Από τη μία πλευρά, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλεί την κεντρική τράπεζα να διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια -κάτι το οποίο καθιστά αδύναμο το τουρκικό νόμισμα εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού- με στόχο την παροχή φθηνής ρευστότητας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

– Από την άλλη πλευρά, η κεντρική τράπεζα δαπανά μεγάλες ποσότητες ξένου συναλλάγματος, προκειμένου να αγοράζει τουρκικές λίρες και να αποτρέπει την περαιτέρω καταβαράθρωση του εγχώριου νομίσματος.

Αυτή η στρατηγική, όμως, έχει αποβεί μοιραία για την τουρκική οικονομία, καθώς η αξία της τουρκικής λίρας βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, με τις σωρευτικές απώλειες από την αρχή του 2020 να υπερβαίνουν το 25%.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Νέα σφαλιάρα του Moody’s στην Τουρκία: Υποβάθμισε 8 εταιρείες μετά τις 13 τράπεζες

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required