Η νατοϊκή παγίδα απέτυχε (για τώρα): Η Αθήνα δέχεται διάλογο μετά την αποχώρηση των Τούρκων

File photo: Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ με τον πρόεδρο της Τoυρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Photo via Twitter, @NATOpress




Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αναγκάστηκε να αποσαφηνίσει τον ρόλο της Δυτικής Συμμαχίας σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αν και φαίνεται ότι έκανε τα πράγματα χειρότερα.

Χθες μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, ο οποίος του υπογράμμισε ότι ο διάλογος με την Τουρκία περνά μέσα από την αποχώρηση των δυνάμεων της από την περιοχή του Καστελόριζου.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ, ως γνωστό, έστησε παγίδα, μαζί με τους Τούρκους, εναντίον της Ελλάδας με τη δημοσιοποίηση των λεγόμενων “τεχνικών επιτροπών”.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Euractiv, ο Jens Stoltenberg, διευκρίνισε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ότι η δήλωσή του σχετικά με συμφωνία για διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αναφερόταν σε «τεχνικές συνομιλίες» για την εκτόνωση των εντάσεων, οι οποίες θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά στις διπλωματικές προσπάθειες που έχει αναλάβει η Προεδρεύουσα του Συμβουλίου της ΕΕ, Γερμανία, αναφέρεται εισαγωγικά στο δημοσίευμα που έχει την υπογραφή του Σαράντη Μιχαλόπουλου και της Alexandra Brzozowski.

  • Τα σχόλια του Stoltenberg έγιναν αφότου η Αθήνα διέψευσε ανακοίνωση του ΝΑΤΟ την Πέμπτη το βράδυ ότι η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν σε τεχνικές συνομιλίες για την εξάλειψη των εντάσεων και την αποφυγή στρατιωτικών συγκρούσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως ανέφερε το EURACTIV, η Ελλάδα διέψευσε ότι είχε συμφωνήσει να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις, με μεσολάβηση του ΝΑΤΟ, με την Τουρκία με στόχο την αποκλιμάκωση των εντάσεων για τα θαλάσσια σύνορα και τα δικαιώματα εξερεύνησης φυσικού αερίου.

Ο Stoltenberg δήλωσε ότι οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ «συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για τη δημιουργία μηχανισμών στρατιωτικής αποσυμπίεσης για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων» .

Ωστόσο, οι ελληνικές διπλωματικές πηγές απάντησαν αμέσως ότι η ανακοίνωση «δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα», αν και σημείωσαν την πρόθεση του Stoltenberg να δημιουργήσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης εντός του ΝΑΤΟ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο  Stoltenberg διευκρίνισε ότι είχε μιλήσει νωρίτερα για «τεχνικές συνομιλίες» που αποσκοπούν αποκλειστικά στην αποκλιμάκωση σε στρατιωτικό επίπεδο, αλλά όχι για διαπραγματεύσεις για την πολιτική επίλυση της σύγκρουσης.

Δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία σχετικά με τον μηχανισμό, δήλωσε ο Stoltenberg, προσθέτοντας ότι οι«τεχνικές συνομιλίες έχουν σκοπό να συμπληρώσουν, όχι να αντικαταστήσουν, τις γερμανικές προσπάθειες για πολιτική διαμεσολάβηση. «Οι δύο σύμμαχοι έχουν συναντηθεί ήδη για τεχνικές συνομιλίες εδώ στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Stoltenberg .

Οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έφτασαν σε οριακό σημείο τις τελευταίες εβδομάδες, ιδίως αφ’ ότου η Άγκυρα αποφάσισε να στείλει το ερευνητικό σκάφος της Oruc Reis, συνοδευόμενη από πολεμικά πλοία, στα ελληνικά χωρικά ύδατα για αναζήτηση φυσικού αερίου.

  • Η Γαλλία, από πλευράς της, αύξησε πρόσφατα τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή ως ένδειξη αλληλεγγύης προς Ελλάδα και Κύπρο, ενώ η Άγκυρα έστειλε πολεμικά πλοία για στρατιωτικές ασκήσεις.

Ερωτηθείς εάν οι τεχνικές συνομιλίες θα συνεχιστούν παρά το ότι δεν απαιτείται από τις δύο πλευρές να αποσύρουν στρατιωτικά πλοία – κάτι που η Ελλάδα έθεσε ως προϋπόθεση – ο Stoltenberg είπε ότι «όσο έχουμε τόσα πολλά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη για τεχνικές μιλά πώς να αναπτύξουμε έναν μηχανισμό αποτροπής συγκρούσεων “.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χθες, απευθυνόμενος στην Τουρκία, να σταματήσει να προβαίνει σε απειλές εναντίον της χώρας του, εάν θέλει να ξεκινήσουν συνομιλίες για τη μείωση της έντασης. «Σταματήστε τις προκλήσεις, ξεκινήστε τις συνομιλίες», δήλωσε ο Μητσοτάκης στην Αθήνα. Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης , Στέλιος Πέτσας, πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία του Stoltenberg «απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ως συμφωνία για επανέναρξη διαλόγου».

Επισημαίνεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan έχει κατηγορήσει επανειλημμένα την Ελλάδα, αλλά και τη Γαλλία, αποκαλώντας πρόσφατα τους ηγέτες τους «άπληστους και ανίκανους» , επειδή αμφισβητούν τις τουρκικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Άγκυρα κατηγόρησε χθες την Ελλάδα ότι αποφεύγει τον διάλογο και ότι ψεύδεται, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι οι συνομιλίες με μεσολάβηση του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να διεξαχθούν μόνο εάν η Άγκυρα σταματήσει να κάνει «απειλές».

“Η Ελλάδα έδειξε για άλλη μια φορά από ό, τι δεν είναι υπέρ του διαλόγου”, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlüt Çavuşoğlu σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

Από πλευράς της, η Αθήνα είπε ότι η Άγκυρα έσπευσε να παρουσιάσει την προσπάθεια διαμεσολάβησης του ΝΑΤΟ ως την έναρξη ενός κατάλληλου διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.

  • “Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, επιδιώκοντας να μετατοπίσει το επίκεντρο της συζήτησης από την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, βάφτισε ως “συνομιλία” μια τεχνική πρόταση του ΝΑΤΟ για μείωση της έντασης που προκαλείται από την ίδια την Τουρκία”, ανέφεραν διπλωματικές πηγές στο EURACTIV.

«Θα ήταν χρήσιμο να επιδειχθεί ο ίδιος ενθουσιασμός για τον πολιτικό στόχο, που είναι η ανάγκη τερματισμού των προκλητικών τουρκικών ενεργειών και της απόσυρσης του Oruc Reis και των τουρκικών πλοίων από τα ελληνικά ύδατα», ανέφεραν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι η Τουρκία «πεισματικά αρνείται » να δει την ετοιμότητα της Ελλάδας για διάλογο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές στην Αθήνα παραμένουν διχασμένοι απέναντι στην προσπάθεια διαμεσολάβησης του ΝΑΤΟ. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ήταν μια σκόπιμη προσπάθεια να φανεί ότι το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει μια πρωτοβουλία για να μειώσει τις εντάσεις μεταξύ των μελών του. Άλλοι, πιο επικριτικοί, σημείωσαν πως δεν ήταν τυχαίο ότι η θετική αντίδραση της Τουρκίας στη δήλωση του ΝΑΤΟ ήταν «πολύ γρήγορη».

Εν συνεχεία σημειώνεται ότι ένα ακανθώδες ζήτημα είναι, εάν ο δυνητικός διάλογος μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας σε διπλωματικό επίπεδο θα έχει όρους. Η Τουρκία θέλει έναν άνευ όρων διάλογο, ενώ η Αθήνα θέλει συγκεκριμένους όρους.

  • Η Ελλάδα τονίζει ότι θα συζητήσει μόνο θαλάσσια ζητήματα, δηλαδή την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας της, ενώ η Τουρκία θέλει να θέσει σειρά εκκρεμών διμερών ζητημάτων με την Ελλάδα.

Το EURACTIV ρώτησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εάν η αλληλεγγύη που εξέφρασε απέναντι στην Ελλάδα σημαίνει επίσης ότι υποστηρίζει την ελληνική απαίτηση για διάλογο υπό προϋποθέσεις, αλλά η απάντηση του αρμόδιου εκπροσώπου της Επιτροπής ήταν ασαφής.

«Το ζήτημα της αλληλεγγύης της ΕΕ έχει τεθεί και εκφραστεί πολλές φορές από την ΕΕ. Η ΕΕ είναι αλληλλέγγυα προς την Ελλάδα και την Κύπρο σε ό,τι αφορά τα τρέχοντα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου αντιμετωπίζουν μονομερείς ενέργειες και μονομερή βήματα της Τουρκίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Peter Stano.

«Η ΕΕ ήταν πολύ ξεκάθαρη ως προς το τι αναμένου, δηλαδή την αποκλιμάκωση των εντάσεων. Ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε είναι ο διάλογος και η δέσμευση […] μόνο αυτά τα στοιχεία οδηγούν σε βιώσιμες λύσεις, αποκλιμάκωση και σταθερότητα», πρόσθεσε.

Πληροφορίες από την ιστοσελίδα Euractiv

Ο Ερντογάν νοιάζεται και για την …Αίγυπτο: Επιστολή “σφήνα” της Άγκυρας στα Ηνωμένα Έθνη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: