Η Αθήνα και η Άγκυρα θα συνεχίσουν τις διερευνητικές συνομιλίες, αλλά δεν διαφαίνεται λύση…

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




«Διαμάχη για το φυσικό αέριο στη Μεσόγειο. Η Αθήνα και η Άγκυρα επιστρέφουν στον διάλογο», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της γερμανικής Tagesspiegel, που προσθέτει στον υπότιτλο: «Στο πλαίσιο της διαμάχης για το φυσικό αέριο, η Τουρκία και η Ελλάδα σχεδιάζουν να συνεχίσουν τις διερευνητικές συνομιλίες. Όμως δεν διαφαίνεται λύση».

Το ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας στην Κωνσταντινούπολη Susanne Güsten αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Η Ευρώπη και η Τουρκία έβαλαν σε ανάπαυλα τη διαμάχη τους για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά λύση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Αν και η Τουρκία και η Ελλάδα σχεδιάζουν να συνεχίσουν τις διερευνητικές συνομιλίες μετά από τετραετή διακοπή, οι θέσεις των δύο χωρών παραμένουν ασύμβατες.

Μετά από τηλεδιάσκεψη της Καγκελάριου Angela Merkel, του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, η Τουρκία και η Ελλάδα ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι σχεδιάζουν να συνεχίσουν τις άμεσες συνομιλίες για τις αντικρουόμενες εδαφικές τους αξιώσεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2016.

Ο Michel ανέβαλε για την 1η Οκτωβρίου τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την Τουρκία, η οποία είχε προγραμματιστεί για αυτήν την εβδομάδα, επειδή μπήκε σε καραντίνα μετά τη μόλυνση από κορωνοϊό αξιωματικού ασφαλείας του περιβάλλοντός του.

Η αναβολή δημιουργεί χρόνο για νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κορυφαίων πολιτικών των εμπλεκόμενων χωρών. Μια συνομιλία μεταξύ του Erdogan και του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron την Τρίτη το απόγευμα συνέβαλε στη χαλάρωση.

Εξάλλου, ο Erdogan συνομίλησε την Τετάρτη και με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και στη συνέχεια με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg. Και στις δύο συνομιλίες, ο Erdogan τόνισε την προθυμία της χώρας του να συνομιλήσει και ζήτησε συμβιβασμούς από ελληνικής πλευράς, ανέφερε η Τουρκική Προεδρία.

Δεδομένων των προγραμματισμένων νέων διαπραγματεύσεων μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας, είναι απίθανο η ΕΕ να ανταποκριθεί στα αιτήματα της Ελλάδας και της Κύπρου για κυρώσεις κατά της Άγκυρας κατά τη Σύνοδο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα.

Ακόμη και πριν ανακοινωθούν οι νέες συνομιλίες, ορισμένες χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία, έλαβαν θέση εναντίον των κυρώσεων, επειδή ελπίζουν σε λύση μέσω διαπραγματεύσεων. Εάν η ΕΕ παραιτηθεί από την επιβολή κυρώσεων, ο Erdogan θα έχει επιτύχει ένα σημαντικό ενδιάμεσο στόχο. Η κυβέρνησή του επιδιώκει να αποφύγει τις κυρώσεις της ΕΕ -του μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου της χώρας, καθώς η τουρκική οικονομία βρίσκεται ήδη σε βαθιά κρίση.

Ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του ErdoganIbrahim Kalin, είπε σε Γερμανούς δημοσιογράφους στην Άγκυρα ότι ελπίζει πως η «κοινή λογική» θα επικρατήσει στη μεσογειακή διαμάχη και ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί. Ο Erdogan μπορεί σύντομα να συνομιλήσει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δήλωσε ο Kalin.

Ωστόσο, δεν αναμένεται ταχεία πρόοδος. Μεταξύ 2002 και 2016, η Τουρκία και η Ελλάδα επιχείρησαν ανεπιτυχώς σε συνολικά 60 γύρους διαπραγματεύσεων να επιλύσουν τις διαφορές τους σε σχέση με την οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ της τουρκικής ηπειρωτικής χώρας και των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

ΠΗΓΗ: Tagesspiegel

Που οφείλεται η ξαφνική αλλαγή του Ερντογάν: Τώρα θέλει να γίνει φίλος με τον …Μακρόν!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: