Εννιά μαθητές ανά δάσκαλο στην Ελλάδα, μία από τις χαμηλότερες αναλογίες στην Ευρώπη

Μαθητές σε σχολείο του Ναυπλίου. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Το 2018, σε επίπεδο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, υπήρχαν 24,5 εκατομμύρια μαθητές και 1,8 εκατομμύρια εκπαιδευτικοί στα κράτη μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. Σε γενικές γραμμές, οι μαθητές εισέρχονται σε προγράμματα δημοτικού σχολείου (ταξινομούνται ως επίπεδο 1 ISCED) μεταξύ των ηλικιών 5 και 7 ετών.

Αυτά τα προγράμματα είναι συνήθως σχεδιασμένα για να παρέχουν στους μαθητές μια καλή βασική εκπαίδευση στην ανάγνωση, τη γραφή και τα μαθηματικά, μαζί με μια στοιχειώδη κατανόηση άλλων μαθημάτων όπως ιστορία, γεωγραφία, φυσικές και κοινωνικές επιστήμες, τέχνη και μουσική, αναφέρει η Eurostat.

Σε ολόκληρη την ΕΕ, ο μέσος αριθμός μαθητών ανά δάσκαλο στο δημοτικό επίπεδο μειώθηκε από 14,3 το 2017 σε 13,6 το 2018, αν και τα αριθμητικά στοιχεία ποικίλλουν μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Οι υψηλότεροι λόγοι μαθητών-δασκάλων το 2018 αναφέρθηκαν στη Ρουμανία (19,5), στην Τσεχία και στη Γαλλία (και οι δύο 19,2).

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, οι χαμηλότερες αναλογίες καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (9,0), την Ελλάδα (9,2) και την Πολωνία (9,6).

Η αναλογία μαθητή-δασκάλου υπολογίζεται διαιρώντας τον αριθμό των ισοδύναμων μαθητών πλήρους απασχόλησης με τον αριθμό ισοδύναμων εκπαιδευτικών πλήρους απασχόλησης που διδάσκουν στο επίπεδο ISCED 1. Η αναλογία μαθητή-δασκάλου δεν πρέπει να συγχέεται με το μέσο μέγεθος της τάξης, καθώς δεν χρειάζεται λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές περιπτώσεις, όπως το μικρό μέγεθος ομάδων μαθητών με ειδικές ανάγκες ή συγκεκριμένες θεματικές περιοχές, ή τη διαφορά μεταξύ του αριθμού των ωρών διδασκαλίας που παρέχονται από τους εκπαιδευτικούς και του αριθμού των ωρών διδασκαλίας που καθορίζονται για τους μαθητές.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΕΛΛΑΔΑ 

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Ηλεκτροκίνηση: 5.000 αιτήσεις σε 15 ημέρες, για επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: