Δημοψήφισμα στην Ελβετία για τον περιορισμό του αριθμού των μεταναστών: Από τις χώρες της ΕΕ…

Αφίσα με σύνθημα “Φτάνει, ως εδώ!!” του ακροδεξιού ξενοφοβικού “Λαϊκού Κόμματος” που υποστηρίζει την αναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με την ΕΕ ώστε να περιοριστεί η διαμονή και εργασία πολιτών της ΕΕ στην Ελβετία . EPA/LAURENT GILLIERON




Οι Ελβετοί ψηφοφόροι αποφασίζουν αύριο μέσω δημοψηφίσματος αν θέλουν να απεμπλακούν από συμφωνία με την ΕΕ για την ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων και Ελβετών πολιτών.

Το δημοψήφισμα έρχεται έπειτα από εκστρατεία που έφερε στο προσκήνιο την υποβόσκουσα διάσταση απόψεων στην κοινωνία ως προς τους ξένους, οι οποίοι αποτελούν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Ελβετίας.

H Eλβετία, καθώς δεν είναι μέλος της ΕΕ, έχει υπογράψει συμφωνίες με την Ενωση οι οποίες αφορούν τις βασικές αρχές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, όπως την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών.

Αυτό σημαίνει πως οι πολίτες των χωρών μελών της ΕΕ μπορούν να ζήσουν και να εργαστούν στην Ελβετία και το αντίστροφο για τους Ελβετούς στην ΕΕ.

Επίσης επιτρέπει στην Ελβετία να συμμετέχει στην ευρωπαϊκή κοινή αγορά, δηλαδή στην ελεύθερη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών.

Ομως, απ’ ό, τι φαίνεται, η είσοδος Ευρωπαίων πολιτών στην Ελβετία και η πρόσληψή τους από ελβετικές εταιρείες δεν είναι ευπρόσδεκτη από όλους.

«Δεν έχει καμία σχέση το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί ή λίγοι αλλοδαποί. Εγώ προέρχομαι από μεταναστευτικό ρεύμα, είμαι ρωσικής καταγωγής, η πρωτοβουλία μας εστιάζεται πραγματικά στην εθνική προτίμηση για απασχόληση», είπε η Ελβίρα Βοκρεσενσκάγια μέλος του ακροδεξιού ξενοφοβικού Λαϊκού κόμματος.

Το ξενοφοβικό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα, ήταν αυτό που προκάλεσε το δημοψήφισμα για τη μετανάστευση, υθιυετώντας κάποια από τα επιχειρήματα των υπέρμαχων του Brexit – επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν κατά την περίοδο πριν από την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Χρειαζόμαστε εργατικό δυναμικό, δεν έχουμε αρκετούς εργαζόμενους στην Ελβετία σε ορισμένους τομείς, οπότε πρέπει να το κάνουμε, εάν είναι δυνατόν, με προστασία για αυτούς τους εργαζόμενους αλλά και για εμάς», δηλώνει η Ελένα Βερισίμο ντέ Φρέιτας, μέλος του κοινοβουλίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γενεύης.

Εάν ο περιορισμός των ξένων στην Ελβετία υποστηριχθεί από τους πολίτες στο αυριανό δημοψήφισμα, τότε το Σουηδικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο θα πρέπει να θέσει τέλος στην συμφωνία ελεύθερης μετακίνησης με την ΕΕ μέσα σε 12 μήνες και εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, θα καταπέσουν και όλες οι υπόλοιπες συμφωνίες.

Το Λαϊκό Κόμμα υποστηρίζει πως η ΕΕ θα επαναδιαπραγματευτεί με την Ελβετία και ότι η χώρα δεν μπορεί να υποστηρίξει τον αριθμό των μεταναστών που έχει σήμερα. Περίπου το 25% της Ελβετίας – 2,1 εκ. άνθωποι – είναι ξένοι. Απ’ αυτούς η πλειονότητα (1,4 εκ. άνθρωποι) προέρχονται από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο παρελθόν, η ΕΕ είχε απειλήσει ότι θα κόψει την ελβετική πρόσβαση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και οι αναλυτές σημειώνουν πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύει κανείς ότι θα προστρέξει σε επαναδιαπραγμάτευση. Η ΕΕ είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Ελβετίας.

Με πληροφορίες από Euronews.com

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: