Άλλαξε το σκηνικό του καιρού: Βροχές και καταιγίδες το Σάββατο-Σε ισχύ έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ [χάρτες]

File Photo: Αθηναίοι περπατούν στη βροχή. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

FILE PHOTO: Bροχές σε πολλές περιοχές της χώρας προβλέπονται για τα επόμενα 24ωρα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Μεταβολή παρουσιάζει ο καιρός από το βράδυ της Παρασκευής 25/09, με κύρια χαρακτηριστικά την πτώση της θερμοκρασίας και τις βροχές και καταιγίδες που αναμένονται κυρίως στο Ιόνιο, στο Βόρειο Αιγαίο και στα ηπειρωτικά.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ψυχρό μέτωπο θα διασχίσει τη χώρα μας σήμερα κινούμενο ανατολικά, με αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας.

Το Σάββατο 26/09 η θερμοκρασία στο Ιόνιο και στα βόρεια, δυτικά και νοτιοδυτικά ηπειρωτικά δεν θα ξεπεράσει τους 24 με 26 βαθμούς, ενώ στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και στο Αιγαίο οι μέγιστες τιμές της θα φτάσουν τους 31 με 33 βαθμούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κρήτη η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα ξεπερνώντας κατά τόπους στα βόρεια τμήματά της τους 34 βαθμούς.

Την Κυριακή 27/09 η μέγιστη θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 28 με 30 βαθμούς στα ανατολικά ηπειρωτικά, τους 24 με 26 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, τους 24 στο Ιόνιο και τους 28 βαθμούς στο Αιγαίο και στην Κρήτη.

  • Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η απόκλιση της θερμοκρασίας σε ύψος 1500 μέτρων πάνω από το έδαφος σε σχέση με την μέση τιμή των ετών 1979 – 2010, για το πρωί της Κυριακής. Με κόκκινες αποχρώσεις φαίνονται οι υψηλότερες από τη μέση τιμή θερμοκρασίες ενώ με γαλάζιες οι χαμηλότερες. Όπως προκύπτει από αυτόν, οι θερμοκρασίες που αναμένονται στα ηπειρωτικά και στο Ιόνιο θα είναι 4 έως 6 βαθμούς χαμηλότερες από τη μέση τιμή.

Τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από το Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά και κατά διάρκεια του Σαββάτου 26/09 θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και στο Βόρειο Αιγαίο. Πιθανότητα χαλαζόπτωσης υπάρχει έως το πρωί του Σαββάτου 26/09 στο Ιόνιο και στα δυτικά ηπειρωτικά και από το πρωί έως το μεσημέρι της ίδιας ημέρας στη Θράκη και στο Βόρειο Αιγαίο. Στο χάρτη που ακολουθεί φαίνεται ο ολικός υετός που αναμένεται έως το βράδυ του Σαββάτου 26/09. Τη Κυριακή 27/09 φαινόμενα μικρότερης ισχύος αναμένονται κατά κύριο λόγο στο Ιόνιο, στα δυτικά ηπειρωτικά και στα Δωδεκάνησα.

Τέλος, οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από νότιες έως δυτικές διευθύνσεις, έως 6 με 7 μποφόρ το Σάββατο 26/09 και έως 5 με 6 μποφόρ την Κυριακή 27/09.

Πιο αναλυτικά:

Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020 αναμένονται βροχές και καταιγίδες κυρίως στο Ιόνιο, στο Βόρειο Αιγαίο και στα ηπειρωτικά. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση κατά κύριο λόγο στα βόρεια και δυτικά ηπειρωτικά. Άνεμοι έως 7 μποφόρ στα πελάγη.

Πιο αναλυτικά, βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές, αναμένονται στο Ιόνιο και στα δυτικά ηπειρωτικά έως το πρωί ενώ στη συνέχεια τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και στο Βόρειο Αιγαίο. Πιθανότητα χαλαζόπτωσης υπάρχει έως το πρωί στο Ιόνιο και στα δυτικά ηπειρωτικά και από το πρωί έως το μεσημέρι στη Θράκη και στο Βόρειο Αιγαίο. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες κυρίως στα κεντρικά, νότα και ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 15 έως 21 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 17 έως 28, στα δυτικά ηπειρωτικά από 19 έως 24, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 19 έως 31, στα νησιά του Ιονίου από 20 έως 24, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 19 έως 30, στα Δωδεκάνησα από 17 έως 33, στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου από 21 έως 30 και στην Κρήτη από 20 έως 38 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ, προς το βράδυ όμως θα γίνουν νοτιοδυτικοί ίδιας έντασης. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ, όμως από το πρωί έως το απόγευμα θα γίνουν νότιοι 5 έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 και πρόσκαιρα το μεσημέρι και απόγευμα κατά τόπους έως 7 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, όμως από το πρωί έως το απόγευμα θα στραφούν σε νοτιοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 22 έως 28 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με βροχές κι ενδεχομένως καταιγίδες από το πρωί έως το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, από το πρωί θα γίνουν νοτιοανατολικοί 2 έως 4 μποφόρ, το μεσημέρι θα στραφούν σε νότιους 4 έως 6 μποφόρ και προς το βράδυ θα γίνουν δυτικοί έως 3 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης θα είναι σχετικά αυξημένες έως το μεσημέρι. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 19 έως 26 βαθμούς.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 27-09-2020

Στα δυτικά προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα βορειοδυτικά μεμονωμένες καταιγίδες.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες, με σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με παροδικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά από το απόγευμα σε νότιους νοτιοανατολικούς, που το βράδυ στα δυτικά θα ενισχυθούν.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα ανατολικά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-meteo.gr

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΕΛΛΑΔΑ

Κορωναϊός: Σε ισχύ από σήμερα τα νέα μέτρα-Οι περιορισμοί στην Αττική

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: