Στελέχη του Κογκρέσου στον Μάικ Πομπέο: Να ζητήσετε από την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις

Φωτογραφία που διατέθηκε από την καγκελαρία της Γερουσίας δείχνει ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo μιλά στο ανώτερο κοινοβούλιο της Γερουσίας, στην Πράγα, της Τσεχικής Δημοκρατίας, στις 12 Αυγούστου 2020, στο πλαίσιο της επίσκεψής του σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες. EPA/The Senate Chancellery / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου παρεμβαίνουν εν όψει της σημερινής συνάντησής του Μάικ Πομπέο στη Βιέννη με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και με επιστολές τους προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ τον καλούν να είναι ξεκάθαρος προς την Τουρκία, ζητώντας την αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους «Ορούτς Ρέις» και των πολεμικών που το συνοδεύουν και διακοπή των προκλήσεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Greek News Online η συνάντηση έχει οριστεί για σήμερα (Παρασκευή) στις 4 το απόγευμα τοπική ώρα.

Την πρώτη επιστολή συνυπογράφουν οι δημοκρατικοί γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Κρις Βαν Χόλεν και τη δεύτερη οι συμπρόεδροι της Ελληνοϊσραηλιτικής Συμμαχίας στο Κογκρέσο, Τεντ Ντόιτς και Κώστας Μπιλιράκης. Με τους δύο γερουσιαστές είχε την Πέμπτη χωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες οι Νίκος Δένδιας.

Εκστρατεία με μαζική αποστολή επιστολών προς τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ξεκίνησε την Πέμπτη του Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC).

http://hellenicleaders.com/holdTurkeyaccountable

«Η πρόκληση της Τουρκίας κατά της ελληνικής κυριαρχίας μέσω της ανάπτυξης του πλοίου έρευνας Oruc Reis, μαζί με ένοπλη ναυτική συνοδεία, είναι ένας σαφής και σημερινός κίνδυνος που πρέπει να αντιμετωπιστεί με σαφήνεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Αυτό δηλώνουν σε επιστολή τους προς τον Υπουργό Εξωτερικών Mike Pompeo, ο διευθύνων σύμβουλος της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC) David Harris και ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) Endie Zemenides.
Πάντως η Ουάσιγκτον έστω και με καθυστέρηση σπεύδει να παρέμβει στην περιοχή, καθώς ελληνικά και τουρκικά πολεμικά είναι αντιμέτωπα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Γαλλία με ανακοίνωση του προέδρου Μακρόν αυξάνει τη στρατιωτική της παρουσία, καταγγέλλοντας την τουρκική προκλητικότητα.

Στη Λευκωσία θα βρίσκεται την Κυριακή – προερχόμενο από το Λίβανο – ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών για πολιτικές υποθέσεις Ντέιβιντ Χέιλ, όπου θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.

  • ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΕΝΕΝΤΕΖ – ΒΑΝ ΧΟΛΕΝ

Στην επιστολή τους προς τον Μάικ Πομπέο, οι δημοκρατικοί γερουσιαστές Μενέντεζ και Βαν Χόλεν του υπενθυμίζουν δήλωσή του τον Ιανουάριο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν και την Τουρκία, να κάνουν παράνομες γεωτρήσεις και του ζητούν να καλέσει την Τουρκία να απομακρύνει τα πλοία της από την ΑΟΖ της Ελλάδας και να επιλύσει αυτό το ζήτημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Αγαπητέ υπουργέ Πομπέο:

Πριν από τη συνάντησή σας με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια αύριο στη Βιέννη, σας γράφουμε με μεγάλη ανησυχία σχετικά με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Τουρκία έστειλε πολεμικά σκάφη για να συνοδεύσουν ένα γεωτρύπανο στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ελλάδας (ΑΟΖ) για να ερευνήσει τα ύδατα για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Άγκυρα θα εκδώσει νέες σεισμικές άδειες εξερεύνησης και γεώτρησης έως τα τέλη Αυγούστου.
Όπως είπατε προηγουμένως, οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν, την Τουρκία, να κάνει παράνομες γεωτρήσεις» και «έχουμε πει στην Τουρκία ότι οι ενέργειες στα διεθνή ύδατα είναι απαράδεκτες και θα λάβουμε διπλωματικές πρωτοβουλίες έτσι ώστε όλες οι ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν να είναι νόμιμες.”
Σύμφωνα με τις προηγούμενες δηλώσεις σας, σας ζητάμε να καλέσετε την Τουρκία να απομακρύνει τα πλοία της από την ΑΟΖ της Ελλάδας και να επιλύσει αυτό το ζήτημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Δεύτερον, σας ζητούμε να αρχίσετε αμέσως να συνεργάζεστε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια συντονισμένη απάντηση στις αυξανόμενες προκλήσεις και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη επιβάλει απαγόρευση εισόδου και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε δύο στελέχη του τουρκικού ενεργειακού τομέα και η Γαλλία ανέπτυξε πρόσφατα πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναπτύξουν αμέσως ένα σχέδιο συνολικών κοινών κυρώσεων που θα επιβληθούν σε βασικούς τομείς της τουρκικής οικονομίας εάν η Τουρκία συνεχίσει να ασκεί παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και συνεχίσει να αρνείται να επιλύσει αυτά τα θέματα μέσω ενός αμερόληπτου διεθνούς δικαστηρίου.
Τρίτον, επαναλαμβάνουμε την επιμονή μας ότι η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να ακολουθήσει το νόμο και να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία σύμφωνα με το άρθρο 231 του Countering America’s Adversaries μέσω κυρώσεων (P.L. 115-44). Υπό τον Πρόεδρο Ερντογάν, η Τουρκία παρακάμπτει τις διεθνείς της υποχρεώσεις και απομακρύνθηκε από τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ. Η αποτυχία της κυβέρνησης να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά του S-400, σύμφωνα με το νόμο, έχει ενθαρρύνει την επιθετικότητα του Προέδρου Ερντογάν σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Η αποτυχία των Ηνωμένων Πολιτειών να ενεργήσουν αποφασιστικά σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή θα προκαλέσει μόνο περαιτέρω κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας. Επομένως, σας παροτρύνουμε να λάβετε όλα τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσετε ότι η Τουρκία θα απομακρύνει τα πολεμικά της πλοία από την ΑΟΖ της Ελλάδας και θα τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις.

  • ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΠΙΛΙΡΑΚΗ-ΝΤΟΪΤΣ

Στην επιστολή τους προς τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, οι συμπρόεδροι της Ελληνοϊσραηλιτικής Συμμαχίας στο Κογκρέσο (CHIA), Τέντ Ντόιτς (δημοκρατικός Ιλινόις) και Κώστας Μπιλιράκης (ρεπουμπλικανός Φλόριδας) εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τις τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου και ζητούν από τον κ. Πομπέο να καταστήσει σαφές στην κυβέρνηση Ερντογάν «ότι η συνέχιση αυτής της πορείας δράσης θα δημιουργήσει περαιτέρω προκλήσεις για την περιφερειακή συνεργασία και τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής των συμπροέδρων της CHIA έχει ως εξής:

“Ως συμπρόεδροι της Ελληνοϊσραηλιτικής Συμμαχίας στο Κογκρέσο (CHIA) και από κοινού συγγραφείς του νόμου για την ασφάλεια και την ενεργειακή εταιρική σχέση στην Ανατολική Μεσόγειο («East Med Act»), γράφουμε για να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας για τις τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Στέλνοντας το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis με ένοπλη συνοδεία σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία, η Τουρκία διακινδυνεύει μία κλιμάκωση που θέτει σε κίνδυνο τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα. Σας παροτρύνουμε να καταστήσετε σαφές στην κυβέρνηση Ερντογάν ότι η συνέχιση αυτής της πορείας δράσης θα δημιουργήσει περαιτέρω προκλήσεις για την περιφερειακή συνεργασία και στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.
Ένα πνεύμα συνεργασίας και σύμπραξης λαμβάνει χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ συμμάχων των ΗΠΑ και στρατηγικών εταίρων. Η διπλωματική δυναμική που δημιουργήθηκε όταν το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος άρχισαν τις τριμερείς τους συναντήσεις έχει μετατραπεί σε πολύ μεγαλύτερη περιφερειακή προσπάθεια. Ότι αυτή η συνεργασία περιλαμβάνει επίσης τη Γαλλία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία και την Ιορδανία, και είναι μια ανάπτυξη που συμβάλλει στη διαφύλαξη των αμερικανικών συμφερόντων. Το ότι η Τουρκία ανταποκρίνεται σε μια τέτοια συνεργασία με απειλές και η διπλωματία των κανονιοφόρων, είναι απαράδεκτο.

Στο Νόμο για την Ανατολική Μεσόγειο επιστήσαμε την προσοχή στις μακροχρόνιες τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή, και συγκεκριμένα στις προσπάθειές της «να παρέμβει στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας να διερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη» και τις «παραβιάσεις της στον κυρίαρχο εναέριο χώρο της Ελλάδας”. Αυτές οι προκλήσεις έγιναν περισσότερο σοβαρές, καθώς αυτός ο νόμος εξέφρασε τόσο τη γνώμη του Κογκρέσου όσο και της κυβέρνησης πως υπάρχουν απειλές στα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Σας παροτρύνουμε να είστε ξεκάθαρος ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις της στην περιοχή και ότι το Oruc Reis και η ένοπλη συνοδεία του πρέπει να επιστρέψουν στη βάση τους. Η Ομάδα μας και πολλοί άλλοι συνάδελφοι στο Κογκρέσο είναι έτοιμοι να βοηθήσουν σε προσπάθειες προστασίας των αμερικανικών συμφερόντων, των συμμάχων και εταίρων.

Με εκτίμηση

ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΣΤΟ Greek News Online ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

«Prominent Members of Congress write to Secretary Pompeo asking him to demand from Turkey to stop provocations in East Med»

On the eve of the meeting between the U.S. Secretary of State and the Greek Foreign Minister in Vienna, on August 14, at 4 pm local time, prominent members of the Senate and the House of Representatives wrote to Secretary Mike Pompeo and asked him to call on Turkey to withdraw survey ship Oruc Reis and the vessels that accompany it and stop the provocation in the EEZs of Greece and Cyprus.
The first letter was written by Democratic Senators Robert Menendez and Chris Van Hollen, who had spoken over the phone on Thursday with Greek Foreign Minister Nikos Dendias.
The second letter was signed by the Co-chairmen of the Congressional Hellenic Israel Alliance (CHIA) Ted Deutch (D, IL) and Gus Bilirakis (R, FL).
Meanwhile, the Hellenic American Leadership Council (HALC) launched a campaign on Thursday, asking Greek – Americans and others to send letters to Secretary Pompeo. http://hellenicleaders.com/holdTurkeyaccountable
Following the increased tensions in East Med, with Greek and Turkish navies facing each other and France to increase its military presence, the U,S. decided to finally increase its diplomatic moves. In addition the meeting of Dendias – Pompeo in Vienna, Under Secretary of State for Political Affairs David Hale – who is travelling to Lebanon August 13-15 – will be in Cyprus on August 16 to meet with Republic of Cyprus Foreign Minister Nikos Christodoulides. According to a State Department announcement, “Hale will discuss America’s deepening security relationship with the Republic of Cyprus and continued American support for the UN-facilitated, Cypriot-led process to achieve a peaceful resolution to the division of Cyprus, in accordance with UN Security Council Resolutions and based on a bizonal, bicommunal federation.”

  • MENENDEZ – VAN HOLLEN, LETTER TO POMPEO

The Honorable Mike Pompeo
Secretary of State
U.S. Department of State
2201 C Street, N.W.
Washington, D.C. 20520
Dear Secretary Pompeo:
In advance of your meeting with Greek Foreign Minister Nikos Dendias tomorrow in Vienna, we are writing with grave concern regarding Turkey’s provocative actions in the Eastern Mediterranean. Earlier this week, Turkey sent naval vessels to accompany a drilling ship into Greece’s exclusive economic zone (EEZ) to survey waters for oil and gas exploration. Turkish Foreign Minister Cavusoglu has said that Ankara would issue new seismic exploration and drilling licenses by the end of August.
As you have previously stated, the United States “will not allow anyone, Turkey, to make unlawful drilling” and “we have told Turkey that actions in international waters are unacceptable and we will take diplomatic initiatives so that all actions that are to being taken are lawful.” In accordance with your prior statements, we ask you to call on Turkey to remove its ships from Greece’s EEZ and to resolve this matter in accordance with international law.
Second, we ask that you immediately begin to work with the European Union on a coordinated response to Turkey’s increasing provocations and illegal actions in the Eastern Mediterranean. The European Union has already imposed an entry ban and asset freeze on two Turkish energy executives and France recently deployed ships to the Eastern Mediterranean. The United States and the European Union should immediately develop a plan of comprehensive joint sanctions that would be imposed on key sectors of the Turkish economy if Turkey continues to pursue illegal actions in the Eastern Mediterranean and refuses to resolve these matters through an impartial international tribunal.
Third, we reiterate our insistence that the administration follow the law and impose sanctions on Turkey under Section 231 of the Countering America’s Adversaries through Sanctions Act (P.L. 115-44). Under President Erdogan, Turkey has shirked its international obligations and moved away from the NATO Alliance. The administration’s failure to impose sanctions on Turkey for its purchase of the S-400, in accordance with the law, has emboldened President Erdogan’s aggression across the Eastern Mediterranean and throughout the Middle East.
The failure of the United States to act decisively at this critical time will only invite further Turkish escalation. Therefore, we urge you take all appropriate measures to ensure Turkey removes its naval vessels from Greece’s EEZ and adheres to its international obligations.
Sincerely,

Robert Menendez Chris Van Hollen
United States Senator United States Senator

  • DEUTCH – BILIRAKIS, LETTER TO POMPEO

August 13, 2020
The Honorable Michael R. Pompeo U.S. Department of State 2201 C Street, N.W. Washington, D.C. 20230
Dear Secretary Pompeo:
As co-chairs of the Congressional Hellenic Israel Alliance caucus and co-authors of the Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act (the “East Med Act”), we write to express our concerns over Turkey’s latest provocations in the Eastern Mediterranean. By sending the survey ship Oruc Reis with armed escort into areas over which Greece and Cyprus assert jurisdiction, Turkey risks an escalation that endangers American strategic interests. We urge you to make it clear to the Erdogan government that continuing this course of action will further create challenges to regional cooperation and U.S.-Turkey relations.
A spirit of cooperation and collaboration has taken hold in the Eastern Mediterranean among US allies and strategic partners. The diplomatic momentum created when Israel, Greece, and Cyprus began their trilateral meetings has turned into a much larger regional effort. That this collaboration now also includes France, Egypt, the UAE, Italy, and Jordan, and is a development that helps safeguard American interests. That Turkey responds to such collaboration with threats and gun boat diplomacy is unacceptable.
In the East Med Act, we called attention to long time Turkish provocations in the region, and specifically to its efforts “to interfere in efforts by the Republic of Cyprus to explore and exploit natural resources in its Exclusive Economic Zone” and its “violations of the airspace of the sovereign territory of Greece.” These provocations have only become more severe since this law expressed both the opinion of Congress and the Administration that they are threats to U.S. interests.
We urge you to be clear that Turkey must cease its provocations in the region and the Oruc Reis and its armed escort must return home. Our Caucus and many other colleagues in Congress stand ready to assist in efforts to safeguard American interests, allies, and partners.
Sincerely,
Ted Deutch Gus M. Bilirakis MEMBER OF CONGRESS MEMBER OF CONGRESS
HALC CAMPAIGN

Friends,
Secretary of State Mike Pompeo is set to meet with Greek Foreign Minister Nikos Dendias to discuss Turkey’s aggression in the Eastern Mediterranean. As has been reported this week, Turkey has sent a seismic survey vessel to an area between Greece and Cyprus, purporting to lay claim to what is clearly Greece’s continental shelf.
We need Secretary Pompeo to make clear that Turkey’s conduct is unacceptable. It is imperative that the State Department not send mixed signals. It must clearly and unequivocally draw a bright line: either Turkey stops its provocations in the Eastern Mediterranean or there will be negative consequences in its relationship with the United States.
Now is not the time for the United States to remain neutral. There is too much at stake — for Greece, for NATO, for regional stability.
Please use our easy, online tool to contact the State Department right now in advance of tomorrow’s critical meeting:

http://hellenicleaders.com/holdTurkeyaccountable

Thank you for taking action,
Endy D. Zemenides
Executive Director, HALC

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΔΩ

Με πληροφορίες από greeknewsonline.com/

Μενέντεζ, Βαν Χόλλεν στον Πομπέο: Συνεργαστείτε με την Ευρώπη για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: