Απειλή-τουρκικό τελεσίγραφο για Καστελλόριζο: Δεν θα επιτρέψουμε στρατιωτικές δυνάμεις στο νησί

File Photo. O εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι. Photo via Twitter, @gozde__ocak




Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να προβεί σε ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων και σε προκλήσεις σε ένα νόμιμα αποστρατικοποιημένο νησί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό ανακοίνωσε με έντονα απειλητικό τρόπο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την Κυριακή, εννοώντας το Καστελλόριζο.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σε ερώτηση σχετικά με αναφορές σχετικά με την αποστολή στρατιωτικών προμηθειών από την Ελλάδα στο Καστελόριζο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χάμι Ακσόι δήλωσε ότι το νησί έχει καθεστώς αποστρατικοποίησης από τις ειρηνευτικές συνθήκες του Παρισιού του 1947 και η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τέτοιες προκλήσεις σε να πραγματοποιηθεί στις ακτές του και απορρίπτει τις προσπάθειες αλλαγής της κατάστασης του νησιού.

Ως γνωστό, το ελληνικό νησί Καστελόριζο απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από την τουρκική ακτή.

«Εάν οι αναφορές του Τύπου είναι αληθείς, αυτό είναι ένας νέος δείκτης της ανομίας της Ελλάδας και των αληθινών προθέσεων της στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο απαράδεκτος Ακσόι προσθέτοντας ότι τέτοιες προκλητικές πράξεις δεν θα ωφελήσουν την Αθήνα.

“Η Ελλάδα θα είναι εκείνη που θα χάσει εάν συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή”, δήλωσε και σημείωσε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει όλα τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Φυσικά όλες οι ενέργειες της κατοχικής δύναμης είναι παράνομες.

Από την ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή πριν από μια δεκαετία, οι χώρες έχουν εμπλακεί σε νέες διαφορές σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα, ενώ το διεθνές δίκαιο παρουσιάζει λίγα μέσα, αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Η πιθανοτητα σύγκρουσης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας εμφανίστηκε με την απόφαση της Τουρκίας να ενισχύσει τις παράνομες δραστηριότητες εξερεύνησης ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο και την παράνομη συμφωνία που υπέγραψε η Άγκυρα με την επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι στα μέσα ενημέρωσης υπήρξαν ειδήσεις αναφορικά με συσσώρευση στρατιωτών από την Ελλάδα.

“Με βάση τη συνθήκη του Παρισιού του 1947 το Καστελλόριζο διέπεται από αποστρατικοποιημένο καθεστώς. Εάν αληθεύουν οι ειδήσεις στον Τύπο, αυτό αποτελεί μια νέα ένδειξη της έλλειψης νομιμότητας στην Ελλάδα και των πραγματικών της προθέσεων για την ανατολική Μεσόγειο. Απορρίπτουμε τυχόν παράνομες ενέργειες που επιχειρούνται για τροποποίηση του καθεστώτος του νησιού. Τονίζουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε μια τέτοια πρόκληση ακριβώς απέναντι από τις ακτές μας. Τέτοιου είδους προκλητικές ενέργειες δεν θα βοηθήσουν καθόλου την Ελλάδα”.

Πρόσθεσε ότι “εάν η Ελλάδα συνεχίσει με τέτοια βήματα που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή χαμένη θα είναι η ίδια. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει μέχρι τέλους τα δίκαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο καθώς και τα συμφέροντά της”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο μεγάλος αριθμός Ελλήνων στρατιωτών έφτασε στο Καστελλόριζο με πλοίο της γραμμής μαζί με τουρίστες.

Δημοσίευσαν ακόμη και φωτογραφία αναφέροντας ότι την έδωσε το γαλλικό πρακτορείο AFP.

Το πρωί της Δευτέρας, πήρε θέση και ο εκπρόσωπος του AKP Ομέρ Τσελίκ, χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια της Ελλάδας να οπλίσει το Καστελλόριζο ως “ένα νέο παράδειγμα πειρατείας”, ενώ σημείωσε προκλητικά πως “η Ελλάδα έγινε εκπρόσωπος των πειρατικών πολιτικών στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο”.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ και τουρκικά ΜΜΕ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Το ελληνικό νησί που μισεί ο Ερντογάν: Καστελλόριζο, το πετραδάκι στο παπούτσι της Τουρκίας…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: