Οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελληνικής Δημοκρατίας και Κυπριακής Δημοκρατίας αμέσως…

File Photo: Φρεγάτες, υποβρύχια, πυραυλάκατοι είναι τα πλοία που σχηματίζουν τα τμήματα που καλούνται να βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή στο Ανατολικό Αιγαίο. Φωτογραφία ΓΕN




ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ

Η πρόσφατη ανακοίνωση του Ισραήλ ότι στηρίζει την οριοθέτηση ΑΟΖ της Ελλάδας με τις γειτονικές της χώρες, και προφανώς μέχρι την Κύπρο, η οποία και έχει οριοθετήσει ΑΟΖ με το Ισραήλ) προτείνει το προφανές και αυτονόητο.

Οι μισές δουλειές (τα μισοδότζια, για εμάς τους Κύπριους) δεν φτουράνε. Ας προβούν λοιπόν Ελληνική Δημοκρατία και Κυπριακή Δημοκρατία στο αυτονόητο.

Σίγουρα, η Τουρκία έχει τελείως διαφορετική άποψη, και θα προσπαθήσει να την επιβάλει με τα όπλα, αλλά ας εφαρμόσουν τα δύο κράτη, Ελλάδα και Κύπρος, το αυτονόητο και ας υπερασπιστούν την υπόσταση και τα δικαιώματά τους. Και στις συστάσεις των Ευρωπαίων, Αμερικανών, Άγγλων και λοιπών «εταίρων» μας, η απάντηση είναι μία: υπάρχει η συνθήκη UNLOS την οποία ακολουθούν όλες οι χώρες, ακόμη και αυτές που δεν την έχουν υπογράψει. Υπάρχει και σχετικό δικαστήριο που εκδικάζει διαφορές.

  • Όποιος έχει αντίρρηση στην οριοθέτηση μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο, το οποίο βγάζει και αποφάσεις γρήγορα. Όποιος δεν θέλει να επιβάλει την άποψή του με όπλα και απειλές αποδέχεται την προσφυγή στο σχετικό δικαστήριο.

Η Τουρκική ρητορική αποσκοπεί στο να λυθεί ένα ζήτημα που αφορά το Δίκαιο των Θαλασσών, χωρίς αναφορά στους όρους της σχετικής συνθήκης ή προσφυγής στο σχετικό δικαστήριο.

Παγκόσμια πρωτοτυπία και θράσος, που πηγάζει αποκλειστικά από το πόσο χαϊδεμένο παιδί θεωρεί την Τουρκία το ΝΑΤΟ και διάφορες χώρες της ΕΕ. Έτσι ώστε αυτή με τη σειρά της γίνεται ένα τελείως κακομαθημένο τέρας…

Χάρτης 1.

Χάρτης Ελλάδας και Ανατολικής Μεσογείου που δείχνει πλήρως οριοθετημένες ΑΟΖ με έντονο χρώμα, ενώ με πιο λεπτό χρώμα είναι χαραγμένη η νοητή γραμμή που έχει προκύψει με βάση την αρχή της μέσης απόστασης μεταξύ ακτών (ηπειρωτικών ή νησιωτικών) που δικαιούνται ΑΟΖ (δηλ. κατοικούνται και έχουν οικονομική δραστηριότητα). Πηγή, Πρόσβαση, 15.00, 12 Αυγούστου, 2020.

Μπορεί κανείς να δει παρακάτω, και τον χάρτη των ΑΟΖ στη Μαύρη Θάλασσα (οριοθετήθηκαν με βάση την αρχή της μέσης γραμμής), όπως και τη χάραξη των μέσων γραμμών στην Αν. Μεσόγειο. Οι αντίστοιχες μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας, Αιγύπτου και Ισραήλ, αποτελούν οριοθετημένες ΑΟΖ κατόπιν αμοιβαίας συμφωνίας μεταξύ των μερών.

Χάρτης 2.

Με κόκκινο η Τουρκία και με μπλε η ΑΟΖ της Τουρκίας (οριοθετημένη στη Μαύρη Θάλασσα) και με βάση την αρχή της μέσης απόστασης στο Αιγαίο Πέλαγος και τη Μεσόγειο Θάλασσα. Δεν περιέχονται οι ελαφρές παρεκκλίσεις από την νοητή γραμμή της μέσης απόστασης στη χάραξη των ορίων της ΑΟΖ Ελλάδας-Ιταλίας. Πηγή, Πρόσβαση 15.14, 12 Αυγούστου 2020.

Υ.Γ. Όσοι νομίζουν ότι μπορεί να τα παραλέει όποιος τονίζει τις πολεμικές και αναθεωρητικές διαθέσεις της Τουρκίας, ας διαβάσει εδώ τί λένε σχολιαστές που θεωρούνται τα alter ego του Ερντογάν σε φίλα προσκείμενες εφημερίδες ΕΔΩ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Κινήσεις στην περίκλειστη της Αμμοχώστου: Η Άγκυρα αναζητεί νομικούς τρόπους για να εποικίσει την περιοχή

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required