“Ο Εύζωνας είναι σύμβολο, είναι Ελλάδα”: Η ελληνική λεβεντιά μέσα από το φακό της φωτογράφου Χατζηαδάμ [συνέντευξη,photos]

Ο Εύζωνας είναι ένα σύμβολο παγκόσμιας αναγνώρισης, μπροστά στο οποίο νιώθεις δέος, καθώς ταυτίζεται με την Ελληνική λεβεντιά και αξιοπρέπεια. Photo via Facebook, Dimitra Ηatziadam Photography @dimitra.hatziadam.photography




ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ HELLAS JOURNAL

Ένα μοναδικό εικαστικό ταξίδι στο Ελληνικό σύμβολο των αγώνων για την ελευθερία, την σημαία και την πατρίδα, προσφέρει η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “ ΕΥΖΩΝΕΣ / Οι φύλακες των αφανών”, της καταξιωμένης φωτογράφου Δήμητρας Χατζηαδάμ.

Η έκθεση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, του Υπουργείου Εξωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, ταξίδεψε πρόσφατα στο Καστελόριζο, εν καιρώ… ακραίων προκλήσεων από την Τουρκία, με το “Oruc Reis”, να “μπαινοβγαίνει” σε ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα.

Το Καστελλόριζο είναι ένας εκπληκτικός προορισμός από κάθε πλευρά. Η μέρα κυλά πολύ ήρεμα και ξεκούραστα. Υπήρχε και υπάρχει η παρουσία του στρατού, αλλά χωρίς εντάσεις και οτιδήποτε άλλο παρουσιάζετε“, λέει στην Hellas Journal, η φωτογράφος Δήμητρα Χατζηαδάμ, δίνοντας το “στίγμα” του πώς αντιμετώπισαν την κατάσταση οι ακρίτες κάτοικοι του νησιού το διάστημα που παρουσιάστηκε η έκθεση, στην Πολιτιστική Αίθουσα Δ. Μεγίστης, από 1 έως 16 Αυγούστου 2020.

Η Δήμητρα Χατζηαδάμ είναι η μοναδική φωτογράφος που κατάφερε να μπει μέσα σε αυτόν τον απρόσιτο χώρο, των Ευζώνων, ακολουθώντας τους κανόνες που τον διέπουν.

Είναι μια οικογένεια άρρηκτα δεμένη με υψηλές αξίες, ιδανικά και πειθαρχία. Ο Εύζωνας είναι το Ελληνικό σύμβολο αγώνων για την ελευθερία, για την σημαία, για την πατρίδα. Σκοπός τους είναι να συνεχίζουν και να διατηρούν αυτές τις αξίες στο μέγιστο βαθμό“, σχολιάζει.

Εύζωνας: Σύμβολο παγκόσμιας αναγνώρισης

Ο Εύζωνας είναι ένα σύμβολο παγκόσμιας αναγνώρισης, μπροστά στο οποίο νιώθεις δέος, καθώς ταυτίζεται με την Ελληνική λεβεντιά και αξιοπρέπεια. Ο ίδιος αψηφά τις καιρικές συνθήκες και αποτελεί παράδειγμα στρατιωτικής αρετής και ήθους.

Στα έργα της έκθεσης έχουμε την ευκαιρία να δούμε ένα μοναδικό εικαστικό ταξίδι μιας μακράς φωτογραφικής περιήγησης τριών ετών, που γεννήθηκε το 2013 και διήρκησε μέχρι το 2016.

Μέσα από τα έργα της φωτογράφου, περιηγούμαστε στην Ακρόπολη και το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στο αγέρωχο παρουσιαστικό τους, την παραδοσιακή στολή που φέρει πληθώρα συμβολισμών, τις ιδέες και τα συναισθήματά τους. Πρωταρχικός της στόχος είναι η έκθεση να ταξιδέψει εκτός Ελληνικών συνόρων, με βασικό κοινό τους ομογενείς, αλλά και τους φιλέλληνες.

Στα έργα της έκθεσης έχουμε την ευκαιρία να δούμε ένα μοναδικό εικαστικό ταξίδι μιας μακράς φωτογραφικής περιήγησης τριών ετών, που γεννήθηκε το 2013 και διήρκησε μέχρι το 2016. Photo via Facebook, Dimitra Ηatziadam Photography, @dimitra.hatziadam.photography

Τρέφοντας απέραντο σεβασμό και εκτίμηση κατάφερε να μας ανοίξει ένα «παράθυρο» στον περίκλειστο κόσμο της Προεδρικής Φρουράς.

Η ματιά της συναντήθηκε με την αυστηρή καθημερινότητα των Ευζώνων, όχι μόνο εστιάζοντας στο ανέκφραστο βλέμμα, αλλά και αναδεικνύοντας την ανθρώπινη πλευρά τους. Πλέον μας καταθέτει ιστορίες μέσα και έξω από τη Προεδρική φρουρά, ενώ τα ωραία χρώματα στα έργα της θα τραβήξουν την προσοχή, δημιουργώντας έτσι συγκίνηση στον θεατή και φωτίζοντας την αθέατη πλευρά του Εύζωνα.

Το κάδρο είναι απλό, με καθαρές γραμμές και ξεκάθαρη λιτή πληροφορία.

“Ο Εύζωνας είναι ιδέα, είναι σύμβολο, είναι Ελλάδα”

Κάποια από τα στοιχεία που είναι έντονα στην ψυχοσύνθεση του Εύζωνα είναι το πείσμα και η επιμονή τους να αντεπεξέλθουν σε κάθε δυσκολία που καλούνται να αντιμετωπίσουν αν πάσα στιγμή, πολλές φορές μάλιστα αψηφώντας τις καιρικές συνθήκες. Στοιχεία που τους ακολουθούν για όλη τους τη ζωή. Αδιαμφισβήτητα θα πρότεινα χωρίς δεύτερη σκέψη κάποιος να τολμήσει να γίνει Εύζωνας“, αναφέρει η κυρία Χατζηαδάμ.

Αναμφισβήτητα κάποιες στιγμές από την τριετή επαφή της με τους Εύζωνες έχουν μείνει ανεξίτηλες. Η ίδια μοιράζεται μαζί μας κάποιες χαρακτηριστικές..

Είχα την ευλογία να ζήσω κοντά τους στιγμές και συναισθήματα στον υπέρτατο βαθμό. Οι στιγμές είναι σίγουρα άπειρες που πραγματικά με δυσκολία θα ξεχώριζα. Η παρέλαση της 25η Μαρτίου το 2015 έγινε με καταρρακτώδη βροχή. Όσο ώρα χρειάστηκε πριν ξεκινήσουν ήταν σε πλήρη ακινησία όπως απαιτείτε άλλωστε χωρίς να τους επηρεάζει οτιδήποτε.

Τον Φεβρουάριο του 2014 βρίσκονται στο Ν. Ιωαννίνων για παρέλαση και οι Εύζωνες γύρω από την σημαία εκείνη την ημέρα έπαιρναν την πολιτική τους ταυτότητα. Ήταν ο πιο τιμητικός τρόπος να κλείσει η θητεία τους. Παρέδωσαν τη στολή τους μέχρι την τελευταία στιγμή “σταγμένη” από ιδρώτα, τιμώντας το συμβολισμό τους. Ο Εύζωνας είναι ιδέα, είναι σύμβολο, είναι Ελλάδα!

Σκοπός της έκθεσης είναι να διεγερθούν συναισθήματα μέσω των αισθήσεων, καθώς το κοινό έχει τη δυνατότητα να δει και να αγγίξει από κοντά τσαρούχια και φουστανέλα. Photo via Facebook, Dimitra Ηatziadam Photography, @dimitra.hatziadam.photography

Η έκθεση περιλαμβάνει 45 έργα, από τα οποία 6 βασικά είναι σε φυσικό μέγεθος Εύζωνα 2 μέτρων. Το φωτογραφικό υλικό συνοδεύεται από μαρτυρίες Ευζώνων και ηχητικό ντοκουμέντο των δραστηριοτήτων τους. Σκοπός της έκθεσης είναι να διεγερθούν συναισθήματα μέσω των αισθήσεων, καθώς το κοινό έχει τη δυνατότητα να δει και να αγγίξει από κοντά τσαρούχια και φουστανέλα.

Όπως μας λέει η κυρία Χατζηαδάμ, “έχουν δρομολογηθεί ήδη κάποιες εκθέσεις για τον χειμώνα, (σε Κατερίνη και Καρδίτσα) όπως έχουν δηλώσει ενδιαφέρον φορείς για να φιλοξενηθεί και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα. Σχετικά με την ομογένεια ξεκινήσαμε επικοινωνία με την Αυστραλία για να παρουσιαστεί. Είμαστε συγκρατημένοι σε κάθε περίπτωση για τις ημερομηνίες των εκθέσεων, σε σχέση με την πανδημία”..

Τρέφοντας απέραντο σεβασμό και εκτίμηση κατάφερε να μας ανοίξει ένα «παράθυρο» στον περίκλειστο κόσμο της Προεδρικής Φρουράς. Photo via Facebook, Dimitra Ηatziadam Photography, @dimitra.hatziadam.photography

Facebook: dimitra.hatziadam.photography/
Instagram: dimitra_hatziadam/
YouTube: Dimitra Hatziadam

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Η ανυπέρβλητη αρχοντιά και η γαλήνη του Καστελλόριζου σε ένα λεύκωμα [photos]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: