Ο αιφνιδιασμός, ο εκνευρισμός της Τουρκίας και οι αναδυόμενες «Μέδουσες»: Οι απαντήσεις στις έκνομες ενέργειες της Άγκυρας

Η φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ συμμετέχει κανονικά στην κοινή άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας. Πηγή HELLAS JOURNAL




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Αιφνιδιασμός και στο βάθος… εκνευρισμός. Αυτά είναι τα δυο στοιχεία που μπορεί να ξεχωρίσει κάποιος από την Ελληνογαλλική άσκηση, με το Πολεμικό Ναυτικό των δυο χωρών να δείχνουν την κόκκινη κάρτα του παραβάτη στην Τουρκία.

Αιφνιδιασμός γιατί η Άγκυρα δεν περίμενε ότι τόσο γρήγορα θα υλοποιούταν η ανακοίνωση του Προέδρου Μακρόν και εκνευρισμός λόγω της παρουσίας του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας και της Γαλλίας εντός της περιοχής της παράνομης για έρευνες navtex.

Αλλά ο διπλωματικός μαραθώνιος της Αθήνας που φαίνεται να φέρνει αποτελέσματα συνεχίζεται, την ώρα που η Ελλάδα και η Γαλλία δίνουν νέα ραντεβού σε θάλασσα και αέρα, με τα γαλλικά Rafale να πετούν φτερό με φτερό με τα ελληνικά αεροσκάφη.

  • Άλλωστε δεν πέρασε και πολύς καιρός που είχαμε δει τα Δελταπτέρυγα του Παρισιού να εκπαιδεύονται μαζί με τα ελληνικά «φτερά» όταν το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ είχε πλεύσει νότια από την Κρήτη.

Η συνομιλία του Νίκου Παναγιωτόπουλου το απόγευμα της Πέμπτης ίσως και να θεωρηθεί προάγγελος ακόμη μιας συνεργατικής ενέργειας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι (Μohamed Zaki), με τον οποίο συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

Κατά τη συνομιλία υπογραμμίστηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών αμυντικών σχέσεων και συμφωνήθηκε να εξεταστούν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Υπογραμμίστηκε η σημασία σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και η επιδίωξη των δύο χωρών να συμβάλλουν στην προώθηση συνθηκών ασφαλείας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Τονίστηκε επίσης η σημασία της υπογραφείσας Συμφωνίας Ελλάδος – Αιγύπτου για την οριοθέτηση των μεταξύ τους Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.

Μια τέτοιου είδους άσκηση και μάλιστα ύστερα από την πρόσφατη υπογραφή ανάμεσα στις δυο χώρες για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη θα ήταν το επιπλέον «χαστούκι» κατά της προκλητικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση Ερντογάν.

Επιτελείς σημείωναν κι εξηγούσαν ότι η έμπρακτη στήριξη της Γαλλίας, η μεταστάθμευση γαλλικών μαχητικών στην Κύπρο, όπως και η πρόσδεση της φρεγάτας LA FAYETTE στη Μεγαλόνησο – απ’ όπου ξεκίνησε το γαλλικό πλοίο για να ενταχθεί στη ναυτική αρμάδα της Ελληνογαλλικής άσκησης, σε συνδυασμό με τις επαφές Αθήνας- Καΐρου σε επίπεδο άμυνας, αναδεικνύουν την επόμενη μέρα στον τομέα της ασφάλειας, έτσι όπως τον θέλει ο ενεργειακός άξονας και οι τριμερείς συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί εδώ και χρόνια.

Ο πρόεδρος Σίσι εδώ και καιρό είχε προτείνει μια μόνιμη ναυτική δύναμη να περιπολεί κατά εκείνων που επιθυμούν να υιοθετούν την πολιτική των κανονιοφόρων.

  • Οι συνομιλίες που γίνονται πάντως σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο δείχνουν ότι από τα ταραγμένα νερά της Μεσογείου βρίσκεται προς ανάδυση η «Μέδουσα» που τόσο πολύ ενοχλεί πάντοτε τη γειτονική Τουρκία.

Η εμπειρία των τριμερών ασκήσεων Ελλάδας- Κύπρου και Αιγύπτου είναι το σημείο εκκίνησης οποιασδήποτε μελλοντικής προσπάθειας για την ανακοπή των αξιώσεων που έχει η Τουρκία απέναντι σε χώρες και κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών που βρέχονται από τη Μεσόγειο.

Η διεύρυνση μάλιστα του κύκλου των ενδιαφερομένων χωρών για να μπει επιτέλους ένα τέλος στις έκνομες ενέργειες του πειρατή της Μεσογείου- που δεν είναι άλλος από την Τουρκία- εκνευρίζει ακόμη περισσότερο τη γείτονα, η οποία θεωρεί εύκολο θύμα της Ελλάδα για να ξεσπά.

Κι επειδή τα ξεσπάσματα της Τουρκίας συνήθως ξεκινούν μέσα από τα ρητορικά παραληρήματα του προέδρου Ερντογάν όπως αυτό του απογεύματος της Πέμπτης που είπε μεταξύ άλλων:

«Και σήμερα είπαμε μην τυχόν επιτεθείτε στο Oruc Reis αλλιώς θα πληρώσετε βαρύ τίμημα. Και πήραν την πρώτη απάντηση», θυμίζουμε μόνο πως διάφοροι φαντασιώνονται ζημιές στην Φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ», η φωτογραφία από τη συμμετοχή του πλοίου στην κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας-Γαλλίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής Navtex είναι ίση με χίλιες λέξεις.

Προφανώς κάποιοι ενοχλήθηκαν υπερβολικά από την άσκηση κι αυτό φάνηκε ακόμη και στον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για Άμυνα-Ενέργεια

Διαβάστε ΕΔΩ Γνώμες – Απόψεις

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Κοινή επίδειξη δύναμης Ελλάδας και Γαλλίας: Πετούν μαζί F-16 και Rafale από τη Σούδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: