Νικητές και ηττημένοι από τη μάχη του κορωναϊού στην Ευρώπη: Που κατατάσσουν την Ελλάδα;

Η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη (Δ) με τον Αναπληρωτή Διοιηκητή του ΨΝΑ Κωνσταντίνο Δούρο (Α) κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής στο Δαφνί, την Τρίτη 11 Αυγούστου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Το άρθρο στην εφημερίδα Telegraph, (του Tom Rees) συνοψίζει τον οικονομικό αντίκτυπο της κρίσης του κορωνοϊού στην οικονομία διαφόρων Ευρωπαϊκών χωρών, κατατάσσοντάς τες σε Νικητές και Ηττημένους. Κατατάσσει την Ελλάδα στους Νικητές.

Το άρθρο σημειώνει ότι καμία οικονομία δεν θα ξεφύγει αλώβητη από την κρίση του Covid, όμως εμφανίζεται μια σημαντική απόκλιση μεταξύ των σχετικά νικητών της Ευρώπης και των μεγάλων ηττημένων της.

Σχεδόν κάθε ευρωπαϊκή οικονομία έσπασε το ρεκόρ ως προς την πτώση του ΑΕΠ της κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου που επλήγη από το ‘κλείδωμα’, αλλά ορισμένες οικονομίες κινδυνεύουν να διολισθήσουν σε μια μακρύτερη, πιο οδυνηρή κάμψη.

Ενώ οι χώρες που αναγκάστηκαν σε μακροχρόνιο και αυστηρό ‘κλείδωμα’ για τον έλεγχο της επιδημίας υπέφεραν περισσότερο, η δομή των οικονομιών και oι πόροι που διαθέτουν οι κυβερνήσεις για τις έκτακτες ανάγκες θα καθορίσουν την ταχύτητα και το σθένος της ανάκαμψης.

Ειδικότερα για τη Ελλάδα αναφέρει: Ο Covid-19 δεν θα μπορούσε να είχε χτυπήσει σε χειρότερη στιγμή για τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκηςήλπιζε να ξεκινήσει επιτέλους μια οικονομική ανάκαμψη το 2020 με ένα πρόγραμμα υπέρ των επιχειρήσεων και των επενδύσεων, προτού η πανδημίαανέλθει στην κορυφή της ατζέντας.

Παρ’ όλα αυτά, ο Μητσοτάκης αναδύεται από την κρίση πιο ισχυρός από ποτέ πολιτικά, έχοντας αποφύγει το τεράστιο κύμα κρουσμάτων και θανάτων που ενέσκηψε σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι οι Έλληνες επέστρεψαν στη δουλειά πιο γρήγορα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και η επιτυχία της στον έλεγχο του ιού έχει κάνει τα νησιά της τον προτιμώμενο καλοκαιρινό προορισμό για τους Βρετανούς παραθεριστές.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας αναμένει ότι η Ελλάδα θα υποστεί μείωση κατά 6% του ΑΕΠ το 2020 – σημαντικά καλύτερη από την υπόλοιπη Νότια Ευρώπη.

ΠΗΓΗ: Europe’s economic winners and losers from the Covid crisis

Αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ευρώπη-σύντομη αναφορά σε Ελλάδα

Τα περιστατικά κορωνοϊού στη Γαλλία έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τις τελευταίες 24 ώρες, καθώς ο πρωθυπουργός  Jean Castex προειδοποίησε ότι η χώρα προχώρησε “με λάθος τρόπο” για δύο εβδομάδες, αναφέρει το BBC.

 Το υπουργείο Υγείας ανέφερε 1.397 νέα κρούσματα του Covid-19 από τη Δευτέρα και 14 θανάτους.  Η απαγόρευση συναντήσεων άνω των 5.000 ατόμων παρατάθηκε μέχρι τις 30 Οκτωβρίου και ο Castex ζήτησε επίσης από τις τοπικές αρχές να επεκταθεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας περαιτέρω την απαίτηση να φορούν μάσκες σε δημόσιους χώρους. 

“Η επιδημιολογική κατάσταση, την οποία παρακολουθούμε πολύ στενά, επιδεινώνεται: 2.000 νέα περιστατικά την ημέρα σε σύγκριση με 1.000 πριν από τρεις εβδομάδες”, δήλωσε ο. Castex σε συνέντευξη Τύπου. Το άρθρο αναφέρεται στην αύξηση των κρουσμάτων στην Ισπανία και στο Η.Β. καθώς και στην ανακάλυψη εμβολίου από τη Ρωσία.  

Επίσης, σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός της Λετονίας προέτρεψε τους κατοίκους να μην ταξιδεύουν ακόμη και σε «ασφαλείς» ευρωπαϊκές χώρες,  υπογραμμίζοντας την αύξηση των κρουσμάτων. 

Για την Ελλάδα σημειώνεται ότι επέβαλε απαγορεύσεις κατά τις νυχτερινές ώρες για εστιατόρια και μπαρ σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές  και οι χώροι θα κλείνουν από τα μεσάνυχτα έως τις επτά το πρωί.

ΠΗΓΗ: Coronavirus: Cases surge as France goes ‘wrong way’

Πώς η πανδημία και το Ταμείο Ανάκαμψης άλλαξαν την εικόνα των χωρών του Νότου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: