Νέες αναστολές σε επισιτισμό, πολιτισμό, αθλητισμό έως 30 Σεπτεμβρίου – Τι γίνεται με τα 534 ευρώ

File photo: Photo via @amna_news
Ακόμη μια παράταση βάζει η κυβέρνηση με νέα ρύθμιση με την οποία διευρύνεται η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο και μπήκε σε ισχύ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Έτσι όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Γιάννη Φώσκολου στο ethnos.gr με την νέα νομοθετική διάταξη οι αναστολές Αυγούστου – Σεπτεμβρίου επεκτείνονται στις επιχειρήσεις του επισιτισμού (που είχε βγει εκτός αναστολών τον Ιούλιο), του πολιτισμού και του αθλητισμού καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά βάσει ΚΑΔ, και προβλέπεται η ειδική αποζημίωση 534 ευρώ ανά μήνα έρχονται τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Οι εργοδότες των συγκεκριμένων κλάδων μπορούν να θέτουν σε αναστολή μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων τους, είτε είχαν τεθεί σε αναστολή τους προηγούμενους μήνες είτε όχι. Αυτό σημαίνει πως στην ειδική αποζημίωση του Αυγούστου – Σεπτεμβρίου μπαίνουν :

Εργαζόμενοι που είχαν τεθεί σε αναστολή τους προηγούμενους μήνες και θα παραταθεί η αναστολή τους

Εργαζόμενοι που δεν είχαν τεθεί στο παρελθόν σε αναστολή και τίθενται τώρα για πρώτη φορά

Εργαζόμενοι που είχαν τεθεί σε αναστολή τους προηγούμενους μήνες και ακολούθως ανακλήθηκε οριστικά η αναστολή τους από τον εργοδότη.

Δίνεται δηλαδή η δυνατότητα παράτασης της αναστολής ή έναρξης καινούριας αναστολής από το μηδέν, ενώ το μέτρο ανοίγει και στους εργαζόμενους που είχαν ανακληθεί οριστικά σε ενεργή απασχόληση. Σε αναστολή μπορούν να τεθούν έως 30 ημέρες ανά μήνα οι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί έως και τη δημοσίευση της νέας ρύθμισης σε ΦΕΚ.

Τα ποσά της ειδικής αποζημίωσης

Όπως κάθε μήνα, οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε αναστολή ολόκληρο τον Αύγουστο ή ολόκληρο τον Σεπτέμβριο θα λάβουν 534 ευρώ ανά μήνα. Διαφορετικά η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα υπολογιστεί με βάση τις ημέρες της αναστολής ανά μήνα με βάση υπολογισμού τα 17,8 ευρώ ανά μήνα.

Ημέρες αναστολής Ποσό ειδικής αποζημίωσης (σε €)
30 534
29 516
28 498
27 480
26 463
25 445
24 427
23 409
22 392
21 374
20 356
19 338
18 320
17 303
16 285
15 267
14 249
13 231
12 214
11 196
10 178
9 160
8 143
7 125
6 107
5 89
4 71
3 53
2 36
1 17,8

Οι ημερομηνίες

Η νέα ρύθμιση δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να προβούν σε πρόσληψη και απευθείας σε αναστολή, ώστε οι εργαζόμενοι να δικαιωθούν την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ. Ισχύει η ρήτρα της μη απόλυσης, καθώς οι εργοδότες υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους με απολύσεις για όσο χρόνο κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής και σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Οι εργοδότες υποχρεούνται επίσης μετά από τη λήξη του χρονικού διαστήματος της αναστολής, να διατηρήσουν για χρονικό διάστημα 30 ημερών τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας.

Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας, οι δηλώσεις αναστολών του Ιουλίου υποβάλλονται:

από τους εργοδότες στο σύστημα Εργάνη από χθες 10 Αυγούστου έως και την Δευτέρα 24 Αυγούστου
από τους εργαζόμενους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr από χθες 10 Αυγούστου έως και την Τρίτη 25 Αυγούστου
Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τέθηκε σε αναστολή για πρώτη φορά εντός του Ιουλίου, είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης, μετά τη δήλωση της αναστολής από την επιχείρηση. Οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις τελούσαν σε αναστολή νωρίτερα και απλώς παρατάθηκε η αναστολή για τον Ιούλιο, δεν απαιτείται να προβούν σε δήλωση.

Μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις εργαζόμενων με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε τουριστικά καταλύματα ή τουριστικά λεωφορεία για την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ θα μπορούν να υποβάλλονται διαρκώς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr έως και 31 Αυγούστου. Σημειώνεται ότι είναι δυνατή η υποβολή μονομερών δηλώσεων και για το μήνα Ιούνιο.

Στον… αέρα χιλιάδες εργαζόμενοι

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ethnos.gr η δυνατότητα των αναστολών για ένα ακόμη 2μηνο ειδικά στους κλάδους του τουρισμού και επισιτισμού, έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τους εργαζόμενους. Χιλιάδες εποχικοί χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης, ειδικά στον κλάδο της εστίασης, βρίσκονται στον… αέρα και με μηδενικό εισόδημα εδώ και μήνες. Ειδικά μετά τα νέα μέτρα περιορισμού της λειτουργίας των επισιτιστικών καταστημάτων λόγω κορωνοιού, η ανησυχία εντείνεται.

Η Ομοσπονδία εργαζομένων στον τουρισμό και επισιτισμό καταγγέλλει εργοδοτική παραβατικότητα, απολύσεις, εξαναγκασμούς σε οικειοθελή αποχώρηση, μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Αναφέρεται, μάλιστα, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις εργοδοτών, οι οποίοι αρνήθηκαν την επαναπρόσληψη στο περσινό προσωπικό, προκειμένου να γλιτώσουν επιδόματα αδείας και Δώρα Χριστουγέννων. Οι συνδικαλιστές αναρωτιούνται αν επήλθε «έμμεση κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον κλάδο». Όπως λένε, πολλοί εργοδότες παροτρύνουν τους εργαζόμενούς τους να υποβάλλουν μονομερή υπεύθυνη δήλωση, ώστε να λάβουν τα 534 ευρώ, χωρίς όμως να δημιουργήσουν υποχρέωση στον εργοδότη να καταβάλλει τμήμα του επιδόματος αδείας και του Δώρου Χριστουγέννων.

Στο θέμα αναφέρθηκε με δήλωσή της και η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με πληροφορίες από ethnos.gr
Αθήνα, Ελλάδα

Με άνοδο έκλεισε ο Dow Jones στη Γουόλ Στριτ: Πτώση σημείωσε ο Nasdaq

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal