Λουκασένκο, ο «μακροβιότερος δικτάτορας» της Ευρώπης: Φίλος του Πούτιν, εχθρός της Δύσης

Συγκέντρωση κατά του Λουκασένκο στο Μινσκ την Κυριακή 17 Αυγούστου EPA/YAUHEN YERCHAK




Πρόθυμος να μοιραστεί την εξουσία και να προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές, αλλά όχι υπό την πίεση των διαδηλώσεων δηλώνει τώρα ο Λουκασένκο, ο οποίος μόλις χθες απέσπασε την διαβεβαίωση του Πούτιν ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει και στρατιωτικά τη Λευκορωσία.

Ο Λουκασένκο επέμεινε πάντως ότι νέες προεδρικές εκλογές δεν θα γίνουν παρά τα αιτήματα της αντιπολίτευσης και τις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες που σαρώνουν όλη τη χώρα:

«Δεν θα πρέπει ποτέ να περιμένετε να κάνω κάτι υπό πίεση», δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο.

«Αυτές (οι νέες εκλογές) δεν θα γίνουν», υπογράμμισε, ενώ λευκορωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν παράλληλα ότι ο ισχυρός άνδρας της χώρας δήλωσε ενώπιον εργατών ότι δεν θα γίνουν νέες εκλογές μέχρι να τον σκοτώσουν.

Ο τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης, όπως τον χαρακτήρισαν πρόσφατα σε άρθρο τους (και) οι Financial Times  βρίσκεται ήδη σε δεινή θέση καθώς οι διαδηλώσεις στο Μινσκ είναι κάθε μέρα και μεγαλύτερες ενώ η Ευρώπη σκληραίνει τη στάση στάση της όχι μόνο σχεδιάζοντας κυρώσεις αλλά και σε επίπεδο ρητορικής με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Ολαφ Σολτς να αποκαλεί ευθέως σήμερα «δικτάτορα» τον Λουκασένκο.  

Οι σημερινές ανακοινώσεις Λουκασένκο, τις οποίες μετέδωσε το κρατικό δίκτυο Belta, ερμηνεύονται πάντως περισσότερο ως ελιγμός αφού το μόνο που φαίνεται να ποντάρει πλέον ο Λευκορώσος ηγέτης είναι η εκπορευόμενη από τη Ρωσία στήριξη την οποία πολλοί μεταφράζουν, όπως σημειώνει το BBC ως απειλή τερματισμού των διαδηλώσεων με αιματοχυσία εκ μέρους του Κρεμλίνου.

Με δεδομένο δε ότι η μία μετά την άλλη ευρωπαϊκές χώρες δεν αποδέχονται αυτό το εκκωφαντικά νόθο 80% του αποτελέσματος των εκλογών, η λευκορωσική κρίση εξελίσσεται σε ένα ακόμη πεδίο αντιπαράθεσης Δύσης – Πούτιν.

Σημειωτέον ότι και η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι η επανεκλογή στην προεδρία του Αλεξάντρ Λουκασένκο στη Λευκορωσία ήταν «δόλια» και ότι θα συνεργαστεί με διεθνείς εταίρους για να επιβληθούν κυρώσεις σε αυτούς που ευθύνονται και να λογοδοτήσουν οι αρχές της χώρας.

«Ο κόσμος παρακολούθησε με φρίκη τη βία που χρησιμοποίησαν οι αρχές της Λευκορωσίας για να καταστείλουν τις ειρηνικές διαμαρτυρίες που ακολούθησαν αυτή τη δόλια προεδρική εκλογή”, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, προσθέτοντας ότι «χρειάζεται επειγόντως να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα από τον ΟΑΣΕ για τα λάθη που κατέστησαν άδικες τις εκλογές, όπως και για την αποτρόπαιη καταστολή που ακολούθησε», σημείωσε. «Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποδέχεται τα αποτελέσματα», κατέληξε.

Την ίδια στιγμή η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια δηλώνει έτοιμη να δράσει ως εθνικός ηγέτης και καλεί τους αξιωματικούς της αστυνομίας να εγκαταλείψουν τον Λουκασένκο με αντάλλαγμα να τούς συγχωρηθούν όλα τα -πρόσφατα και παλαιότερα- ανομήματά τους.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC, Fianancial Times, ΑΠΕ

Είναι δικτάτορας λέει, για τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Λουκασένκο, ο Όλαφ Σολτς

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: