Κανένας θάνατος στην Πορτογαλία από κορωναϊό, ανοίγουν τα σχολεία στη Σαξονία, κάνει τεστ ο Κουρτς

File Photo: Ο Αυστριακός συντηρητικός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, ανακοίνωσε την παραίτησή του, μεσούσης μιας νέας πολιτικής κρίσης στην Αυστρία. EPA, CHRISTIAN BRUNA




Η Πορτογαλία ανακοίνωσε, για πρώτη φορά από τα μέσα Μαρτίου και την επιβολή του lockdown, ότι δεν κατέγραψε κανέναν θάνατο από επιπλοκές του νέου κορονοϊού, σε διάστημα 24 ωρών, αναφέροντας, επιπλέον, τον χαμηλότερο αριθμό νέων μολύνσεων εδώ και σχεδόν 3 μήνες.

«Η κατάσταση υπήρξε πολύ δύσκολη, είμαστε πολύ χαρούμενοι που αυτό συνέβη», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Αντόνιο Σάλες, που βούρκωσε ανακοινώνοντας τα νέα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

«Θέλω να στείλω αυτό το μήνυμα ελπίδας στους Πορτογάλους, όμως θέλω να τους ζητήσω να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε αυτούς τους αριθμούς», επισήμανε.

Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Πορτογαλία αυξήθηκε κατά 106 σε σύγκριση με χθες Κυριακή με τις μολύνσεις να ανέρχονται πλέον σε 51.569, την ώρα που το 62% των νέων κρουσμάτων καταγράφεται εντός και στα περίχωρα της Λισαβόνας.

Ο απολογισμός των νεκρών παρέμεινε αμετάβλητος, στους 1.738.

Το «πράσινο φως» για τη λειτουργία των σχολείων στη Σαξονία

Κανένα κρούσμα κορονοϊού δεν διαπιστώθηκε τον Μάιο και τον Ιούνιο μεταξύ των 2.600 μαθητών από σχολεία της Σαξονίας οι οποίοι εξετάστηκαν στο πλαίσιο έρευνας του Πανεπιστημίου της Λειψίας, με τους αρμόδιους επιστήμονες να δίνουν το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία των σχολείων την επόμενη εβδομάδα. Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα, τα παιδιά μολύνονται σπανιότερα από τους ενήλικες.

«Τα σχολεία στη Σαξονία μπορούν να ανοίξουν, είναι η σωστή απόφαση», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Βίλαντ Κις, ο οποίος κατά την παρουσίαση της μεγαλύτερης έως σήμερα ανάλογης έρευνας στη Γερμανία, επισήμανε ότι διαπιστώθηκαν επίσης 14 περιπτώσεις (0,6%) όπου μαθητές είχαν αντισώματα του ιού, ενώ μεταξύ των δασκάλων το αντίστοιχο ποσοστό ήταν ελαφρώς υψηλότερο, στο 0,8%. Επιπλέον, μόνο μία δασκάλα είχε αναφέρει ότι είχε προσβληθεί από κορονοϊό.

«Συνολικά, δεν έχουμε σε αυτό το σημείο κανένα στοιχείο για το ότι τα παιδιά και οι έφηβοι είναι πιο συχνά φορείς του ιού Saars-CoV-2. Φαίνεται μάλιστα μάλλον ότι τα παιδιά σε σύγκριση με τους ενήλικες μολύνονται σπανιότερα», ανέφερε ο κ. Κις και προσέθεσε ότι είναι επομένως σωστό να ανοίξουν και πάλι τα σχολεία του κρατιδίου και να χαλαρώσουν ελεγχόμενα οι κανόνες υγιεινής, προκειμένου να επανέλθει κάπως η σχολική καθημερινότητα. «Η χρήση της μάσκας είναι εξίσου αποτελεσματική με το κλείσιμο των σχολείων», δήλωσε ο καθηγητής. Για την ώρα ωστόσο η χρήση της στα σχολεία της Σαξονίας δεν θεωρείται επιβεβλημένη, καθώς δεν υπάρχει κάποιο ενεργό κρούσμα. «Η κατάσταση θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να επαναξιολογηθεί όταν ο αριθμός των κρουσμάτων θα αρχίσει και πάλι να ανεβαίνει γενικότερα, ενδεχομένως το φθινόπωρο», διευκρίνισε ο ίδιος.

Σε δεύτερη έρευνα που πραγματοποιήθηκε παράλληλα στο κρατίδιο, με αντικείμενο τις συνέπειες από τη διακοπή της λειτουργίας των σχολείων και με συμμετοχή 900 παιδιών και εφήβων, διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων περιορισμός της ποιότητας ζωής, εντονότερη ανησυχία για το μέλλον και αύξηση της χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της τηλεόρασης.

Ο Κουρτς πρόκειται να υποβληθεί την Τετάρτη σε ένα ακόμη τεστ

Ως «μεμονωμένο γεγονός» αξιολογείται, τουλάχιστον προς το παρόν, η μία περίπτωση κορονοϊού στην ομοσπονδιακή καγκελαρία στη Βιέννη, της οποίας οι υπηρεσίες λειτούργησαν εκ νέου σήμερα, ωστόσο με κάποιους περιορισμούς, καθώς σήμερα εργάστηκαν μόνον εκείνοι οι υπάλληλοι οι οποίοι δεν βρίσκονταν στα γραφεία τους την περασμένη εβδομάδα.

Το υπόλοιπο προσωπικό συνεχίζει να εργάζεται από το σπίτι προς το παρόν, παρόλο που τα τεστ ήταν όλα αρνητικά και μόνον τα δύο πρόσωπα που μοιράστηκαν το γραφείο με τον μολυσμένο συνεργάτη, βρίσκονται στην καραντίνα.

Ο ίδιος ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δεν θα βρεθεί μέσα στις επόμενες δύο έως τρεις ημέρες στην καγκελαρία και μεθαύριο, Τετάρτη, πρόκειται να υποβληθεί – όπως και οι υπόλοιποι απασχολούμενοι εκεί – σε ένα ακόμη τεστ για κορονοϊό.

Ο συνεργάτης της καγκελαρίας, ο οποίος, έπειτα από την εμφάνιση συμπτωμάτων, είχε υποβληθεί σε ιδιωτικό τεστ με θετική έκβαση, δεν έχει να κάνει με τον Αυστριακό καγκελάριο, καθώς εκτελεί κυρίως γραμματειακή εργασία, όπως δεν έχει να κάνει και με τις δύο υπουργούς της καγκελαρίας, Καρολίνε Έντσταντλερ και Σουζάνε Ράαμπ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία του υπουργείου Υγείας στη Βιέννη, μικρή αύξηση, κατά 20 νέες περιπτώσεις μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο εμφανίζει ο αριθμός των νοσηλευόμενων με κορονοϊό σε νοσοκομεία, που ανέρχονταν σήμερα στις 16.00 τοπική ώρα (17.00 ώρα Ελλάδας) σε 113, και απ’ αυτούς οι 21 βρίσκονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες ημέρες κατά τις οποίες η αύξηση των κρουσμάτων ήταν τριψήφια- έχοντας μάλιστα πλησιάσει και τα 200- τις τελευταίες 24 ώρες ήταν μόνο διψήφια, και συγκεκριμένα 77 νέα κρούσματα.

Συνολικά έχουν καταγραφεί έως σήμερα 21.333 επιβεβαιωμένα κρούσματα νέου κορονοϊού στην Αυστρία, οι θάνατοι έχουν φτάσει τους 700 και έχουν διενεργηθεί 910.437 διαγνωστικά τεστ.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Με πληροφορίες από Reuters via ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φ. Καραβίτη, Δ. Δημητρακούδη
Βιέννη, Αυστρία, Βερολίνο, Γερμανία, Λισαβόνα, Πορτογαλία

 

Απαράδεκτες οι διαδηλώσεις κατά των μέτρων για το κορωναϊό δήλωσε η Γερμανίδα αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: