«Ισοδυναμεί με καταστροφή» η μετατροπή της εκκλησίας του Σωτήρος στη Χώρα σε τζαμί, γράφει η Le Figaro

File photo: Άποψη των τοιχογραφιών και ψηφιδωτών της περίφημης Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη. EPA, SEDAT SUNA




Ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει ακάθεκτος. Μέσα σε ένα μήνα, ακόμη μία βυζαντινή εκκλησία μετατρέπεται σε τζαμί στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, αναφέρει η εφημερίδα Le Figaro σε κείμενο του Maud Cazabet.

Και προσθέτει:

Είναι μια ανακοίνωση, που έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την παρόμοια και αμφιλεγόμενη μετατροπή της πρώην βασιλικής Αγίας Σοφίας, που χαρακτηρίζεται ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, σημειώνει η δημοσιογράφος.

Υπογραμμίζει ότι η Μονή της Χώρας, πολύ λιγότερο γνωστή από την Αγία Σοφία, είναι πολύ σημαντική από ιστορική και καλλιτεχνική άποψη.

Γίνεται σύντομη αναφορά στην ιστορία της Μονής, καθώς και στο ερώτημα, σχετικά με τον τρόπο κάλυψης των τοιχογραφιών, ως προς το οποίο υπενθυμίζεται, δήλωση του ιστορικού Fabrice Monnier στην εφημερίδα, πριν από μερικές εβδομάδες, ότι η Τουρκία έχει ιστορικά πολλά παραδείγματα χριστιανικών τοιχογραφιών, που έχουν καλυφθεί με διαφορετικούς τρόπους.

Το υπόλοιπο του άρθρου είναι αναδημοσίευση του σχετικού δημοσιεύματος της εφημερίδας, την περασμένη Παρασκευή. με τίτλο: “Après Sainte-Sophie, la Turquie reconvertit une autre ex-église en mosquée”

ΠΗΓΗ: «C’est l’équivalent d’une destruction» : en Turquie, l’église Saint-Sauveur-in-Chora reconvertie en mosquée

Αβεβαιότητα για την τύχη των τοιχογραφιών της αρχαίας βυζαντινής εκκλησίας της Μονής της Χώρας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: