Ιδού το πρόβλημα: Παρίσι και Βερολίνο δυσκολεύονται να συμφωνήσουν ως προς τις ελληνοτουρκικές εντάσεις

File photo: Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, στο Βερολίνο. EPA, Adam Berry / POOL




Eδώ και σχεδόν δέκα ημέρες, το Αιγαίο είναι θέατρο ενός σοβαρού πολέμου νεύρων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, γράφει στην Le Figaro η δημοσιογράφος Alexia Kefalas.

Η ένταση βρίσκεται στο αποκορύφωμά της από την εισβολή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Uruç Reis, το οποίο άρχισε να πλοηγείται παράνομα στα ελληνικά και κυπριακά χωρικά ύδατα, όπου, συνοδευόμενο από πολλά πολεμικά πλοία, αναπτύσσει τα καλώδια του στα ανοιχτά του ελληνικού νησιού Καστελόριζο.

«Μην παραπλανείσθε, κάνει έρευνα για τους υδρογονάνθρακες. Όταν μια χώρα στέλνει ολόκληρο τον στόλο της, αψηφώντας τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, είναι επειδή σκοπεύει να πάει μέχρι τέλους», αποκρυπτογραφεί ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, πρώην σύμβουλος άμυνας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προειδοποιώντας για μία επικίνδυνη κλιμάκωση ενάντια στις τουρκικές κλίσεις.

  • Το αέριο είναι ακριβώς αυτό που ενδιαφέρει την Τουρκία, η οποία διεκδικεί μέρος των κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο. Συνηθισμένη σε αυτού του  είδους προκλήσεων, παίζει με τις διεθνείς συμβάσεις στην περιοχή. Τις τελευταίες εβδομάδες, έχοντας τρυπήσει αρκετές φορές στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, ξεκίνησε εχθροπραξίες με την Ελλάδα, για πρώτη φορά στις 24 Ιουλίου, στέλνοντας περισσότερα από 18 πολεμικά πλοία στην περιοχή για 48 ώρες, αλλά χωρίς ερευνητικό σκάφος.

Αυτή τη φορά, το Urus Reis υπερηφανεύεται, ότι αγνοεί προειδοποιήσεις από το Ελληνικό Ναυτικό. Η Αθήνα μιλά ανοιχτά για επιθετικότητα και κατηγορεί την Τουρκία για αποσταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής. Για να απαντήσουν, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε πλήρη επιφυλακή και αναπτύσσουν το πυροβολικό τους. Η ένταση είναι ακραία και δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα περιστατικό.

Την περασμένη εβδομάδα, δύο φρεγάτες, η μία ελληνική και η άλλη τουρκική, σχεδόν συγκρούστηκαν. Όμως η Αθήνα μπόρεσε να βασιστεί σε σημαντικές ενισχύσεις από τη Γαλλία, η οποία πραγματοποίησε μια κοινή στρατιωτική άσκηση με δύο αεροσκάφη τύπου Rafale,  καθώς και τη φρεγάτα Lafayette και το ελικοπτεροφόρο Tonnerre, καθ’ οδόν προς το Λίβανο. Υποστήριξη ευρέως αναγνωρισμένη από τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης.

«Αυτή η επίδειξη δύναμης εξέπληξε την Τουρκία, η οποία θεώρησε, ότι μπορούσε να ενεργήσει με πλήρη ατιμωρησία. Η Γαλλία δεν έδειξε μόνο τα δόντια της, με υπερσύγχρονα μέσα, έδωσε επίσης ένα παράδειγμα σε άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως η θέση του Γάλλου προέδρου προχωρά περαιτέρω. Έχει από καιρό καταγγείλει την τουρκική συμπεριφορά, η οποία, ειδικότερα, σπάει το εμπάργκο στη Λιβύη στέλνοντας όπλα», εξηγεί ο Γιώργος Τζογόπουλος, αναλυτής διεθνών σχέσεων, ο οποίος πιστεύει, ότι «ο Γάλλος πρόεδρος πρέπει τώρα να πείσει τη Γερμανίδα Καγκελάριο να κυρώσει οικονομικά την Τουρκία», παρατηρώντας ταυτόχρονα, ότι «η Angela Merkel φαίνεται να είναι όμηρος τριών εκατομμυρίων Τούρκων, που βρίσκονται στην επικράτειά της και ένα χρόνο πριν από τις εκλογές, δεν μπορεί να το αγνοήσει ».

  • Στους διπλωματικούς κύκλους της ελληνικής πρωτεύουσας, ελπίζουν σε μια ευρύτερη ευρωπαϊκή αντίδραση. «Η γεωγραφική και γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας είναι ένα σημαντικό ζήτημα στις διεθνείς σχέσεις. Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να εξετάσει αυτόν το ζήτημα», σημειώνει ο αναλυτής.

Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα, η πολεμοχαρής, αυξάνει τις απειλές, όπως ο Omer Celik, ο εκπρόσωπος του AKP, ο οποίος δεν δίστασε να δηλώσει, ότι «η Ελλάδα παίζει με τη φωτιά και ότι αυτή η ιστορία θα μπορούσε να τελειώσει με  ελληνική τραγωδία».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν για συνεννόηση του δύο κληρονομικούς εχθρούς. Η απόπειρα επανάληψης του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει προγραμματιστεί για τις 24 Αυγούστου, αλλά η Αθήνα το αρνείται, όσο τα τουρκικά πλοία διασχίζουν τα ύδατα της.

ΠΗΓΗ: Paris et Berlin peinent à s’accorder sur les tensions gréco-turques

Πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ έφτασε στην Κρήτη για να επιβλέπει την κατάσταση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: