Η σύγκρουση του ελληνικού και του τουρκικού πλοίου “ήταν ένα ατύχημα” λέει πηγή στο Reuters

FIle Photo: Φωτογραφία Πολεμικό Ναυτικό




Ανταπόκριση του πρακτορείου Reuters (της Michele Kambas) από την Αθήνα, η οποία αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα New York Times, αναφέρεται στη σύγκρουση που έγινε proχθες ανάμεσα σε ελληνικό και τουρκικό πλοίο στην περιοχή της Ανατoλικής Μεσογείου.

Το πρακτορείο επικαλείται ανώνυμη (ελληνική) πηγή, η οποία περιγράφει το περιστατικό ως «ατύχημα».

Το δημοσίευμα αναφέρεται στη συνέχεια στην πρόσφατη αναζωπύρωση της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες, εξαιτίας της απόφασης της Τουρκίας να στείλει στην περιοχή ερευνητικό πλοίο συνοδευόμενο από πολεμικά.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. αναμένεται να συζητήσουν για το θέμα σήμερα. Το τουρκικό Oruc Reis κινούνταν σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Κρήτης και οι κινήσεις του παρακολουθούνταν στενά από ελληνικά πλοία. Ένα από τα ελληνικά πλοία, το «Λήμνος», βρέθηκε στο δρόμο του τουρκικού “Kemal Reis”, το οποίο συνόδευε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis.

Ο κυβερνήτης του ελληνικού πλοίου προσπάθησε να αποφύγει τη σύγκρουση και, σε αυτή την προσπάθεια, η πλώρη του ακούμπησε το πίσω μέρος του τουρκικού πλοίου, με την (ελληνική) πηγή που επικαλείται το πρακτορείο να δηλώνει πως πρόκειται για «ατύχημα» και πως το «Λήμνος» δεν υπέστη καμία ζημιά και μάλιστα αμέσως μετά πήρε κανονικά μέρος στην κοινή στρατιωτική άσκηση με τη Γαλλία.

Για το περιστατικό αυτό δεν υπήρξε καμία άμεση αντίδραση από το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας. Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται η δήλωση που έκανε την Πέμπτη ο Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με «υψηλό κόστος» που θα έχει όποιος επιχειρήσει να επιτεθεί στο τουρκικό ερευνητικό πλοίο.

Μάλιστα, αναφέρεται ότι ο Erdogan δήλωσε (χωρίς πάντως να αναφέρει λεπτομέρειες) χθες τα εξής:

«Είπαμε ότι όποιος επιτεθεί στο Oruc Reis, θα το πληρώσει ακριβά και πήραν την πρώτη απάντηση σήμερα».

Το δημοσίευμα κλείνει με την επισήμανση ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σύμμαχοι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αλλά οι σχέσεις τους είναι τεταμένες και έχουν έρθει ήδη στα πρόθυρα του πολέμου το 1996.

ΠΗΓΗ: Greek and Turkish warships in ‘mini collision’ – defence source

Ο αιφνιδιασμός, ο εκνευρισμός της Τουρκίας και οι αναδυόμενες «Μέδουσες»: Οι απαντήσεις στις έκνομες ενέργειες της Άγκυρας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: