Η Μέρκελ στοιχηματίζει στο γάλλο-γερμανικό ζευγάρι για να εξωραΐσει την ευρωπαϊκή της κληρονομιά

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στο γερμανικό κοινοβούλιο. EPA, HAYOUNG JEON




“Οι δύο ηγέτες, η Καγκελάριος της Γερμανίας και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, έχουν ένα κοινό συμφέρον, αυτό της δημιουργίας γέφυρας μεταξύ των δύο ευρωπαϊκών προεδριών”, γράφει στη Le Figaro ο David Philippot.

Και προσθέτει:

“Η Άγγελα Μέρκελ χρειάζεται υποστήριξη από τον Πρόεδρο Macron, καθώς φέτος θα οικοδομήσει την ευρωπαϊκή πολιτική της κληρονομιά και αντιστρόφως, για τη γαλλική Προεδρία, το πρώτο εξάμηνο του 2022, ο πρόεδρος τότε σε εκλογική εκστρατεία, θα χρειαστεί τη Γερμανία για να παρουσιαστεί ως Ευρωπαϊκός υποψήφιος», αναφέρει η Claire Demesmay, διευθύντρια του γάλλο-γερμανικού προγράμματος στο Γερμανικό Ινστιτούτο Εξωτερικής Πολιτικής (DGAP), με διπλωμάτη να προσθέτει, ότι «πρόκειται για την αρχή ενός κύκλου, τον οποίον θέλει να προωθήσει  το γάλλο-γερμανικό δίδυμο».

Η δυναμική έχει πλέον ενεργοποιηθεί και η ώθηση δόθηκε κατά τις τελευταίες συνόδους κορυφής των Βρυξελλών, κατά τη διάρκεια των οποίων, οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες πρόβαλλαν τη συμφωνία τους και έθεσαν το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης σε καλό δρόμο. «Δείχνοντας τη βούληση, έναν ισχυρό άξονα της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά μη συμμετέχοντας σε μια αποκλειστική διαδικασία», παρατηρεί η Claire Demesmay, προσθέτοντας, ότι «η Angela Merkel, για να πετύχει στην προεδρία της, πρέπει να συμπεριλάβει τις μικρές χώρες, ιδίως τις φειδωλές, με τις οποίες η σχέση έχει φθαρεί, μετά τη γερμανική σύμπραξη στο σχέδιο ανάκαμψης».

Για μεγάλο διάστημα σκεπτική ως προς τα μεγάλα προγράμματα του Macron  για την Ευρώπη, η γερμανική κυβέρνηση συνειδητοποίησε, κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού, τις παρενέργειες της εξάρτησης από την Κίνα ή τις Ηνωμένες Πολιτείες, με αποτέλεσμα, η έννοια της ευρωπαϊκής κυριαρχίας, αγαπητή στον Γάλλο πρόεδρο, να υιοθετηθεί ακόμη και από την Angela Merkel και τον Wolfgang Schäuble.

Ωστόσο, άλλα ζητήματα είναι πιο πιθανό να καταστρέψουν την ατμόσφαιρα, ιδίως στρατιωτικές συγκρούσεις στη λεκάνη της Μεσογείου. Σύμφωνα με  Γερμανό διπλωμάτη, «είναι υποτιμητικό, να λέγεται, ότι υπάρχει χάσμα μεταξύ των γαλλικών και των γερμανικών προσεγγίσεων, και ειδικά για τον τρόπο επίλυσης αυτών των κρίσεων».

Η Γερμανία, διασφαλίζοντας έναν διαμεσολαβητικό ρόλο, κάλεσε την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Γαλλία για αποκλιμάκωση, στέλνοντάς τες πλάτη με πλάτη. «Από την πλευρά του Βερολίνου, η θέση της Γαλλίας προκαλεί παρεξηγήσεις, επειδή συμβάλλει στην κλιμάκωση των πραγμάτων.

Για την Καγκελάριο, οι σχέσεις με την Τουρκία είναι απαραίτητες, όχι μόνο λόγω της παρουσίας της μεγάλης κοινότητας στο γερμανικό έδαφος, αλλά επειδή είναι η βασική χώρα στο ζήτημα της μετανάστευσης», υπογραμμίζει η Claire Demesmay.  Ένα ζήτημα προτεραιότητας, το οποίο θα μπορούσε να δηλητηριάσει το τέλος της θητείας της, εάν ο Recep Tayyip Erdogan θέσει σε εφαρμογή τις απειλές του, να αφήσει τους πρόσφυγες να φύγουν για την Ευρώπη.

Η Λιβύη είναι μία άλλη πηγή έντασης, από το ξέσπασμα του πολέμου το 2011, όταν ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών απείχε από την ψηφοφορία επί του ψηφίσματος του ΟΗΕ, που επέτρεπε τη χρήση βίας. «Αυτό το θέμα εξηγεί τις γερμανικές επιφυλάξεις  ως προς το να στοιχηματίσει τα πάντα στο γάλλο-γερμανικό άξονα και γιατί παραμένουν οι αμφιβολίες για την ευρωπαϊκή κυριαρχία, βλέποντας το πώς η Γαλλία ενεργεί μόνη της σε αυτό το θέμα, στο όνομα των προσωπικών της συμφερόντων… »,  σχολιάζει παρατηρητής των γάλλο-γερμανικών σχέσεων.

Τέλος, ενώ το Παρίσι δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ανάγκη συντονισμού των διαφόρων εθνικών σχεδίων, μια άλλη προτεραιότητα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της Angela Merkel, αυτή της προστασίας του κλίματος, την οποία θέλει να συνδυάσει με τη μετά τον κορωνοϊό οικονομική ανάκαμψη. Εξ ου και την Πέμπτη το πρωί, πριν πετάξει στο Var, πρόκειται να δεχτεί στην Καγκελαρία τη Greta Thunberg και τους Ευρωπαίους ακτιβιστές του Fridays for Future.

ΠΗΓΗ: Merkel mise sur le couple franco-allemand pour ciseler son héritage européen

Επίσκεψη Μέρκελ στο εξοχικό του Μακρόν: Συναποφασίζουν για Τουρκία και τις προκλήσεις της

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: