Η Μέρκελ περιορίζεται σε εκκλήσεις προς την Ελλάδα και την Τουρκία! Τι συζήτησαν με τον Μακρόν;

File photo: Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ μπροστά από τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. EPA, CLEMENS BILAN / POOL




Στη συνάντηση της γερμανίδας Καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ με το γάλλο Πρόεδρο Εμάνουελ Μακρόν αναφέρεται άρθρο στην ιστοσελίδα της ενημερωτικής εκπομπής του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης ARD/Tagesschau.

Οι δυο ηγέτες διακήρυξαν την πρόθεσή τους να μην υπάρξουν ξανά περιπτώσης κλεισίματος των συνόρων, αλλά να θεσπιστούν ρυθμίσεις σε επίπεδο Ένωσης, οι οποίες θα βοηθήσουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν κριτήρια που να σχετίζονται με διάφορα ζητήματα,όπως αυτό της κατάταξης των περιοχών με βάση την επικινδυνότητα.

Τους δυο ηγέτες απασχόλησε, επίσης, το ζήτημα της διαμάχης μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας σχετικά με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο. Η Καγκελάριος Merkel απηύθυνε έκκληση προς τις κυβερνήσεις των δυο χωρών, προκειμένου να βρουν λύση στο ζήτημα μέσα από μια διαδικασία διαπραγματεύσεων.

Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν από κοινού την άποψη πως, “επιθέσεις στην κυριαρχία κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα γίνουν αποδεκτές από εμάς”. Ισχύει για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη η αρχή πως θα πρέπει να λύνονται μέσω διαπραγματεύσεων και όχι μέσω της κλιμάκωσης της έντασης.

Από την πλευρά του, ο γάλλος Πρόεδρος συμμερίζεται την άποψη της ενδυνάμωσης της κυριαρχίας των κρατών της Ένωσης. Η Ελλάδα κατηγορεί την Τουρκία πως διεξάγει παράνομα έρευνες για φυσικό αέριο κοντά στα ελληνικά νησιά. Η κυβέρνηση της Άγκυρας απορρίπτει τις κατηγορίες.

Την ίδια στιγμή που ο γάλλος Πρόεδρος, ο οποίος ανήκει στους επικριτές του τούρκου Προέδρου, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού και υποστήριξης της Ελλάδας, ενίσχυσε τη στρατιωτική παρουσία της χώρας του στην περιοχή, η Γερμανία μέχρι στιγμής έχει αναλάβει ρόλο μεσολαβητικό.

ΠΗΓΗ: Treffen von Merkel und Macron Grenzschließungen “auf jeden Fall vermeiden”

Για “μορατόριουμ” ερευνών ομιλεί ο Economist: Παραμένει επικίνδυνη η κατάσταση στη Μεσόγειο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: