Η Μέρκελ και ο Μακρόν συζητούν με φόντο ένα γραφικό τοπίο πολύ σοβαρά ζητήματα…

File Photo: Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στο Βερολίνο. EPA, HAYOUNG JEON




Τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων αναφέρεται πως στην ατζέντα της συνάντησης της Καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Εμάνουελ Μακρόν, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην προεδρική κατοικία στο Fort de Brégançon στη Μεσόγειο βρίσκεται ο συντονισμός για μια σειρά διεθνών θεμάτων.

Τίτλος της ανταπόκρισης: «O Macron υποδέχεται τη Merkel για πρώτη φορά στην κατοικία του στη Μεσόγειο». Υπότιτλος: «Σοβαρές συζητήσεις με φόντο ένα γραφικό τοπίο. Ο Macron καλεί κάθε χρόνο έναν αρχηγό κράτους στην Κυανή Ακτή. Φέτος θα πάει η Καγκελάριος Merkel- και έχουν πολλά να συζητήσουν».

Πρώτο θέμα συζήτησης είναι η γρήγορη εφαρμογή του πακέτου βοήθειας ύψους δισεκατομμυρίων για τον κορωνοϊό, η διένεξη στην ανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία και το πραξικόπημα στο Μάλι.

Με τη νέα άνοδο των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Γαλλία και τη Γερμανία, η εφαρμογή των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής αποτελεί σημαντικό ζήτημα για τον Macron και τη Merkel.

O Macron και η Merkel πρότειναν από κοινού το πρόγραμμα βοήθειας για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού ύψους δισεκατομμυρίων στη Σύνοδο Κορυφής στα μέσα Ιουλίου. Το Παρίσι επίσης δίνει έμφαση σε μια κοινή γραμμή όσον αφορά στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τους συνοριακούς ελέγχους λόγω του κορωνοϊού.

Επίσης, άλλα ευρωπαϊκά ζητήματα, όπως το άσυλο και η Συμφωνία για τη Μετανάστευση πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν, σύμφωνα με κύκλους του γαλλικού Προεδρικού Γραφείου. Στη συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται επίσης να συζητηθεί η διένεξη στην ανατολική Μεσόγειο.

Η ΕΕ προτάσσει τις διπλωματικές πρωτοβουλίες, στη διένεξη για το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο και όχι νέες κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Η Γερμανία βλέπει περισσότερο τον εαυτό της σε ρόλο μεσολαβητή. Στη Γερμανία και σε άλλες χώρες υπάρχει ο φόβος ότι μια περαιτέρω κλιμάκωση θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη συνεργασία με την Τουρκία όσον αφορά στην προσφυγική πολιτική. Προς ενόχληση της ΕΕ, η τουρκική κυβέρνηση εκμεταλλεύεται το θέμα αυτό επανειλημμένα ως απειλή.

Η Γαλλία στήριξε τη γερμανική πρωτοβουλία για διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σύμφωνα με κύκλους της γαλλικής κυβέρνησης. Ο Macron, ως συμβολική στήριξη προς την Ελλάδα, ενίσχυσε τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο γάλλος Πρόεδρος θεωρείται στην ΕΕ ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές του τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan. Εξάλλου, ο Macron κατηγορεί ανοιχτά την Άγκυρα για παραβίαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ για τη Λιβύη. Στο θέμα της Τουρκίας, υπάρχει η ανάγκη ενός ιδιαίτερου συντονισμού μεταξύ του Macron και της Merkel, ακόμα και εάν το Παρίσι δεν θεωρεί επισήμως ότι υπάρχει κάποια αντίφαση.

Επίσκεψη Μέρκελ στο εξοχικό του Μακρόν: Συναποφασίζουν για Τουρκία και τις προκλήσεις της

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: