Η αγορά των Rafale έχει επιστρέψει δυναμικά στην Ελλάδα, αναφέρει γαλλικός ιστότοπος

File Photo: Γαλλικά αεροπλάνα Rafale σε εικόνα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας. Το στιγμιότυπο είναι από την αεροπορική βάση Saint-Dizier στη νότια Γαλλία. EPA, ECPAD, HANDOUT




Δημοσίευμα του γαλλικού ιστότοπου opex360.com (κείμενο Laurent Lagneau) για την επαναφορά της υπόθεσης αγοράς αεροσκαφών Rafale από την Ελλάδα, αναφέρει, μεταξύ άλλων ότι τις τελευταίες ημέρες, η αγορά των αεροπλάνων από την Αθήνα έχει επιστρέψει δυναμικά.

Ο δημοσιογράφος στη συνέχεια αναφέρεται στα ελληνικά δημοσιεύματα σχετικά με το θέμα. Έτσι, στην Καθημερινή ο δημοσιογράφος Βασίλης Νέδος, αναφέρει την αγορά Rafale F3 από την Ελλάδα. Αυτό επιβεβαιώθηκε εν μέρει από τον εξειδικευμένο ελληνικό ιστότοπο DefenseReview.

Σύμφωνα με τον τελευταίο, ο οποίος αναφέρει ότι έχει διασταυρούμενες πληροφορίες από διάφορες πηγές, η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών [DGA] θα προετοιμάσει μια προσφορά για 10 αεροσκάφη Rafale της «τελευταίας γενιάς» [επομένως, καταλαβαίνουμε ότι είναι Rafale F3R], συμπληρωμένη από έναν “μικρό αριθμό” αεροσκαφών που ελήφθησαν από την Πολεμική Αεροπορία. Ένα τέτοιο σενάριο φαίνεται εύλογο.

Στην έκθεσή τους σχετικά με το μέλλον της Βιομηχανικής και Τεχνολογικής Βάσης Άμυνας [BITD], που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο, οι βουλευτές Benjamin Griveaux και JeanLouis Thiériot ανέφεραν ότι η DGA πρότεινε Rafales από δεύτερο χέρι, στην Κροατία καθώς και σε άλλους «ενδιαφερόμενους».

Αυτά τα αεροσκάφη, ανέφεραν οι βουλευτές, θα «λαμβάνονται από το γαλλικό στόλο», κάτι που θα απαιτούσε «με τη σειρά, παραγγελίες αντικατάστασης».

Ανάμεσα στους άλλους “ενδιαφερομένους” είναι και η Ελλάδα ανέφεραν πηγές στην Αθήνα, η οποία σκέφτεται να προχωρήσει στην αγορά στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας της με τη Γαλλία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που βγήκε μπροστά και υποστήριξε την Ελλάδα, που δ΄χεται άθλια επίθεση από την Τουρκία.

Με πληροφορίες από τον ιστότοπο opex360.com

Κοινή επιχειρησιακή παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο συμφώνησαν Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: