Ενας εριστικός ελέφαντας στο δωμάτιο του ΝΑΤΟ: Αρθρο των ΝΥΤ για την Τουρκία του Ερντογάν

File Photo: Ο Ερντογάν σε επετειακές εκδηλώσεις για την αποτροπή του πραξικοπήματος, EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE / HANDOUT
Ως Ελέφαντα στο δωμάτιο του NATO περιγράφει την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν άρθρο των Νew York Times.

O συντάκτης του κειμένου Steven Erlanger αναφέρεται στην πρόσφατη παρ΄ολίγο σύρραξη τουρκικών πλοίων με τη γαλλική φρεγάτα  αλλά και στην ένταση στη Μεσόγειο, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για ανταγωνισμό εχθρών αλλά για κόντρα μεταξύ κατά τα άλλα «ορκισμένων συμμάχων εντός του ΝΑΤΟ».

Η Τουρκία, όλο και πιο επιθετική φιλόδοξη και αυταρχική- έχει γίνει ο ελέφαντας στο δωμάτιο του ΝΑΤΟ, λέει Ευρωπαίος διπλωμάτης . Είναι όμως ένα ζήτημα που λίγοι θέλουν να το συζητήσουν.

Πολλοί πρέσβεις στο NATO πλέον πιστεύουν ότι η Τουρκία αντιπροσωπεύει πλέον μια ανοιχτή πρόκληση για τις δημοκρατικές αξίες και τη συλλογική ασφάλεια της Συμμαχίας.

Η ολοένα και πιο επιθετική, εθνικιστική και θρησκευτική Τουρκία έρχεται σε συνεχώς μεγαλύτερη αντίθεση με τους Δυτικούς Συμμάχους της στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ και τη Ρωσία αλλά και για τις ενεργειακές πηγές της Ανατολικής Μεσογείου, προσθέτουν οι ΝΥΤ.

«Είναι πολύ δύσκολο να περιγράψεις πλέον την Τουρκία ως σύμμαχο των ΗΠΑ», λέει ο Philip H. Gordon, πρώην σύμβουλος επί Ομπάμα που χειρίστηκε τα τουρκικά ζητήματα.

«Δεν μπορείς όμως να καταλάβεις ποια είναι η αμερικανική πολιτική έναντι της Τουρκίας και που βρίσκεται ο Τραμπ. Είναι ένα μεγάλο δίλημμα για την αμερικανική πολιτική καθώς φαίνεται να διαφωνούμε στρατηγικά σε σχεδόν κάθε θέμα», προσθέτει, απαριθμώντας όλα τα ανοιχτά αμερικανοτουρκικά μέτωπα.

Οι ΝΥΤ, επικαλούμενοι αναλυτές, χαρακτηρίζουν αδύναμη τη στάση του ΝΑΤΟ έναντι της Τουρκίας και δείχνουν τον ΓΓ της Συμμαχίας Jens Stoltenberg, ο οποίος θεωρείται «υπερβολικά ανεκτικός απέναντι και στην αμερικανική και στην τουρκική καταχρηστική συμπεριφορά».

Ο συντάκτης του άρθρου  περιγράφει και την πρόσφατη ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Μεσόγειο και την αποστολή ερευνητικών σκαφών στην ΑΟΖ της Κύπρου, γεγονός που όπως λέει «έφτασε τους Ελληνες στο σημείο να προειδοποιήσουν με σύρραξη».

«Αν και πολλοί έβλεπαν την Τουρκία ως ένα μετριοπαθές δημοκρατικό μοντέλο χώρας κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης, η Τουρκία είναι μια διαφορετική χώρα υπό τον Ερντογάν, που έχει κινητοποιήσει τους θρησκευόμενους ψηφοφόρους της επαρχίας.

«Ο κ. Ερντογάν, ένας ένθερμος Μουσουλμάνος, έχει γίνει πιο εθνικιστής και αυταρχικός, ιδίως μετά το πραξικόπημα του 2016»,  σπάζοντας κάθε δεσμό με την κοσμική Τουρκία, κάτι που συμβολίστηκε  στην πρόσφατη απόφασή του να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΚΟΣΜΟΣ

Με πληροφορίες από NYT: Τίτλος πρωτοτύπου άρθρου:  Turkish Aggression Is NATO’s ‘Elephant in the Room’

Έκθεση του ΟΗΕ προκαλεί παγκόσμια ανησυχία: Η Βόρεια Κορέα «πιθανόν» ανέπτυξε πυρηνικά, για βαλλιστικούς πυραύλους

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal