Με την κλασσική συνταγή: Διευκρινήσεις του Διακόπουλου για τις έρευνες του Oruc Reis

File photo: Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Μαξίμου, κ. Αλέξανδρος Διακόπουλος. Photo via OPEN




Με την κλασσική συνταγή επιχειρεί ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρος Διακόπουλος να ανασκευάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για τις έρευνες του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ειδικότερα, μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ δόθηκε στη δημοσιότητα διορθωτική του δήλωση στην οποία σημειώνει:

«Για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής, αναφορικά με τις πρωινές μου δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN. Καταρχάς, σημείωσα ότι δεν θα αναφερθώ στην τακτική κατάσταση και ότι αυτή δεν είναι η αρμοδιότητά μου.

Ως εκ τούτου, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η αναφορά μου αφορούσε «προσπάθεια» ερευνών, σύμφωνα και με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, όχι όμως, «πραγματοποίηση», με προφανή στόχο την επίδειξη σημαίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX.

Διευκρίνισα επίσης πως επιχείρησε να διεξάγει έρευνες και διέκοψε, εφόσον εξαρχής ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας δεν ήταν η πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών. Η Ελλάδα έχει τη στρατηγική και διπλωματική πρωτοβουλία και διαμορφώνει τις εξελίξεις με τις κινήσεις της».

ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ότι το ερώτημα υπάρχει από την πρώτη στιγμή που το Oruc Reis μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, πριν από περίπου μια εβδομάδα. Κάνει έρευνες ή απλώς περιδιαβαίνει για τη δημιουργία εντυπώσεων;

Σήμερα διαπιστώθηκε μια καθαρή διάσταση στις δηλώσεις που έγιναν με μικρή χρονική διαφορά από τον σύμβουλο Ασφαλείας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη Αλέξανδρο Διακόπουλο και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

Ο κ. Διακόπουλος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του OpenTv ανέφερε πως το τουρκικό πλοίο έκανε έρευνες στην περιοχή, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ναι, έχει κάνει έρευνες, για να μην κοροϊδευόμαστε…»

Συμπλήρωσε βέβαια πως «η όλη του κίνηση του πλοίου τώρα δείχνει ότι δεν ήταν αυτός ο πρώτιστός του σκοπός. Έχει απλώσει 1 καλώδιο, όχι 2. Μαρκάρει την περιοχή του. Όποιος έχει βγάλει βόλτα τον σκύλο του καταλαβαίνει τι εννοώ…)»

Λίγη ώρα αργότερα την ακριβώς αντίθεση κατηγορηματική διαβεβαίωση έδωσε ο κ. Πέτσας σε δική του παρουσία σε τηλεοπτική εκπομπή του ANT1.

Σε ερώτηση για το εάν το Oruc Reis παραβίασε κυριαρχικά μας δικαιώματα όλες αυτές τις μέρες είπε: «Είναι ένα ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας το οποίο έχουμε καταδικάσει. Δεν είναι μόνο το ότι έπλεε το τουρκικό ερευνητικό, είναι το γεγονός ότι συνοδευόταν από ένα στολίσκο. Έρευνες πάντως δεν έκανε».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Έκανε ή δεν έκανε έρευνες το Oruc Reis: Ο Πέτσας λέει «όχι», ο Διακόπουλος «ναι»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: