Έκανε ή δεν έκανε έρευνες το Oruc Reis: Ο Πέτσας λέει «όχι», ο Διακόπουλος «ναι»

File Photo: Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis». EPA, TURKISH DEFENCE MINISTER, HANDOUT EDITORIAL USE ONLY.




Το ερώτημα υπάρχει από την πρώτη στιγμή που το Oruc Reis μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, πριν από περίπου μια εβδομάδα. Κάνει έρευνες ή απλώς περιδιαβαίνει για τη δημιουργία εντυπώσεων;

Σήμερα διαπιστώθηκε μια καθαρή διάσταση στις δηλώσεις που έγιναν με μικρή χρονική διαφορά από τον σύμβουλο Ασφαλείας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη Αλέξανδρο Διακόπουλο και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

Ο κ. Διακόπουλος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του OpenTv ανέφερε πως το τουρκικό πλοίο έκανε έρευνες στην περιοχή, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ναι, έχει κάνει έρευνες, για να μην κοροϊδευόμαστε…»

Συμπλήρωσε βέβαια πως «η όλη του κίνηση του πλοίου τώρα δείχνει ότι δεν ήταν αυτός ο πρώτιστός του σκοπός. Έχει απλώσει 1 καλώδιο, όχι 2. Μαρκάρει την περιοχή του. Όποιος έχει βγάλει βόλτα τον σκύλο του καταλαβαίνει τι εννοώ…)»

Λίγη ώρα αργότερα την ακριβώς αντίθεση κατηγορηματική διαβεβαίωση έδωσε ο κ. Πέτσας σε δική του παρουσία σε τηλεοπτική εκπομπή του ANT1. Σε ερώτηση για το εάν το Oruc Reis παραβίασε κυριαρχικά μας δικαιώματα όλες αυτές τις μέρες είπε: «Είναι ένα ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας το οποίο έχουμε καταδικάσει. Δεν είναι μόνο το ότι έπλεε το τουρκικό ερευνητικό, είναι το γεγονός ότι συνοδευόταν από ένα στολίσκο. Έρευνες πάντως δεν έκανε».

Δείτε εδώ τη δήλωση του κ. Πέτσα, μετά το 24.50 του σχετικού βίντεο

Οι δυο αυτές διαμετρικά αντίθετες δηλώσει δημιουργούν απορία. Δύο κορυφαίοι καθ’ ύλην αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, άμεσοι συνεργάτες του πρωθυπουργού μιλώντας για ένα καυτό θέμα με πολλές παραμέτρους και συνέπειες δημιουργούν σύγχυση στους πολίτες.

Ταυτόχρονα θαμπώνουν την εικόνα και είναι σαφές πως πρέπει το συντομότερο δυνατό να ξεκαθαρίσει το τοπίο, καθώς πλησιάζουν οι ημέρες που θα ξεκινήσει, όπως όλα δείχνουν, ο διάλογος των δύο χωρών.

Επίσης, να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει αυτό που λέμε «ολίγον έγκυος». Ή έγιναν ή δεν έγιναν οι έρευνες.

Είναι καλό να καταστεί σαφές αν τα καλώδια που πόντισε το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας συνέλεξαν στοιχεία, ανεξαρτήτως της πραγματικής τους αξίας. Αν δηλαδή μπορούν μα βάση τα στοιχεία αυτά να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για πιθανά κοιτάσματα στο βυθό της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός λίγες βδομάδες νωρίτερα είχε δηλώσει ότι αν ακουμπήσουν καλώδια σε ελληνική υφαλοκρηπίδα θα κοπούν.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διακόπουλος για Oruc Reis: «Ναι, έχει κάνει έρευνες, για να μην κοροϊδευόμαστε…»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: