Μπορεί να αποκλιμακώσει η Άγκυρα αλλά σύντομα ο Ελληνικός στόλος θα δείξει ξανά την αξία του…

Στο κρυφτό του υποβρύχιου κυνηγιού τα Type 214, κλάσης “Παπανικολής” έχουν στεφθεί αδιαμφισβήτητα οι απόλυτοι κυρίαρχοι του βυθού, με τα πτητικά ανθυποβρυχιακά μέσα της Τουρκίας να ψάχνουν εναγωνίως να εντοπίσουν θέσεις των Ελλήνων υποβρύχιων κυνηγών. Πηγή εικόνας: Ηellasjournal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

-Βλέπουν προσωρινή αποκλιμάκωση
-Στάση αναμονής από τις Ένοπλες Δυνάμεις
-Η εργαλειοποίηση των Τουρκικών ΕΔ
-Ακόμη ψάχνουν οι Τούρκοι τα 214

Σχεδόν 48 ώρες απομένουν για τη συμπλήρωση των ημερών της παράνομης navtex και το Oruc Reis να πάρει πορεία βόρεια- βορειοανατολική εκτός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας με ρότα προς το λιμάνι της Αττάλειας.

Αυτό σημαίνει ότι έως την Κυριακή οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα παραμένουν στην ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Επιτελείς μάλιστα σημειώνουν με ιδιαίτερο νόημα ότι ακόμη και το θερμόμετρο της έντασης να πέσει, αυτό θα είναι για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Η Τουρκία που έχει δείξει τις προθέσεις της για την Αν. Μεσόγειο θα επανέλθει ακόμη και μετά την έναρξη του όποιου διερευνητικού διαλόγου επιχειρηθεί να ξεκινήσει ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα.

Άλλωστε ο Τούρκος πρόεδρος σε μια αποστροφή του λόγου του όταν αναφέρονταν στο κοίτασμα φυσικού αερίου που είναι κοντά στην Τραπεζούντα, δεν παρέλειψε να απειλήσει για τις διαθέσεις που έχει και αφορούν την Αν. Μεσόγειο.

  • Στάση αναμονής στο Επιτελείο

Στο Επιτελείο τηρούν στάση αναμονής μέχρι να δουν, όχι μόνο το σεισμογραφικό να επιστρέφει στην Αττάλεια, αλλά κυρίως για το αν θα μετακινηθεί ο τουρκικός στόλος στις μητρικές τους βάσεις.

Μια τέτοια κίνηση και μόνο θα είναι όντως σημείο αποκλιμάκωσης, αλλά το πιο πιθανό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Αξιωματικών, το Τουρκικό Επιτελείο θα επιλέξει τον κατάπλου των πολεμικών πλοίων σε ναυστάθμους των παραλίων και της νότιας Τουρκίας ώστε να έχει τη δυνατότητα της ανάπτυξής τους σε μικρό χρονικό διάστημα.

Το διπλωματικό πεδίο έχει πολύ δρόμο να διανύσει, λένε οι ίδιες πηγές και η Τουρκία έχει δείξει όχι μια αλλά πολλές φορές πως εργαλειοποιεί ως μέρος της διπλωματίας τις Ένοπλες Δυνάμεις.Άρα ο όποιος διερευνητικός διάλογος ξεκινήσει αν το Τούρκος πρόεδρος δεν αισθανθεί ότι κερδίζει έδαφος έναντι της Ελλάδας και ότι οι αξιώσεις που διατηρεί δεν έχουν βρει ανταπόκριση, είναι βέβαιο πως θα δώσει το πράσινο φως για έναν νέο απόπλου των πολεμικών πλοίων του.

Και μπορεί ο Ελληνικός στόλος να έχει καταπονηθεί αρκετά με τα πληρώματα αδιαμαρτύρητα ν’ ανταποκρίνονται στο εσπευσμένο κάλεσμα του Επιτελείου για άμεσο απόπλου και την λήψη θέσεων στο Αρχιπέλαγος, ωστόσο φαίνεται κάθε μέρα στο πεδίο η θέληση των ανθρώπων αυτών να προσφέρουν τον καλύτερο τους εαυτό για την υπεράσπιση των Εθνικών συμφερόντων.

Πάντως η στάση αναμονής για τα Ελληνικά πολεμικά πλοία, θα διατηρηθεί ακόμη κι αν ο τουρκικός στόλος αποχωρήσει. Πρώτα θ’ αποκρυπτογραφηθούν όλα τα δεδομένα και στη συνέχεια θα ληφθεί η απόφαση για την επιστροφή των ναυτών του Αιγαίου στη βάση τους. 

  • Οι Επιχειρησιακές απαντήσεις

Την ίδια όμως στιγμή σε επιχειρησιακό επίπεδο, παρά τους επικοινωνιακούς λεονταρισμούς, έχει φανεί εδώ και δώδεκα ημέρες το ποιος έχει το πάνω χέρι τόσο στην θάλασσα, όσο και στον αέρα, εντός του FIR Αθηνών που συνηθίζουν τα Τουρκικά μαχητικά κι άλλα πτητικά μέσα να παραβιάζουν.

Το κυνήγι των Ελληνικών υποβρυχίων έχει μετατραπεί για το Πολεμικό Ναυτικό της Άγκυρας σ’ ένα «κυνήγι μαγισσών», με άκαρπα αποτελέσματα για εκείνους.

Αυτό μαρτυρούν οι προσπάθειες των τεσσάρων ελικοπτέρων S-70 του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και των τριών αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου CN-235, τα οποία δώδεκα ημέρες είναι οι παράνομοι «πρωταγωνιστές» στο ημερήσιο δελτίο παραβιάσεων του Ελληνικού Επιτελείου.

Και την Παρασκευή τα επτά αυτά πτητικά μέσα έκαναν 21 παραβιάσεις στον Εθνικό Εναέριο Χώρο και 10 παραβάσεις του FIR Αθηνών.

Όμως στην άλλη όψη του νομίσματος τα Ελληνικά Aegean Hawk και Augusta Bell 212 «καλημερίζουν και καληνυχτίζουν» τα τουρκικά υποβρύχια.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για Άμυνα και Ενέργεια

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Μαχητικά των ΗΑΕ στη Σούδα: Έμπρακτη υποστήριξη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: