Αργοπορημένη αλλά σκληρή παρέμβαση State Department για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί

Η περίφημη Μονή της Χώρας με τα μοναδικά στον κόσμο ψηφιδωτά, το πρώην χριστιανικό μοναστήρι από την εποχή των Κομνηνών και των Παλαιολόγων μετατρέπεται σε τζαμί. Photo: Γιώργος Ζαφειρόπουλος




Την πρώτη αμερικανική αντίδραση προκάλεσε η μετατροπή της αριστουργηματικής Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί από το αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν.

«Όπως και η Αγία Σοφία έτσι και η Μονή της Χώρας είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, τμήμα των Ιστορικών  περιοχών της Κωνσταντινούπολης σύμφωνα με τον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO σημειώνει ο Σαμ Μπράουνμπακ, Πρέσβης του State Department για ζητήματα Θρησκευτικής Ελευθερίας.

Και προσθέτει: «Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να διασφαλίσει ότι η πλούσια πολυπολιτισμική και θρησκευτική ιστορία και τα εξαίσια μωσαϊκά και τοιχογραφίες της, που δημιουργήθηκαν για να αντιπροσωπεύουν την αναζήτηση και τη δόξα του θεού, θα διατηρηθούν και θα είναι προσβάσιμα σε όλους».

Η μετατροπή της Μονής της Χώρας πριν από επτά ημέρες σε τζαμί από τον Ερντογάν, συνεπεία παλαιότερης δικαστικής απόφασης που ο θλιβερός Τούρκος ηγέτης επέλεξε να ενεργοποιήσει σχεδόν ταυτόχρονα με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, ήταν μία ακόμη αλυσίδα στη σειρά των άθλιων προκλήσεων της Αγκυρας το φετινό καλοκαίρι.

Η Μονή της Χώρας ή Εκκλησία του Αγίου Σωτήρος εν τη Χώρα, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς είναι χτισμένη στη θέση της Πύλης της Αδριανούπολης, έξω από τα Θεοδοσιανά Τείχη (στη σημερινή συνοικία Εντιρνέ Καπί), νότια του Κεράτιου Κόλπου. Πρόκειται για ένα από τα πλέον εμβληματικά βυζαντινά μνημεία της εποχής των Κομνηνών, διάσημο για τις αριστουργηματικές νωπογραφίες του.

Η παράδοση που τη συνοδεύει τοποθετεί την ίδρυσή της τον 6ο αιώνα από τον άγιο Θεόδωρο, ενώ έχει αποδοθεί και στον Κρίσπο, γαμπρό του αυτοκράτορα Φωκά (7ος αι.). Σήμερα έχει αποδειχθεί πως ο ναός χτίστηκε το διάστημα 1077-81 από την πεθερά τού Αλεξίου Α΄ Κομνηνού Μαρία Δούκαινα, στη θέση παλαιότερων κτισμάτων που χρονολογούνται τον 6ο και 9ο αιώνα. Υπέστη σοβαρή φθορά, πιθανώς εξαιτίας σεισμού, και επισκευάστηκε το 1120 από τον Ισαάκιο Κομνηνό. Ο Θεόδωρος Μετοχίτης συνέβαλε στην ανακαίνισή της (1316-21) και ήταν υπεύθυνος για την προσθήκη του εξωνάρθηκα, του νότιου παρεκκλησίου, καθώς και για το διάκοσμο του ναού που περιλάμβανε αξιόλογα ψηφιδωτά και τοιχογραφίες.

Το κτίριο μετατράπηκε σε τζαμί το 1511, όπως και η Αγία Σοφία, μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης.

Η Μονή της Χώρας χρησιμοποιήθηκε ως τζαμί για 434 χρόνια και μετατράπηκε σε μουσείο το 1945 με υπουργική απόφαση. Η απόφαση για μετατροπή του μοναστηριού σε τζαμί είχε αποφασίσει το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), το ανώτατο τουρκικό διοικητικό δικαστήριο, αλλά η απόφαση δεν είχε εφαρμοστεί. Ο Ερντογάν αποφάσισε τώρα να προχωρήσει και σε αυτή τη νέα πρόκληση.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Ιερά Σύνοδος: Έντονη διαμαρτυρία για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: