Αναταραχή στη Μεσόγειο: Η Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονται πιο κοντά στην αντιπαράθεση

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Α) και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης (Δ) στις Βρυξέλλες. ΑΠΕ-ΜΠΕ, consilium.europa.eu, Chr. DOGAS




«Οι εντάσεις αυξάνονται στην ανατολική Μεσόγειο. Η Αθήνα και η Άγκυρα το έχουν γνωστοποιήσει ταυτόχρονα ότι θα πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις στις ίδιες περιοχές.

Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες με Navtex, δηλαδή ειδοποίηση στους ναυτικούς, ότι θα πραγματοποιήσει στρατιωτικούς, ναυτικούς και αεροπορικούς ελιγμούς στις ίδιες περιοχές στις οποίες η Τουρκία θα το κάνει με το πλοίο Oruc Reis, σε νερά που η Ελλάδα θεωρεί δικά της. Οι επιχειρήσεις προγραμματίζονται στα νοτιοανατολικά της Κρήτης, στην περιοχή της Ρόδου και του Καστελόριζου, από τις 25 έως τις 27 Αυγούστου”.

Τα παραπάνω καταγράφει η ιταλική ιστοσελίδα formiche.net 

Σε συνέντευξη με τον Αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό CNN, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την Τουρκία να θέσει τέρμα σε μονομερείς δράσεις στη Μεσόγειο για να προσανατολιστεί και να ανοίξει διάλογο με την Ελλάδα:

«Σταματήστε τις προκλήσεις και ας ξεκινήσουμε έναν διάλογο ως πολιτισμένοι γείτονες. Εάν δεν υπάρχει διάλογος ως πολιτισμένοι γείτονες, τότε μπορούμε πάντα να προσφύγουμε στο διεθνές δικαστήριο. Η Ελλάδα ποτέ δεν έθεσε πρώτα εντάσεις».

Για τον Έλληνα πρωθυπουργό, με αυτές τις τελευταίες ενέργειες, η κυβέρνηση του Ερντογάν θέλει να «στρατιωτικοποιήσει το ζήτημα της μετανάστευσης», χωρίς να σέβεται τους διεθνείς κανόνες και δικαιώματα. … Οι εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας ανησυχούν ιδιαίτερα για την Ελλάδα.

«Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ανησυχητική. Οι μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας για δραστηριότητες εξερεύνησης πετρελαίου προκαλούν εντάσεις” δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. “Αυτές οι ενέργειες πρέπει να τελειώσουν προκειμένου να επιτρέψουν έναν ειρηνικό διάλογο μεταξύ γειτονικών και συμμαχικών χωρών εντός του ΝΑΤΟ. Αποφάσισα να ενισχύσω προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες, σε συνεργασία με Ευρωπαίους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας».

Η εβδομάδα θα είναι γεμάτη εκδηλώσεις σχετικά με τη διαμεσολάβηση μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας. Το νέο κύμα έντασης δημιουργείται την παραμονή της επίσκεψης του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών, Heiko Maas, στην Αθήνα και την Άγκυρα. Το ταξίδι στοχεύει να διερευνήσει εάν υπάρχει η βούληση για έναρξη συνομιλιών μεταξύ εκπροσώπων των δύο χωρών.

Την Παρασκευή, από την άλλη πλευρά, η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει προγραμματιστεί, σύμφωνα με το πρακτορείο Efe . Ελπίζεται ότι ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell, θα παρουσιάσει τις επιλογές πιθανών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, εάν η κυβέρνηση του Ερντογάν συνεχίσει με αυτό που θεωρείται πρόκληση.

Χθες ξεκίνησε η συζήτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου που οριοθετεί τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες και των δύο χωρών (και τις οποίες η Τουρκία δεν αναγνωρίζει). Η κοινοβουλευτική ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Τετάρτη.

ΠΗΓΗ: Mediterraneo agitato. Grecia e Turchia sempre più vicine allo scontro

Αυξάνεται ο κίνδυνος σύγκρουσης στο Αιγαίο: Μπορεί να εξελιχθεί σε “πολυεθνική σύγκρουση”, λένε ειδικοί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: