Aλαζονεία και υποκρισία από την Άγκυρα: Ετοιμάζουν και τρίτη ανανέωση της παράνομης navtex;

Ο χώρος που παρανόμως έχει δεσμεύσει η Τουρκία με τις δύο παράνομες navtex στην ανατολική Μεσόγειο εντός της ελληνικής και της Κυπριακής υφαλοκρηπίδας




Κείμενο ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ

Η Τουρκία ενώ, δια στόματος του Ταγίπ Ερντογάν, στέλνει μήνυμα και μάλιστα στην ελληνική γλώσσα καλώντας τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου σε διάλογο να βρουν κοινή φόρμουλα συμβίωσης, στην πράξη κάνει ότι είναι δυνατόν για να τον δυναμιτίσει.

Έτσι, ενώ η ελληνική πλευρά έχει θέσει ως αυτονόητο όρο για την έναρξη συζητήσεων την αποχώρηση του Oruc Reis και των τουρκικών πολεμικών, η Άγκυρα όχι μόνο δεν αποσύρει αμέσως τα πλοία της προς αποκλιμάκωση της έντασης, αλλά επιπλέον ανανεώνει την παράνομη NAVTEX μέχρι τις 27 Αυγούστου, οπότε και, προκύπτει το ενδεχόμενο, να την ανανεώσει εκ νέου, σε ένα παιχνίδι νεύρων και παραλόγου.

Το κλίμα ενός καλόπιστου διαλόγου μεταξύ γειτόνων ήδη δηλητηριάζεται με απόλυτη και αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας, η οποία επιλέγει την έναρξη αλλά και τη διατήρηση των προκλήσεων, αντί της αποκλιμάκωσης προς έναρξη μιας έντιμης και ειλικρινούς διαπραγμάτευσης.

Οι προσχηματικές έρευνες της αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων

Τι θα κερδίσουν οι Τούρκοι παρατείνοντας τις βόλτες του Oruc Reis πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα για τρεις επιπλέον ημέρες; Τίποτα παραπάνω από το να δείξουν προς όλον τον πολιτισμένο κόσμο την αλαζονεία τους, την έλλειψη καλών προθέσεων, την απόλυτη κακοπιστία.

  • Χρειάζονται, λοιπόν, τρεις ακόμη μέρες για να ολοκληρώσουν τις υποτιθέμενες επιστημονικές τους έρευνες… Ποιες έρευνες, αλήθεια; Ποιον κοροϊδεύουν; Οι πραγματικές έρευνες χρειάζονται πολλούς μήνες για να ολοκληρωθούν (δεν γίνονται σε δεκαέξι μέρες), και προϋποθέτουν ευρύ θαλάσσιο χώρο για την ανάπτυξη μεγάλου αριθμού καλωδίων, απαιτούν χαμηλό ναυτιλιακό θόρυβο για την παρακολούθηση των σεισμικών κυμάτων που ανακλώνται από τον πυθμένα.

Εγκλωβισμένο σε έναν στενό κλοιό πολεμικών, το Oruc Reis είναι αδύνατον να διεξαγάγει σοβαρές και αξιόπιστες έρευνες, οπότε και η παράταση της ισχύος της παράνομης NAVTEX δόθηκε για έναν και μόνο λόγο: για να συνεχίσει η νηοπομπή την προκλητική παρέλασή της προς τέρψη της τουρκικής εθνικιστικής αλαζονείας.

Προοιωνίζεται, δε, το πόσο δύσκολος θα είναι ο οποιοσδήποτε διάλογος, όταν και αν ποτέ αυτός ξεκινήσει, όταν έχεις να κάνεις με έναν τέτοιο συνομιλητή. Διότι το μοναδικό που ενδιαφέρει την Τουρκία είναι η επιβολή των απόψεών της από θέση ισχύος που δήθεν της παρέχουν οι προκλητικές της ενέργειες, και η συζήτηση με το πιστόλι στον κρόταφο του συνομιλητή της, προκειμένου να “συζητηθούνε” τα πάντα όπως εκείνη συμφέρουν και βολεύει…

Από την αγεωγράφητη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης στην ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου…

Η υποκριτική στάση και η προκλητικότητα της γείτονος, η οποία κατά τ’ άλλα επιθυμεί ειλικρινή διάλογο, αποδεικνύεται και από τη ρηματική διακοίνωση που υπέβαλε στις 14 Αυγούστου η Μόνιμη Τουρκική Αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

  • Σε αυτή την επιστολή-διαμαρτυρία για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία καθορισμού ΑΟΖ, χρησιμοποιεί επιθετικούς προσδιορισμούς όπως η “αποκαλούμενη” συμφωνία, υποτιμώντας την απόφαση που έλαβαν, με οδηγό και βάση το Διεθνές Δίκαιο, η Ελλάδα και η Αίγυπτος ως κυρίαρχα κράτη.

Για την Τουρκία, συμφωνία-πρότυπο αποτελεί εκείνη η αγεωγράφητη εκτρωματική παραδοξότητα που υπέγραψε με τον Σάρατζ (υποσχόμενη σε αυτόν στρατιωτικά ανταλλάγματα), με μια κυβέρνηση η οποία ασκεί έλεγχο μόλις στο ένα πέμπτο της χώρας και χωρίς να διαθέτει την έγκριση του Λιβυκού Κοινοβουλίου!

Φθάνει μάλιστα στο σημείο να δηλώσει ότι οι ζώνες βορείως του θαλάσσιου συνόρου μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου είναι υπό την κυριαρχία της Τουρκίας, ενώ αυτές που βρίσκονται νοτίως θα αποτελέσουν αντικείμενο διαβούλευσης στο μέλλον μεταξύ της ηπειρωτικής Τουρκίας και της Αιγύπτου!

Λες και η σύμβαση του Montego Bay για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας αφορά μόνο τις ηπειρωτικές χώρες και όχι τις νησιωτικές! Αλήθεια, ακούγοντας αυτές τις τουρκικές αιτιάσεις το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Φιλιππίνες, η Ιρλανδία, ή η Μάλτα, η οποία μάλιστα εσχάτως έχει ανακηρυχθεί σε υπέρμαχο των τουρκικών θέσεων, αλλά και τόσες άλλες νησιωτικές χώρες, τι έχουν άραγε να πούνε;

Με την ανανέωση της παράνομης NAVTEX, το καθεστώς Ερντογάν έδειξε για μία ακόμη φορά ότι γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά τη Γερμανία, που υποτίθεται ότι καταβάλλει προσπάθειες για την εκκίνηση των διερευνητικών επαφών. Και αν ακόμη ξεκινήσουν κάποια στιγμή αυτές οι επαφές, η Τουρκία θα δυναμιτίζει συνεχώς τις συνομιλίες με πρόσχημα τη συμφωνία της ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ, ξεκινώντας από μια παράλογη αφετηρία, ότι τα νησιά δεν δικαιούνται θαλάσσιες ζώνες, παρά μόνο χωρικά ύδατα. Αυτός και μόνο ο τουρκικός ισχυρισμός ουσιαστικά ακυρώνει τον διάλογο πριν αυτός ξεκινήσει.

Το διαρκές φιάσκο της ΕΕ

Η Ελλάδα έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της, γι’ αυτό και το τελευταίο χρονικό διάστημα οι χώρες που τάσσονται υπέρ της Χώρας μας, ολοένα αυξάνονται. Στο θέμα, όμως, των συμμαχιών υπάρχει ένα ακόμη κομμάτι στο όλο παζλ που αν συμπληρωθεί, τότε είναι πιθανό να προσγειώσει και να συνετίσει τους Τούρκους. Και αυτό, δεν είναι άλλο από την ομόφωνη συλλογική στάση της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία.

  • Η ΕΕ δεν έχει ενιαία φωνή, δεν καταδικάζει ομόφωνα τις τουρκικές προκλήσεις, δεν αποφασίζει για σκληρές κυρώσεις κι αυτό είναι κάτι που ο Ερντογάν το εκμεταλλεύεται. Μόνο αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιληφθούν ότι έχουν να αντιμετωπίσουν έναν καιροσκόπο και επικίνδυνο για τη διεθνή ειρήνη Σουλτάνο, μόνο αν απειλήσουν με σκληρότατα μέτρα την Άγκυρα, θα καθίσουν οι Τούρκοι με σύνεση στο τραπέζι του διαλόγου.

Το ενδεχόμενο των αυστηρών κυρώσεων από την ΕΕ είναι κάτι που τους τρομάζει. Απόδειξη, τα απεγνωσμένα τηλεφωνήματα και οι επιστολές που έστελνε εσπευσμένα πριν από λίγες μέρες ο Τσαβούσογλου στους Ευρωπαίους ομολόγους του μόλις έγινε γνωστή η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρώπης με θέμα την τουρκική προκλητικότητα.

Απέναντι στη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, η Ελλάδα με όπλο της το διεθνές δίκαιο, δεν πρέπει να σταματήσει να αναδεικνύει τους εκτός γεωγραφίας και κοινής λογικής στόχους της Άγκυρας, εκθέτοντας το αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν στον διεθνή παράγοντα, ώσπου όλος ο πολιτισμένος κόσμος, συντριπτικά, ομόφωνα και ανεπιφύλακτα, να καταδικάσει τις παράνομες και επικίνδυνες πρακτικές του.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Ο Ερντογάν δεν παίζει με τις NAVTEX, παράγει πολιτικές εκβιασμού: Το ανύπαρκτο δίλημμα για Αθήνα και Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: