ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Χωρίς επιτυχία οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες: Οι ηγέτες διέκοψαν…

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες. FRANCISCO SECO / POOL




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ολοκλήρωσαν τη δεύτερη ημέρα διαπραγματεύσεων στην έκτακτη σύνοδο κορυφής με αντικείμενο ένα σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας μετά την κρίση του κορονοϊού χωρίς επιτυχία.

Οι εργασίες της συνόδου θα συνεχιστούν σήμερα Κυριακή μεσημέρι, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στο twitter, σύμφωνα με ανταποκρίσεις των πρακτορείων Reuters και AFP από τη Βαρσοβία.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναμένεται να παρουσιάσει νέες προτάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης πριν την επανέναρξη της συνεδρίασης που θα ξεκινήσει στις 13:00 ώρα Ελλάδας.

  • “Ξαναχτίζει” το Ταμείο Ανακάμψης ο Μισέλ μετά το μπλόκο του Νότου: Το θρίλερ συνεχίζεται στη Σύνοδο Κορυφής

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ: Και νέα αναθεωρημένη αυτή τη φορά πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να κομίσει τις επόμενες ώρες στη Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ετοιμάζει τη νέα πρόταση προκειμένου να εξευμενίσει τις χώρες του Νότου που εμφανίζονται ενοχλημένες από την προηγούμενη πρότασή του.

Σύμφωνα με το skai.gr αξιωματούχος ισχυρής ευρωπαϊκής χώρας σχολίαζε ότι οι διαπραγματεύσεις «έχουν μέλλον ακόμα» και ότι η απόσταση μεταξύ του τι προσφέρουν οι Ιταλοί και τι απαιτούν οι Ολλανδοί παραμένει μεγάλη.

Μετά την προηγούμενη πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι προσπάθειες για συμφωνία μετατοπίστηκαν από τους «φειδωλούς τέσσερις» στην προσπάθεια να εξευμενιστούν οι «Νότιοι».

Είναι ενδεικτικό, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες Αλέξανδρος Παλαιολόγος, ότι ενώ Ολλανδός διπλωμάτης δήλωνε ότι η προηγούμενη πρόταση του κ. Μισέλ ήταν «προς τη σωστή κατεύθυνση», διπλωμάτης κράτους του Νότου που μίλησε στον σταθμό έκανε λόγο για «σοβαρά προβλήματα» της νέας πρότασης.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του skai.gr στην προσπάθεια του κ. Μισέλ να πείσει τους Βόρειους ότι οι οροί εκταμίευσης είναι αρκετά αυστηροί για να αποσπάσει τη συναίνεσή τους άνοιξε «μέτωπο» με το Νότο. Οι μνήμες των μνημονίων είναι άλλωστε πρόσφατες στα κράτη αυτά, και κανείς δε θέλει κάθε δόση να εξαρτάται από πρωτεύουσες του Βορρά.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που μπορεί να οδηγήσει σε εκτροχιασμό της συμφωνίας είναι η εκταμίευση να εξαρτάται από το αν οι χώρες εφαρμόζουν τις αρχές του κράτους δίκαιου, κάτι που προκαλεί αντίδραση στην Ουγγαρία. Ο Σαρλ Μισέλ είχε συνάντηση με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν αλλά φαίνεται ότι δεν υπήρχε συμφωνία ούτε εκεί.

Πάντως αξιοσημείωτο κρίνεται πως κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σημειώθηκε ταύτιση απόψεων τόσο για το Ταμείο όσο και για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, ενώ συναντίληψη υπήρξε και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με πληροφορίες από skai.gr κι άλλες πηγές

Νέα διακοπή της Συνόδου Κορυφής: Νέος γύρος διαβουλεύσεων με Μισέλ και συμμετοχή Μητσοτάκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: