Το Βερολίνο αναστέλλει τη συμφωνία έκδοσης υπόπτων στο Χονγκ Κονγκ: Αντιδρά στην αναβολή των εκλογών

File photo: Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μαας. Photo ΚΥΠΕ




Την αναστολή της συμφωνίας έκδοσης υπόπτων που έχει συνάψει η Γερμανία με το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, μετά την απόφαση της επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ να αναβάλει για έναν χρόνο τις εκλογές οι οποίες ήταν προγραμματισμένες για τις 6 Σεπτεμβρίου.

«Η απόφαση της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ να αποκλείσει πολλούς υποψηφίους της αντιπολίτευσης και να αναβάλει τις εκλογές αποτελεί μία ακόμη παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών του Χονγκ Κονγκ», δήλωσε ο κ. Μάας και επισήμανε ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι περιμένει από την Κίνα να ανταποκριθεί στις νομικές υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο». Αυτό περιλαμβάνει, πρόσθεσε, και την διασφάλιση του δικαιώματος για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

Εντάλματα σύλληψης σε βάρος έξι ακτιβιστών από το Χονγκ Κονγκ

Στο μεταξύ, η κινεζική κρατική τηλεόραση μετέδωσε σήμερα ότι οι αρχές του Χονγκ Κονγκ εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος έξι φιλοδημοκρατικών ακτιβιστών οι οποίοι διέφυγαν από την πρώην βρετανική αποικία όπου θεωρούνται ύποπτοι για παράβαση του νέου νόμου περί εθνικής ασφάλειας, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με το κανάλι CCTV, οι έξι καταζητούνται ως ύποπτοι για απόπειρα απόσχισης του Χονγκ Κονγκ ή για συνωμοσία με ξένες δυνάμεις. Για τα αδικήματα αυτά ο νέος νόμος προβλέπει ακόμη και την ποινή των ισόβιων δεσμών.

Οι έξι καταζητούμενοι είναι οι Νέιθαν Λόου, Γουέιν Τσαν Κα-κούι, Χόνκις Λάους, Σάμιουελ Τσου, Σάιμον Τσενγκ και Ρέι Γουόνγκ Τόι-γιέουνγκ.

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Το Πεκίνο επέβαλε τον νέο νόμο περί εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ παρακάμπτοντας το τοπικό νομοθετικό σώμα, μια ενέργεια που έχει επικριθεί δριμύτατα από πολλές δυτικές κυβερνήσεις, από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και από ακτιβιστές. Οι επικριτές του νόμου φοβούνται ότι θα κατασταλούν όλες οι ελευθερίες στην πιο ελεύθερη περιοχή της Κίνας, ενώ οι υποστηρικτές του πιστεύουν ότι ήταν αναγκαίος για να αποκατασταθεί η τάξη στην πρώην βρετανική αποικία, που συγκλονιζόταν επί έναν χρόνο από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Με πληροφορίες από Reuters via ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φ. Καραβίτη

Βερολίνο, Γερμανία, Πεκίνο, Κίνα

 

Αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο ανακοίνωσε η Μόσχα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: