Πως αλλάζουν οι καιροί… Η σειρά της Ε.Ε. να πει όχι στον Τραμπ και στους Αμερικανούς ταξιδιώτες

FILE PHOTO: The highest temperatures this week are expected on Tuesday, as in central and southern parts of the mainland they are expected to reach 40 degrees Celsius, while for the remainder of the week they may climb as high as 36-38C on both the mainland and the eastern Aegean islands. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Άρθρο γνώμης φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του το πρακτορείο Bloomberg (του LaurentLionel), στο οποίο επισημαίνεται πως, όταν τον περασμένο Μάρτιο, ο Αμερικανός Πρόεδρος επέβαλε απαγόρευση να εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες ταξιδιώτες από την Ευρώπη, είχε δηλώσει πως αυτή ήταν”η πλέον επιθετική και συνεκτική προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε έναν ιό στη σύγχρονη ιστορία”.

Στην ίδια ανακοίνωσή του τότε, ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε ασκήσει κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί δεν είχε προβεί σε ανάλογη ενέργεια. Τώρα, ωστόσο, τα πράγματα άλλαξαν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμπεριέλαβε τις Ηνωμένες Πολιτείες στη short list με τις χώρες, οι οποίες χαρακτηρίζονται ασφαλείς.Πολιτικά, ενδέχεται να είναι οδυνηρή απόφαση, ωστόσο, στην καρδιά αυτής της απόφασης βρίσκονται επιδημιολογικά δεδομένα.

Ο τρόπος που οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την πανδημία δείχνει πως, οι απαγορεύσεις των πτήσεων δεν είναι τόσο αποτελεσματικός τρόπος σε σύγκριση με τα μέτρα που λαμβάνονται στο εσωτερικό μιας χώρας, όπως η ευρεία χρήση τεστς. Τις δυο τελευταίες εβδομάδες πριν την 29η Ιουνίου, η επίδοση των ΗΠΑ ήταν 137 κρούσματα ανά 100.000 χιλιάδες κατοίκους.

Στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, η αντίστοιχη τιμή βρίσκεται κάτω από το 10. Θα πρέπει στο σημείο αυτό να τονιστεί πως, η λίστα που εγκρίθηκε δεν αποτελεί νόμο, αλλά συστάσεις, καθώς οι συνοριακοί έλεγχοι παραμένουν αρμοδιότητα των εθνικών κυβερνήσεων.

Κάτι που κάνει την κατάσταση περισσότερο πολύπλοκη είναι το γεγονός πως, τα ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα είναι εντελώς ελεύθερα, ακόμα και αν έχει διατυπωθεί η έκκληση να μπει ένα τέλος στους περιορισμούς στα εσωτερικά σύνορα, κίνηση που θα αποκαταστήσει την ελεύθερη διακίνηση, η οποία συμβολίζει την Ενιαία Αγορά.

Η αλήθεια είναι πως, κάποια κράτη μέλη της Ένωσης είναι επιφυλακτικά απέναντι σε κάποια άλλα εξαιτίας του χειρισμού των τελευταίων στην προσπάθεια να ελεγχθεί η εξάπλωση του ιού. Οι Βρετανοί δεν μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, όπου δεν επιτρέπονται πτήσεις από την Μ. Βρετανία και τη Σουηδία μέχρι τις 15 Ιουλίου.

Αν και υπάρχουν κενά και επικρατεί σύγχυση σχετικά με την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το γεγονός πως τελικά λαμβάνει χώρα είναι καθησυχαστικό.

Αν όμως, ληφθεί υπόψιν η προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πως, η πανδημία δεν τελείωσε ακόμα, σημαίνει πως, οι χώρες δεν μπορούν να ενεργήσουν ακόμα όπως επιθυμούν και πως, η κατάσταση αναφορικά με την πανδημία είναι απρόβλεπτη.

ΠΗΓΗ: For the EUBanning American Tourists Is the Easy Part

Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να αποδέχεται την ήττα του: Γνωρίζει ότι χάνει, υποστηρίζει το Politico

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: