Ποιο είναι το διακυβευμα με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί: Οι «φαντασιώσεις” του Ταγίπ…

FILE PHOTO: Σκηνή απ’ το προκλητικό σόου που έστησε μπροστά στην Αγία Σοφία ο Ερντογάν για την επέτειο του πραξιοπήματος. EPA, ERDEM SAHIN




Το σχόλιο της Susanne Schröter στην εφημερίδα Die Zeit, επικεφαλής του Κέντρου Ερευνών «Παγκόσμιο Ισλάμ» στη Φρανκφούρτη είναι σημαντικό, διότι προφανώς γνωρίζει τι λέει.

Βασικά κατηγορεί τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ότι φαντασιώνεται την ανόρθωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και θυμίζει ότι είχε βρίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ως “συμμαχία σταυροφόρων”.

Αναφέρει στη γερμανική εφημερίδα:

“Ο Recep Tayyip Erdoğan θα ήθελε να είναι ο μαιευτήρας μιας νεο-οθωμανικής αυτοκρατορίας, στην οποία οι μουσουλμάνοι όλων των χωρών θα είναι ενωμένοι υπό την ηγεσία της Τουρκίας. Αντίπαλος σε αυτήν τη φαντασίωση της υπερδύναμης είναι η Δύση, η οποία είτε καθυβρίζεται ως άθεη είτε ως χριστιανική.

Για να δώσει στο σχέδιό του τη χροιά του σημείου καμπής, ο Πρόεδρος προσπαθεί να κάνει ιστορικές συγκρίσεις. Το 2017 είχε βρίσει την Ε.Ε. ως συμμαχία σταυροφόρων, προσεγγίζοντας έτσι ρητορικά τους τζιχαντιστές από τις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους. Ως σταυροφορία ενάντια στο Ισλάμ επέκρινε επίσης την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία επιτρέπει στους εργοδότες να απαγορεύουν υπό προϋποθέσεις την μαντίλα στους χώρους εργασίας.

Για να μπορεί να ερμηνευθεί η υποτιθέμενη μάχη μεταξύ των δύο κόσμων ως μελλοντική νίκη του Ισλάμ και των Τούρκων διαχειριστών του, ο Ερντογάν γιορτάζει τις παλιές νίκες των Οθωμανών σε τζαμιά και στην πολιτική σκηνή, και κομπάζει για την ανάκτηση των κάποτε υπό μουσουλμανική κυριαρχία περιοχών στην Ευρώπη. Αυτό είναι το διακύβευμα τώρα με την Αγία Σοφίας, και όχι ένας νέος τόπος προσευχής”.

«Ανοχή προς τους Χριστιανούς;»

Ο Ali Ertan Toprak, επικεφαλής της Κουρδικής Κοινότητας στη Γερμανία, γράφει στο σύντομο σχόλιό του στην ίδια εφημερίδα:

“Υπενθύμιση: Το 1914 ζούσαν στην επικράτεια της σημερινής Τουρκίας 13 εκ. μουσουλμάνοι και 2,8 εκ. χριστιανοί, καθώς και 130.000 Εβραίοι. Το ποσοστό των χριστιανών στον πληθυσμό ήταν 20%. Το 1927, τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, 13 εκ. μουσουλμάνοι ζούσαν στην Τουρκία, μόνο 190.000 Χριστιανοί, δηλαδή 1,5%, και 82.000 Εβραίοι.

Σήμερα ζουν στην Τουρκία πάνω από 84 εκ. μουσουλμάνοι, 100.000 χριστιανοί, δηλαδή 0,12%, και 17.000 Εβραίοι. Γιατί χρειάζεται η χώρα άλλο ένα τζαμί; Ο εθνικιστικά φορτισμένος ισλαμισμός προκαλεί απογοήτευση σε πολλούς στην Τουρκία. Σε αυτούς κατευθύνεται η συμπάθειά μου και η αλληλεγγύη μου, τώρα που ο Erdoğan συμπεριφέρεται ως ο νέος κατακτητής της Κωνσταντινούπολης.

Ο θυμός μου, ωστόσο, κατευθύνεται προς εκείνους τους μουσουλμάνους στη Γερμανία που διαμαρτύρονται μεν για την ισλαμοφοβία, αλλά χειροκροτούν δυνατά, όταν ένα πολιτιστικό μνημείο του Χριστιανισμού, η πιο σημαντική εκκλησία των Ορθόδοξων επί 1.123 χρόνια, μετατρέπεται σε τζαμί. Τους ερωτώ: Γιατί δεν ισχύει η ανοχή, την οποία ζητούν μετ’ επιτάσεως για τους ίδιους, και για τους Χριστιανούς στην Τουρκία;”

  • «Ένα παλιό λάφυρο από ληστεία»

Στο σχόλιό της η Jaklin Chatschadorian, πρώην επικεφαλής του Κεντρικού Συμβουλίου των Αρμενίων στη Γερμανία, επισημαίνει στη γερμανική εφημερίδα:

“Οι παππούδες μου ήταν επιζώντες της οθωμανικής Γενοκτονίας σε βάρος των Αρμενίων, και έτσι ενοχλούμαι από τον εξισλαμισμό του ελληνικού καθεδρικού ναού. Λίγα λεπτά μετά την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου, μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν μπροστά στην εκκλησία και άκουσαν μία πρόσκληση για προσευχή, η οποία στα αυτιά μου αρνείται την οποιαδήποτε θρησκευτική ελευθερία.

Γιατί εδώ το ζήτημα δεν είναι η χαρά για έναν νέο λατρευτικό χώρο, ούτε η εθελοντική μετατροπή του καθεστώτος μιας εκκλησίας. Πρόκειται για ενσωμάτωση ενός παλιού λάφυρου από ληστεία. Ή πώς αλλιώς πρέπει να το κρίνω μετά τη γενοκτονία των Αρμενίων και των Αραμαίων το 1915, μετά τα πογκρόμ του Σεπτεμβρίου εναντίον των Ελλήνων το 1955, μετά την εισβολή της Κύπρου το 1974 και δεδομένης της σημερινής δίωξης των Χριστιανών;

Στη Γερμανία, δυστυχώς, δεν υπάρχει κριτική αποστασιοποίηση από τον εθνικιστικό ισλαμισμό. Με πονάει, όταν ο Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής των Γερμανών Καθολικών υποστηρίζει ότι χριστιανοί και μουσουλμάνοι μπορούν να προσευχηθούν στην Αγία Σοφία. Πώς θα γίνει αυτό; Οι απόγονοι των θυμάτων θα ζητούν προστασία από τον Θεό, ενώ οι περήφανοι νεο-Οθωμανοί θα προσεύχονται για τη νίκη του Ισλάμ;”

«Ο εικονομάχος σουλτάνος»: Γιατί η Αγία Σοφία είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα τζαμί;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: