Παγκόσμια κατακραυγή κατά Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί: Απέναντι από όλους τους Χριστιανούς

Μια φωτογραφία που διατέθηκε από το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού δείχνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Ρ) πραγματοποιεί τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Νούρι Ερσόι (Λ) και τον Ιμάμ Φερρουχ Μουτουγιέρ (Γ) κατά την απαγγελία του Κορανίου , το ιερό βιβλίο του Ισλάμ, στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη. EPA, TURKISH CULTURE AND TOURSIM MINISTRY




Παγκόσμια είναι πλέον η κατακραυγή κατά του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για την απόφασή του να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Ο Ερντογάν υλοποίησε την απόφασή του, ενώ όλα δείχνουν ότι ήταν έτοιμος από καιρό. Είναι τόσο πολύ «στριμωγμένος» στο εσωτερικό της χώρας, που ψάχνει απεγνωσμένα πάτημα και τρόπο για να σωθεί πολιτικά.

Μάλιστα, «έστειλε» οπαδούς του έξω από την Αγία Σοφία για να επιδοκιμάσουν την απόφασή του.

Τα επικοινωνιακά κόλπα όμως έχουν και συγκεκριμένη χρονική διάρκεια.

Παράλληλα, ο Ερντογάν, έβαλε όλους τους Χριστιανούς απέναντί του, αλλά και τους μετριοπαθείς Μουσουλμάνους που δεν θέλουν τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Δένδιας: Πρόκληση για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά

Στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών που προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ τη Δευτέρα, συμμετείχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, ενημέρωσε τους συναδέλφους του για την πρόκληση που συνιστά για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και για την UNESCO, η απόφαση που ακυρώνει το διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ το 1934, για την προστασία της Αγίας Σοφίας διά της μετατροπής της σε Μουσείο.

Μενδώνη: Ανοικτή πρόκληση προς όλο τον πολιτισμένο κόσμο

Η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου για αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας, είναι «αποτέλεσμα της πολιτικής βούλησης του Προέδρου Ερντογάν» και «αποτελεί ανοικτή πρόκληση προς όλο τον πολιτισμένο κόσμο που αναγνωρίζει τη μοναδική αξία και την οικουμενικότητα του μνημείου» τονίζει σε δήλωσή της η υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη (Η ΔΗΛΩΣΗ ΕΔΩ)

Κατρούγκαλος: Προκλητική και απαράδεκτη η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

«Η Αγία Σοφία, πέραν της ιστορικής και συναισθηματικής αξίας για εμάς τους Έλληνες και το συμβολισμό της για τους απανταχού Χριστιανούς, είναι μνημείο που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα, ενταγμένη από το 1985 στον κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO» (Η ΔΗΛΩΣΗ ΕΔΩ)

ΚΙΝΑΛ: Nα αντιδράσει άμεσα η παγκόσμια κοινότητα ώστε να μην γίνει τζαμί

Να αντιδράσει αποφασιστικά κι άμεσα καλεί την παγκόσμια κοινότητα το Κίνημα Αλλαγής ώστε η Αγία Σοφία να μη μετατραπεί σε τζαμί (ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ)

ΚΚΕ: Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, κρίκος στην συνολική στρατηγική της τουρκικής άρχουσας τάξης

«Η απόφαση μετατροπής σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μεθοδεύτηκε απ’ την κυβέρνηση Ερντογάν και αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας».

Αυτό επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του υπογραμμίζοντας πως «απ’ αυτή την άποψη, η ενέργεια αυτή δεν συνιστά μόνο ευθεία προσβολή του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, όπως προσπαθούν να την εμφανίσουν όσοι στα λόγια την καταδικάζουν, αλλά αποτελεί έναν κρίκο στην συνολική στρατηγική της τουρκικής άρχουσας τάξης, που υποθάλπτεται απ’ τη στάση και τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στην περιοχή».

Γεωργιάδης: Η απόφαση του Ερντογάν δείχνει το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας

«Η απόφαση του κ. Ερντογάν για την μετατροπή της Αγίας του Θεού Σοφίας, από Μουσείο του Παγκόσμιου Πολιτισμού σε Τζαμί δείχνει το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας. Αδιαφορία για τις Διεθνείς της δεσμεύσεις και δυστυχώς αδιαφορία για τον πόνο που προκαλεί σε όλους τους Χριστιανούς».

Αυτό αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης.

Αναστασιάδης: Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, είναι μία ακόμη πρόκληση για το σύνολο του πολιτισμένου κόσμου

«Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, είναι μία ακόμη πρόκληση για το σύνολο του πολιτισμένου κόσμου και των διεθνών οργάνων που τον εκπροσωπούν.
Συνιστά ιστορική εκτροπή και βεβήλωση ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς με ιδιαίτερη αξία για τους όπου γης χριστιανούς» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Χριστοδουλίδη: Καταδικάζουμε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Η Κύπρος καταδικάζει έντονα τις τουρκικές ενέργειες για την Αγία Σοφία και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνές της υποχρεώσεις, σημειώνει ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης στο λογαριασμό του στο Twitter (Η ΔΗΛΩΣΗ ΕΔΩ)

Συλλούρης: Ιστορικός βέβηλος ο Ερντογάν

Η Αγία Σοφία θα είναι πάντα ο ναός-σύμβολο της Ορθοδοξίας, λέει ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ενώ χαρακτηρίζει τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «ιστορικό βέβηλο» σε σχέση με την απόφαση για μετατροπή του μνημείου σε ισλαμικό τέμενος.

«Ο ναός-σύμβολο της Ορθοδοξίας, όπου μόνο ύμνοι χριστιανικοί και το ‘Υπερμάχω’ μπορούν να ηχούν, θα είναι πάντα η Αγία Σοφία, η Του Θεού Σοφία και θα δυναμώνει την πίστη και αντοχή των απανταχού Ορθοδόξων Χριστιανών», αναφέρει σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο κ. Συλλούρης.

«Ο Ερντογάν και η παρέα του θα παραμείνουν ως ιστορικοί βέβηλοι έναντι του παγκόσμιου πολιτισμού και της συνύπαρξης των θρησκειών», καταλήγει.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο twitter, παραπέμπει στην ανακοίνωση της ΟΥΝΕΣΚΟ για το θέμα.

«Η μετατροπή της εμβληματικής Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν αποτελεί απλά προσβολή για την παγκόσμια κληρονομιά. Είναι επίσης μια από τις χειρότερες πράξεις της επιθετικότητας του Ερντογάν και του ισλαμικού επεκτατισμού. Μια ανοιχτή πρόκληση έναντι της ΕΕ και του πολιτισμένου κόσμου», έγραψε ο κ. Πετρίδης.

Μενέντεζ: Ο Ερντογάν να αποκαταστήσει την αξιοθαύμαστη κληρονομιά της Αγίας Σοφίας

Σε καταδίκη της απόφασης του πρόεδρου Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί προχώρησε ο επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ (Η ΔΗΛΩΣΗ ΕΔΩ).

Ντέιβιντ Σισελίνι: Πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο Δημοκρατικός βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής Ντέιβιντ Σισελίνι τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να αντιμετωπίσει συνέπειες γι’ αυτή την απόφαση.

«Ο κόσμος πρέπει να εξοργιστεί με την απόφαση του Ερντογάν να πάρει την Αγία Σοφία- μέρος της κοινής μας παγκόσμιας κληρονομιάς – και να τη χρησιμοποιήσει ως πολιτικό εργαλείο που διαιρεί. Θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για την παραβίαση του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας ως μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Αγία Σοφία διχάζει Πούτιν και Ερντογάν

Ρώσοι αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν την πρόταση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί απαράδεκτη παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας (ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ)

Τη λύπη της εκφράζει η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εκφράζει τη λύπη της για το ότι η δική της ανησυχία, όπως και άλλων ορθόδοξων εκκλησιών, για την προοπτική να μετατραπεί ο Ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από μουσείο σε τζαμί, δεν εισακούσθηκε από τις τουρκικές αρχές (ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ)

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις σε όλο τον χριστιανικό κόσμο

Ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Κονσταντίν Κόσατσεφ, εξέφρασε την λύπη του για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να χρησιμοποιηθεί ο Ναός της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να προκαλέσει εξαιρετικά αρνητικές αντιδράσεις σε όλο τον χριστιανικό κόσμο.

Ο ίδιος επισήμανε ότι στην περίπτωση αυτή δεν είναι αποδεκτό το σκεπτικό ότι η τύχη των αρχιτεκτονικών μνημείων αποτελεί αυστηρά εσωτερική υπόθεση μιας χώρας.

Ο Κόσατσεφ υποστήριξε πως δεν βλέπει στην απόφαση αυτή κάποια επιδίωξη της Τουρκίας να προκαλέσει έξωθεν δυνάμεις, εκτιμώντας ότι υπερτερούν στην περίπτωση αυτή ζητήματα εσωτερικής πολιτικής. «Δεν θα έβλεπα στην περίπτωση αυτή μια άμεση επιδίωξη (του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ) Ερντογάν να προβεί σε κάποια πρόκληση προς έξωθεν δυνάμεις, ακόμη και παρά τις ήδη συνεχείς προστριβές με την Ελλάδα στο εν λόγω ζήτημα: κάθε φορά, όταν στην Αγία Σοφία διάβαζαν αποσπάσματα από το Κοράνι, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας αντιδρούσε. Υπερτερούν εδώ παρόλα αυτά θέματα εσωτερικής πολιτικής», εκτιμά ο Κόσατσεφ.

Κατά την άποψη του ο Ερντογάν προσπαθεί να κερδίζει πόντους στους οπαδούς της ισλαμικοποίησης της Τουρκίας «παίρνοντας ακόμη και την πρωτοβουλία από τους πιο συντηρητικούς του αντιπάλους».

«Δεν σταματούν και οι συζητήσεις για πρόωρες βουλευτικές εκλογές, στις οποίες η αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας επίσης μπορεί να εξυπηρετεί τις κυβερνητικές δυνάμεις. Όλα αυτά είναι ερμηνείες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν ότι από εδώ και στο εξής θα χάσει το ουδέτερο στάτους του μουσείου ένα μοναδικό ιστορικό μνημείο, που διατηρεί και χριστιανικά και μουσουλμανικά στοιχεία διακόσμησης, το οποίο επι πολλά χρόνια υπήρξε σύμβολο διαθρησκευτικής ειρήνης και όχι μόνο μέσα στην ίδια την Τουρκία». Επισήμανε ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

«Και πιστεύω ότι η Άγκυρα πρέπει να φαίνεται τώρα στα μάτια όλου του κόσμου ως ο παραβάτης της διαθρησκευτικής ισορροπίας και θα χάσει το κύρος της ως ένας σημαντικός περιφερειακός παράγοντας. Είναι πολύ λυπηρό ότι συνέβη αυτό», κετέληξε ο Κόσατσεφ.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Ο Ερντογάν άνοιξε τον ασκό του Αιόλου: Πήρε… άδεια να κάνει τελικά τζαμί την Αγία Σοφία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: