Ο Ερντογάν άνοιξε τον ασκό του Αιόλου: Πήρε… άδεια να κάνει τελικά τζαμί την Αγία Σοφία

File photo: A dolphin swims in the Bosphorus in front of the Hagia Sophia Museum on a sunny day in Istanbul, Turkey, EPA, SEDAT SUNA




Όπως έγινε γνωστό, η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της Τουρκίας ακυρώνει το προεδρικό διάταγμα Ατατούρκ του 1934 και ανοίγει το δρόμο για τη μετατροπή της Αγιας Σοφιάς σε τζαμί.

Συγκεκριμένα: Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας, το κορυφαίο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, ανακοίνωσε ότι ακύρωσε το κυβερνητικό διάταγμα του 1934, με το οποίο μετατράπηκε σε μουσείο η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, αποφασίζοντας ότι είναι παράνομο και ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί, παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις εναντίον μιας τέτοιας ενέργειας.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποδέχθηκε σχετικό αίτημα που είχαν καταθέσει ενώσεις και ακύρωσε την κυβερνητική απόφαση του 1934, μετέδωσε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε προτείνει τη μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, η οποία έχει καθεστώς μουσείου και περιλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του 1934 με την οποία η τότε τουρκική κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο.

  • Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας έκρινε ότι το προεδρικό διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ το 1934 δεν έχει ισχύ και άνοιξε τον δρόμο για την λειτουργία του μνημείου ως τζαμί.

Είναι προφανές λοιπόν ότι κανείς μέσα στην Τουρκία δεν μπορεί να αντισταθεί στον Ερντογάν και στο απολυταρχικό καθεστώς που έχει εγκαθιδρύσει τα τελευταία χρόνια με πρόφαση το αποτυχημένο σε βάρος του πραξικόπημα. Ελέγχει, μετά από διώξεις χιλιάδων, πλήρως τις ‘Ενοπλες Δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας, τη Δικαιοσύνη και το Τύπο. Και ότι δεν μπορεί να ελέγξει ακόμη λόγω της φύσης τους, όπως τα social media, απειλεί να τα κλείσει.

Ο ψευτοδρόμος λοιπόν άνοιξε για τον Ερντογάν που τώρα έχει στα χέρια του, όπως αυτός πιστεύει, ένα ακόμη διαπραγματευτικό ατού προκειμένου να ζητήσει -άγνωστο από ποιόν- κάποια ανταλλάγματα προκειμένου να παγώσει την έκδοση του διατάγματος με το οποίο επισήμως θα γίνει η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Οι αντιδράσεις και οι προειδοποιήσεις που έχουν εκδηλωθεί ως τώρα είναι πολλές. Εκτός από τους θρησκευτικούς ηγέτες της Ορθοδοξίας, του έχουν ζητήσει να μην προχωρήσει οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γερμανία, η Unesco.

Το τι τελικά και πως θα το κάνει κανείς δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα αυτή τη στιγμή.

Διάγγελμα Ερντογάν το βράδυ

Ωστόσο, διαφωτιστικό θα είναι το διάγγελμα στο οποίο θα προβεί ο Τούρκος πρόεδρος. Όπως έγινε γνωστό λίγο μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο  Ταγίπ Ερντογάν θα εκφωνήσει ομιλία  λίγο πριν από τις 9 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου της τουρκικής προεδρίας.

HJ με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΔΙΑΣΠΟΡΑ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Προσβολή: Επίκειται η δημοσίευση της απόφασης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: