Έντονα καταδικάζει η Κύπρος τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί: Δηλώσεις Χριστοδουλίδη

File Photo: Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Η Κύπρος καταδικάζει έντονα τις τουρκικές ενέργειες για την Αγία Σοφία και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνές της υποχρεώσεις, σημειώνει ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης στο λογαριασμό του στο Twitter.

«Από την τουρκική εισβολή το 1974 και τη συνεπακόλουθη κατοχή μέρους του εδάφους της, η Κύπρος είναι οδυνηρά θύμα της ενορχηστρωμένης πολιτικής της Τουρκίας για καταστροφή και λεηλασία μνημείων θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς», αναφέρει ο κ. Χριστοδουλίδης στην ανάρτησή του.

Προσθέτει ότι «η κλιμακούμενη, κατάφωρη παραβίαση των διεθνών της υποχρεώσεων εκδηλώνεται στην απόφασή της να αλλάξει τον προσδιορισμό της Αγίας Σοφίας, ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που αποτελεί καθολικό σύμβολο της Ορθόδοξης πίστης».

«Η Κύπρος καταδικάζει έντονα τις τουρκικές ενέργειες για την Αγία Σοφία, στην προσπάθειά της να εκτρέψει την προσοχή στο εσωτερικό, και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνές της υποχρεώσεις», σημειώνει ο κ. Χριστοδουλίδης.

Την πρωτοβουλία του ΔΗΚΟ για την Αγία Σοφία συζήτησε ο Παπαδόπουλος με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο

Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο σε σχέση με την πρωτοβουλία που ανέλαβε το ΔΗΚΟ για τη συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών έτσι ώστε να ευαισθητοποιηθεί η διεθνής κοινή γνώμη για την Αγία Σοφία, είχε σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος.

Σε δηλώσεις, ύστερα από τη συνάντηση που έγινε στην Αρχιεπισκοπή, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε ότι «η αντίδραση που εισηγείται το ΔΗΚΟ είναι πολύ σωστή γιατί η φωνή του λαού θα ακουστεί παντού και όταν θα είναι καθολική η φωνή του λαού θα έχει τεραστίων διαστάσεων δύναμη», προσθέτοντας ότι αυτό θα πρέπει να το προσπαθήσει και η Εκκλησία.

«Θα πούμε σε όλους τους Χριστιανούς μας με πολλή χαρά να υπογράψουν αυτό το κείμενο, αυτή τη διαμαρτυρία διότι πρέπει η διαμαρτυρία μας ν’ ακουστεί σε όλα τα μήκη και πλάτη της οικουμένης για να δουν την συμπεριφορά της Τουρκίας που έχουν ένα μνημείο που το σεβάστηκαν οι αιώνες και δεν το σέβονται οι ίδιοι. Οφείλουμε να το πράξουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας και θα το πράξουμε», υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Ο κ. Παπαδόπουλος, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, κάλεσε τους πολίτες «να συμμετάσχουν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, για να στείλουμε τα απαραίτητα μηνύματα εκεί που πρέπει να πάνε» και πρόσθεσε ότι «η απειλή του κυρίου Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί αποτελεί ωμή πρόκληση στην οποία οφείλουμε ν’ αντιδράσουμε».

Ανέφερε ότι «πρόκειται για μια παράνομη και καταδικαστέα ενέργεια και όλοι οι πολίτες, όλος ο ευρύτερος πληθυσμός έχει καθήκον να αντιδράσει».

«Είτε για να καταφέρουμε να αποτρέψουμε αυτή την απαράδεκτη και καταδικαστέα ενέργεια, είτε σε περίπτωση που ο Τούρκος Πρόεδρος συνεχίζει και προχωρήσει, η Τουρκία να δεχθεί ένα συγκεκριμένο πολιτικό κόστος για αυτή την έκνομη ενέργεια που παραβιάζει ακόμη και τη σχετική συνθήκη που έχει υπογράψει η Τουρκία με την UNESCO για την προστασία της Αγίας Σοφίας», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι «οι πολιτικές αντιδράσεις πρέπει να είναι δεδομένες» και πρόσθεσε πως «πρόκειται για μια απαράδεκτη ενέργεια και πρέπει να καταδικαστεί με κάθε τρόπο σε πολιτικό επίπεδο».

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εξέφρασε σιγουριά ότι οι Τούρκοι θα το πράξουν και θα κάνουν την Αγία Σοφία τέμενος, προσθέτοντας ότι αυτό «θα αποβεί εις βάρος τους» από πάσης απόψεως, και οικονομικής, και πολιτικής και πολιτιστικής.

Αναφερόμενος σε ενδεχόμενη επικοινωνία του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι δεν επιθυμούσε να έχει τέτοια επικοινωνία γιατί παρακολουθούν τα τηλέφωνα τους και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατοικεί στην Τουρκία.

«Ξέρουμε πολύ καλά ότι ακόμη και το ροχαλητό του ενοχλεί τους Τούρκους», ανέφερε, προσθέτοντας ότι γι’ αυτό το λόγο «πρέπει να κρατήσουμε κάπως σε απόσταση τον Πατριάρχη και να μην τον βάλουμε σε δύσκολες περιστάσεις».

Ανέφερε ότι «είναι λεπτή αυτή η κατάσταση και δεν πρέπει να τον αναμειγνύουμε σε αυτά» και πρόσθεσε ότι υπάρχει επίγνωση της αποστολής του.

«Ο ίδιος έδωσε μια άποψη για την Αγία Σοφία και καλό είναι να μείνουμε μέχρι εδώ, αλλά δεν πρέπει να εμπλέξουμε κατ’ ουδένα λόγο τον Οικουμενικό Πατριάρχη», καθώς «ενοχλούνται δυστυχώς οι Τούρκοι», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

 

Ο Ερντογάν άνοιξε τον ασκό του Αιόλου: Πήρε… άδεια να κάνει τελικά τζαμί την Αγία Σοφία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: