Επίθεση Ζεεχόφερ σε όσους δεν δείχνουν αλληλεγγύη σε Ελλάδα & Ιταλία για το προσφυγικό

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ. EPA, SEAN GALLUP / POOL
Παρ’ ότι θεωρείται ένα από τα θέματα προτεραιότητας της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ, η επίμαχη συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου λείπει από την ατζέντα της σημερινής τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης της ΕΕ.

  • Μιλώντας το πρωί στη δημόσια γερμανική τηλεόραση ο υπουργός Εξωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ χαρακτήρισε ελάχιστες τις πιθανότητες να επιτευχθεί στο διάστημα της γερμανικής προεδρίας συμφωνία στο προσφυγικό. Αιτία δεν είναι μόνο η διάσταση απόψεων που επικρατεί ανάμεσα στα κράτη μέλη της.
  • Η Κομισιόν σκοπεύει να καταθέσει τη σχετική πρόταση το Σεπτέμβριο. Kατόπιν τούτου ο ίδιος θα επιδιώξει να συμφωνήσουν με τους ομολόγους του από τα άλλα κράτη μέλη ως το τέλος του χρόνου στα «κυριότερα σημεία». Ελπίδα του είναι ότι σε μια από τις συνόδους κορυφής στο διάστημα της εξάμηνης πορτογαλικής προεδρίας της ΕΕ, που ξεκινά τον Ιανουάριο του 2021, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα καταλήξουν σε τελική συμφωνία.

Αλληλεγγύη με Ελλάδα και Ιταλία

  • Με έντονο τρόπο ο κ. Ζεεχόφερ έκανε έκκληση στα κράτη μέλη της ΕΕ να αναλάβουν ευθύνη και να υποδεχτούν πρόσφυγες που διασώθηκαν στη Μεσόγειο. Η κατάσταση που επικρατεί πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης του 2015 «δεν είναι αντάξια» της ΕΕ, δήλωσε. «Αυτό είναι ντροπιαστικό.» Η ΕΕ δεν είναι μόνο οικονομική και κοινότητα ασφαλείας αλλά και μια «κοινότητα αξιών» ή οποία θα πρέπει να διασώζει ανθρώπους από τον πνιγμό και να τους προσφέρει τη δυνατότητα για μια «αξιοπρεπή διαδικασία» ασύλου.
  • Ενώ ζήτησε την επίδειξη αλληλεγγύης με χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, η Μάλτα και η Ισπανία, παραδέχθηκε ότι πολλά κράτη μέλη της ΕΕ εξακολουθούν να αρνούνται να υποδεχτούν πρόσφυγες από αυτές τις χώρες.

Μια λύση στο προσφυγικό «ενδεχομένως αργότερα να πρέπει να συνδεθεί και με άλλα ζητήματα», επεσήμανε. Με άλλα λόγια, κράτη μέλη της ΕΕ που αρνούνται να υποδεχτούν πρόσφυγες θα υποστούν μειώσεις στους κοινοτικούς πόρους.

Με πληροφορίες από DW-Παναγιώτης Κουπαράνης
Βερολίνο

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε ειδήσεις για όλο τον ΚΟΣΜΟ

Οι Τούρκοι “ρίχνουν στάχτη στα μάτια” των Ευρωπαίων: Απέτρεψαν, λένε, “απόβαση” 300 μεταναστών στην Ελλάδα

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal