Μαύρη μέρα για την Αγία Σοφία: Ο Ερντογάν έδωσε έγκριση ακόμα και για την ακουστική!

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν με τη σύζυγο του Εμινέ, μολύνουν την Αγία Σοφία με την παρουσία τους. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Ξαφνική επίσκεψη στην Αγία Σοφία έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσε η ανταποκρίτρια του OPEN, Μαρία Ζαχαράκη, για να επιθεωρήσει τους χώρους και να μολύνει για μία ακόμη φορά τον ιερό χώρο.

Ο Τούρκος πρόεδρος βρέθηκε στην Αγία Σοφία, μόλις λίγες ώρες πριν την πρώτη λειτουργία της ως τζαμί, προκειμένου να ελέγξει και τις τελευταίες λεπτομέρειες πριν την πρώτη προσευχή που είναι προγραμματισμένη να γίνει την Παρασκευή, 24 Ιουλίου, στις 13:00.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στις 17:30 από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ και πήγε κατευθείαν στην Αγία Σοφία. Μπήκε από την πίσω πόρτα, προκειμένου να επιθεωρήσει τις τελευταίες προετοιμασίες.

Σύμφωνα με το OPEN TV, αυτό που ακούγεται είναι ότι μαζί του βρισκόταν και ο ηγέτης των εθνικιστών και εταίρος του στην κυβέρνηση, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, καθώς επίσης και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης των Θρησκευτικών Υποθέσεων, Αλί Ερμπάς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ανοιχτού Καναλιού, γύρω από τον Ερντογάν και όσους τον συνόδευσαν στην Αγία Σοφία υπήρχε μεγάλος αριθμός αστυνομικών.

Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Ανοιχτού Καναλιού, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπήκε πρώτα μέσα στην Αγία Σοφία και όσο βρισκόταν μέσα στο μνημείο έγινε και δοκιμή της ακουστικής, προκειμένου ο Τούρκος πρόεδρος να δώσει την έγκρισή του (ακόμη) και σε αυτό: Πώς θα ψάλλει, δηλαδή, την Παρασκευή ο ιμάμης την προσευχή.

Στη συνέχεια, μαζί με τους ακολούθους του, ο Ερντογάν βγήκε έξω από την Αγία Σοφία και κατευθύνθηκε σε ένα σημείο του μνημείου, από το οποίο άρχισε να ξεκολλά ένα λευκό χαρτί, το οποίο κάλυπτε το νέο όνομα της Αγίας Σοφίας. Κάτω από αυτό το χαρτί, υπήρχε η επιγραφή – γραμμένη στα αγγλικά: Αγία Σοφία, το μεγάλο τζαμί. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλαξε και την ταμπέλα από το μνημείο.

Στην πρώτη μεγάλη μουσουλμανική προσευχή, θα παραστεί και ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ δεν αποκλείεται να απευθύνει διάγγελμα προς τους πολίτες της χώρας.

Το μαρμαρόστρωτο δάπεδο της Αγίας Σοφίας, καλύφθηκε με μεγάλα χαλιά, χρώματος πετρόλ, ενώ κουρτίνες θα καλύψουν τις χριστιανικές τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά στη διάρκεια της προσευχής. Επίσης επάνω σε σκαλωσιές που κρέμονται υφάσματα με εδάφια του Κορανίου σε ισλαμική γραφή.

Πληροφορίες αναφέρουν πως έχει αποφασιστεί προς το παρόν να καλυφθούν μόνο με κουρτίνες τα ψηφιδωτά της Παναγίας και του Αρχάγγελου Γαβριήλ που βρίσκονται στην κατεύθυνση της Κάαμπα, την κατεύθυνση δηλαδή που βλέπει στην Μέκκα και στην οποία προσεύχονται οι μουσουλμάνο.

Σύμφωνα με τις οδηγίες στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας, θα εισέλθουν για την προσευχή μόνο όσοι να έχουν προσκλήσεις από το Diyanet, το Ανώτατο Θρησκευτικό Συμβούλιο, φορώντας μάσκα και να λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής λόγω κορονοιου. Παράλληλα θα διανεμηθούν και ατομικά χαλιά προσευχής.

Στα εγκαίνια» έχουν προσκληθεί ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και ο εμίρης του Κατάρ. Όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος, το κτίριο αναμένεται να υποδεχθεί 1.000 έως 1.500 άτομα, ανάμεσά τους και σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο.

Την προσευχή θα πει ο Αλί Ερμπάς, επικεφαλής της υπηρεσίας θρησκευτικών υποθέσεων της χώρας, ο οποίος προχώρησε ήδη και στο διορισμό τριών ιμάμηδων και πέντε μουεζίνηδων για την κάλυψη των μουσουλμανικών τελετών. Εντός της Αγίας Σοφίας και του περιβόλου, έχουν καθοριστεί δύο χώροι στους οποίους θα κάνουν προσευχή οι γυναίκες και τρεις στους οποίους θα προσευχηθούν οι άντρες, ενώ στα σημεία ελέγχου η αστυνομία θα κάνει σωματική έρευνα για λόγους ασφαλείας.

Το τζαμί της Αγίας Σοφίας, όπως ανακοινώθηκε θα είναι ανοιχτό για λατρεία πέντε φορές ημερησίως, χωρίς να έχει διευκρινιστεί τις ώρες που θα είναι ελεύθερο για επίσκεψη από το κοινό.

Επιτροπή Ελληνισμού Διασποράς της Βουλής: Ομογενειακός συναγερμός για τα δίκαια της Ελλάδας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: