Η Τουρκία αγνοεί τις προειδοποιήσεις των Ευρωπαίων: Πτώση στο ελληνικό Χρηματιστήριο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Δένδιας συνομιλεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας (Heiko Maas), κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο υπουργείο, Αθήνα 21 Ιουλίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΥΠΕΞ, Χάρης Ακριβιάδης




Δημοσίευμα του πρακτορείου Associated Press, (ανταπόκριση Derek Gatopoulos και Suzan Fraser), αναφέρεται σχετικά με την έκδοση τουρκικής Navtex για έρευνα νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η Τουρκία αγνόησε τις εκκλήσεις των ευρωπαϊκών κρατών να μη το κάνει και οδηγεί σε αύξηση της έντασης με την Ελλάδα, οι ένοπλες δυνάμεις της οποίας βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στο υπόβαθρο της υπόθεσης και τις θέσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα πιέζει τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία αν προχωρήσει στα σχέδια έρευνας υδρογονανθράκων.

Από την πλευρά του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Josep Borell δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα αναλάβει την πρωτοβουλία διεξαγωγής συνομιλιών με την Τουρκία, χαρακτηρίζοντας «ανησυχητικές» τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στον εμφύλιο της Λιβύης.

Η Γερμανία, από την πλευρά της, έχει ήδη φιλοξενήσει συνομιλίες με υψηλόβαθμους Έλληνες και Τούρκους αξιωματούχους, προκειμένου για την επανέναρξη συζητήσεων με στόχο τη μείωση της έντασης, ενώ ο Γερμανός ΥΠΕΞ κάλεσε από την Αθήνα, την Τουρκία να αποφύγει «προκλητικές δράσεις» και να συμμετέχει σε ένα πλήρη διάλογο με την ΕΕ. []

  • Πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο λόγω της έντασης με την Τουρκία

Τη μεγαλύτερη πτώση κατά τον τελευταίο μήνα σημείωσε το ελληνικό χρηματιστήριο, μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας για έρευνα νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Κρήτης, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, (Paul Tugwell).

Το δημοσίευμα παραθέτει τις σχετικές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού και του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών (ΕΔΩ).

Ο Μάας θέλει να φέρει Έλληνες και Τούρκους σε ένα τραπέζι: Ο “άχαρος” ρόλος της Γερμανίας!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: