Η αθλιότητα αποτυπωμένη σε βίντεο: Πρόβες από την απαγγελία του κορανίου μέσα στην Αγιά Σοφιά [videos]

File Photo: Με απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν η Αγία Σοφία έχει μετατραπεί σε τζαμί… PA, SEDAT SUNA




Με εντατικούς συνεχίζει η Τουρκία τις προετοιμασίες για την λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως ισλαμικό τέμενος και την πρώτη προσευχή αύριο Παρασκευή 24 Ιουλίου.

Με μάσκα και… υπομονή πρέπει να «οπλιστούν» οι πιστοί που θα συρρεύσουν στην Αγία Σοφία, σύμφωνα με το νομάρχη Κωνσταντινούπολης.

Ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης επιθεωρώντας πάλι σήμερα τις εργασίες μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, έδωσε έπειτα λεπτομέρειες σχετικά με την πρώτη προσευχή αύριο, ενώ ζήτησε από τους προσκεκλημένους να φέρουν μαζί τους 4 πράγματα: «Μάσκα, χαλάκι προσευχής, υπομονή και κατανόηση».

  • Η είσοδος για τους προσκεκλημένους πιστούς μέσα στην Αγία Σοφία θα ξεκινήσει από τις 10.00 το πρωί. Θα γίνεται από 11 διαφορετικά σημεία ελέγχου.
  • Από τις 20.00 απόψε η κυκλοφορία γύρω από την Αγία Σοφία θα διακοπεί.
  • Στον προαύλιο χώρο έχουν ετοιμαστεί χώροι προσευχής ξεχωριστά για άνδρες και γυναίκες.
  • Το «τζαμί» Αγία Σοφία θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι το πρωί του Σαββάτου για προσευχή.

Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες ξεκίνησαν να γίνονται δοκιμές ήχου, για την απαγγελία του κορανίου, όπως μπορείτε να δείτε στο εσωτερικού του μνημείου.

Επίσης, ο Αλί Γερλίκαγια ανακοίνωσε ότι 101 ασθενοφόρα θα βρίσκονται επί ποδός μαζί με ένα ελικόπτερο-ασθενοφόρο.

Περισσότερα από 1.000 άτομα αναμένεται να παραβρεθούν την Παρασκευή στην Αγία Σοφία, προκειμένου να συμμετάσχουν στην προσευχή που έχει προγραμματιστεί, μετά την αλλαγή καθεστώτος λειτουργίας του παγκόσμιας εμβέλειας μνημείου, παρουσία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τα όσα γράφει σε δημοσίευμα προ ημερών η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, οι τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά θα καλύπτονται με κουρτίνες από πανί κατά τη διάρκεια της προσευχής.

“Θα χρειαστεί ένα λεπτό για να ανοίξει και να κλείσει η κουρτίνα”, γράφει χαρακτηριστικά η Χουριέτ.

Και συνεχίζει αναλυτικά: “Οι λεπτομέρειες του συστήματος κουρτίνας που θα χρησιμοποιηθεί για το κλείσιμο των τοιχογραφιών και των ψηφιδωτών έχουν αρχίσει να γίνονται σαφείς. Αποφασίστηκε να κλείσουν οι τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά με ένα σύστημα «κουρτίνας πανιού» παρόμοιο με το σύστημα κουρτίνας που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία ταινιών. Οι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ακόμη και ένα καρφί δεν θα πειραχτεί κατά την εγκατάσταση του συστήματος. Κατά συνέπεια, το ηλεκτρονικό σιδηροδρομικό σύστημα, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τα ψηφιδωτά 6,5 μέτρα και 7,5 μέτρα Gabriel μωσαϊκά, θα ανοίξει και θα κλείσει σε ένα λεπτό. Αναφέρεται ότι η τεχνολογία φωτός που εξετάστηκε στο πρώτο στάδιο έχει εγκαταλειφθεί λόγω της άποψης ότι θα βλάψει τα έργα χιλιάδων ετών.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, αναμένεται ότι 1000-1500 άτομα θα παρευρεθούν στην προσευχή της Παρασκευής, ενώ θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα κατά της διασποράς του κορωναϊού. Ένας ξεχωριστός χώρος οργανώνεται για τις γυναίκες.

Το όνομα του Πάπα Φραγκίσκου, είναι μεταξύ των επίσημων προσκεκλημένων που περιλαμβάνονται σε μια λίστα την οποία θα αποστείλει ο διευθυντής Θρησκευτικών Υποθέσεων, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής της διαχείρισης και διοίκησης της Αγίας Σοφίας.

Έχουν προσκληθεί, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, ο σεΐχης του Κατάρ. Την ίδια ώρα με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι προετοιμασίες μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί.

HJ, Με πληροφορίες από ΕΘΝΟΣ, τουρκικά ΜΜΕ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΔΙΑΣΠΟΡΑ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Τις παρανομίες της Τουρκίας στην Μεσόγειο και τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί συζήτησαν Μητσοτάκης–Πούτιν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: