Χαφτάρ και ξένες δυνάμεις κατηγορεί η Τουρκία για την επίθεση στη βάση Αλ Βατίγια [video]

FILE PHOTO: Ο υπουργός Άμυνας της Χουλουσί Ακάρ στη Λιβύη. Photo via Twitter, T.C. Millî Savunma Bakanlığı @tcsavunma




Την πρώτη αντίδραση για την επίθεση στη Λιβύη κατά τουρκικών στόχων στη βάση Αλ Βατίγια εξέφρασε αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, αναφέροντας ότι «η επίθεση δείχνει τις διαθέσεις του πραξικοπηματία Χαφτάρ και των ξένων δυνάμεων να διατηρήσουν το περιβάλλον αστάθειας στη Λιβύη.

Όσο αυτές οι παρεμβάσεις συνεχίζονται, η ασταθής και συγκρουσιασκή ατμόσφαιρα θα τροφοδοτείται. Οι ενέργειές μας για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, θα συνεχιστούν».

Όπως γράφει η Μαρία Ζαχαράκη στο Έθνος, ο Τούρκος αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι λόγω της επίθεσης «ορισμένα συστήματα υπέστησαν ζημιές». Στο μεταξύ, ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Τούρκο πρέσβη στην Τρίπολη σχετικά με την επίθεση, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το γεγονός και την κατάσταση αυτή τη στιγμή.

Αντι-αεροπορικές συστοιχίες από την Ουκρανία στη Λιβύη

Πηγές των τουρκικών μέσων αναφέρουν ότι σήμερα ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά το αντι-αεροπορικό σύστημα S-125 Nova κοντά στην πόλη Σύρτη της Λιβύης, το οποίο αγόρασε η κυβέρνηση της Τρίπολης από την Ουκρανία -με τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας- για την αναχαίτιση και κατάρριψη βομβαρδιστικών αεροσκαφών. Η κυβέρνηση της Τρίπολης αγόρασε συνολικά 5 συστοιχίες, οι οποίες θα τοποθετηθούν σε διαφορετικά στρατηγικά σημεία της ώρας.

Διαδήλωση κατά της τουρκικής παρέμβασης στη Βεγγάζη

Διαμαρτυρία κατά της τουρκικής παρεμβατικότητας στη Λιβύη πραγματοποίησε ομάδα στην πόλη Βεγγάζη, στα ανατολικά της χώρας. Οι Λίβυοι διαδηλωτές, υποστηρικτές του στρατάρχη Χαφτάρ, ζήτησαν να σταματήσει η τουρκική «παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις» της χώρας, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της κυβέρνησης Σαράζ.

Η Wagner «πιάνει» λιμάνι πετρελαίου

Ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Αρχής Πετρελαίου της Λιβύης, Μουσταφά Σανάλα, δήλωσε ότι ξένες δυνάμεις εισήλθαν στο λιμάνι της Σίντρε, στα ανατολικά της χώρας, από το οποίο διεξάγονται οι περισσότερες εξαγωγές, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα στρατιωτικό κέντρο. Ο Σανάλα ζήτησε οι Ρώσοι μισθοφόροι της Wagner να εγκαταλείψουν την περιοχή αμέσως.

Στο μεταξύ, η διεύθυνση επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας δημοσιοποίησε χάρτη που δείχνει την παρουσία των Ρώσων μισθοφόρων Wagner σε στρατηγικά σημεία της Λιβύης, όπως στη βάση Τζούφρα.

Νωρίτερα, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης, η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και έχει την έδρα της στην Τρίπολη, κατήγγειλε την Κυριακή τις αεροπορικές επιδρομές που διεξήχθησαν κατ’ αυτήν από «ξένα» μαχητικά εναντίον βάσης στρατηγικής σημασίας στο δυτικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας.

Η επίθεση έγινε μερικές ώρες μετά το πέρας της επίσκεψης που έκανε ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στην Τρίπολη την Παρασκευή και το Σάββατο, όπου διατράνωσε τη βούληση της Άγκυρας να κάνει το παν για να βοηθήσει την ΚΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου των υπηρεσιών του.

Τον Μάιο, δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΕ κατέλαβαν την αεροπορική βάση Αλ Ουατίγια, 140 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, η οποία βρισκόταν μέχρι τότε στα χέρια των αντιπάλων τους, των στρατευμάτων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Ενισχυμένες χάρη στη στρατιωτική υποστήριξη της Τουρκίας — με προηγμένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και «συμβούλους» — οι δυνάμεις της ΚΕΕ κατέγραψαν σειρά καίριων επιτυχιών στα πεδία των μαχών τους τελευταίους μήνες, ανακτώντας το σύνολο της βορειοδυτικής Λιβύης, εξέλιξη που σηματοδότησε την αποτυχία της εφόδου που είχαν εξαπολύσει τον Απρίλιο του 2019 τα στρατεύματα του Χάφταρ για να κυριεύσουν την Τρίπολη και να τελειώνουν με την ΚΕΕ.

Μετά την κατάληψη της βάσης Αλ Ουατίγια, οι δυνάμεις του Χάφταρ κατηγορούν την ΚΕΕ ότι την παρέδωσε στην Τουρκία.

Όλες οι ειδήσεις από ΚΟΣΜΟ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Η τουρκική βάση στη Λιβύη κτυπήθηκε από “ξένα μαχητικά” μετά την αναχώρηση του Χουλουσί Ακάρ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: