Αρχίζει το ακόνισμα της αιχμής του δόρατος για το Π.Ν.: Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε τα Romeo και την FOS των S-70 Aegean Hawk

Στιγμιότυπο από τις πτητικές δομικές του MH-60R SEAHAWK σε εγκαταστάσεις της LM. Φωτογραφία , πηγή Lockheed Matrin (lockheedmartin.com)




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

-Υπογράφουν Ελλάδα και ΗΠΑ τις συμβάσεις για τα ROMEO
-Ένα μεγάλο βήμα πιο μπροστά το ΠΝ με τους νέους κυνηγούς των Τουρκικών υποβρυχίων
-Με την «FOS»… βλέπει φως το ΠΝ για τα S-70

Μπορεί η Τουρκία να ετοιμάζει την υποδοχή των υποβρυχίων τύπου 214- παρόμοια δηλαδή με τα Ελληνικά «φαντάσματα» των βυθών που κάνει τους Τούρκους να ιδρώνουν και μόνο στη σκέψη τους- αλλά η Ελλάδα κάνει ένα τεράστιο βήμα στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, με το ΚΥΣΕΑ ν’ αποφασίζει την απόκτηση των ελικοπτέρων MΗ-60 ROMEO, τα οποία θεωρούνται αυτή τη στιγμή ότι καλύτερο υπάρχει για να εντοπίζει τα πιο προηγμένα συμβατικά υποβρύχια και όχι μόνο.

Ελάχιστες ώρες απομένουν ίσως και λιγότερες από 24, για να μπει η τελική υπογραφή του «Letter of Accept» (LOA), της σύμβασης δηλαδή, ανάμεσα στην Ελληνική και την Αμερικανική πλευρά, με την οποία ουσιαστικά ξεκινά το σπριντ για την απόκτηση τεσσάρων νέων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MΗ-60 ROMEO, για τα οποία είχε εκφράσει ενδιαφέρον απόκτησης η Αθήνα.

  • Ήδη σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της σελίδας μας, το ΚΥΣΕΑ που έγινε το βράδυ της Τετάρτης δίνει το πράσινο φως για να προχωρήσουν δυο πολύ σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα.

Το ένα είναι αυτό των ελικοπτέρων ROMEO και το δεύτερο το οποίο «κουμπώνει» απόλυτα με το πρώτο, αφορά τη συνέχιση της υποστήριξης (FOS) για τα υφιστάμενα εναέρια μέσα του Πολεμικού Ναυτικού, τα ελικόπτερα S-70 Aegean Hawk.

Οι ίδιες πηγές μάλιστα ανέφεραν ότι και η οικονομική οδός για τα δυο αυτά προγράμματα έχει πάρει τον δρόμο της, με την Αθήνα έως το τέλος του έτους να πρέπει να καταβάλει μια συμβολική θα έλεγε κανείς προκαταβολή.

Πάντως η συγκεκριμένη εξέλιξη ήρθε σχεδόν ταυτόχρονα με τις αναφορές του πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Εκτός από τα ROMEO όμως, εξηγούν ανώτατες πηγές του Επιτελείου, για πολλά προγράμματα γίνεται προσπάθεια και υπάρχουν πλέον πιέσεις από την ηγεσία, να τρέξουν πολύ πιο γρήγορα, ώστε να ξεπεραστεί επιτέλους η πολυετής περίοδος του «ρίσκου» των Ελληνικών κυβερνήσεων που έστελναν στον πάτο των προτεραιοτήτων του κράτους την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

  • Τι σημαίνουν τα MΗ-60 ROMEO για το ΠΝ

Το ενδιαφέρον του Πολεμικού Ναυτικού είναι κυρίως ο πολύ γρήγορος εντοπισμός υποβρυχίου κι αυτό έχει να κάνει με τα έξι υποβρύχια τύπου 214 που θα ρίξει στο νερό η Τουρκία, τα οποία αποτελούν μια σημαντική απειλή, όπως άλλωστε και τα Ελληνικά 214 κλάσης «Παπανικολής».

Άρα το Πολεμικό Ναυτικό δίνει απάντηση σ’ αυτή την απόκτηση των υποβρυχίων και μάλιστα από τώρα, με το όπλο πρώτης γραμμής και πρώτης επιλογής, απέναντι στα σύγχρονα 214 που πρόκειται ν’ αποκτήσει η νευρική γειτονική χώρα.

Η κίνηση αυτή πάντως δείχνει και κάτι ακόμα: ότι τα ελικόπτερα Augusta Bell 212 μπαίνουν σε τροχιά δεύτερης γραμμής, μετά από την πολυετή πετυχημένη προσφορά τους στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Αξιωματικοί του Π.Ν. πάντως εξηγούσαν πως η έλευση των ROMEO δεν σημαίνει και τον παροπλισμό των 212, για τα οποία υπάρχει πληθώρα και άλλων αποστολών.

Τα Augusta Bell 212 αποτέλεσαν την σπονδυλική στήλη της αεροπορίας Ναυτικού για πολλές δεκαετίες, ακολούθησαν τα S-70 Aegean Hawk για τα οποία θ’ αναφερθούμε πιο κάτω.

  • Τα αρχικά τέσσερα ROMEO (σ.σ. ευελπιστούμε να φτάσουμε τον αριθμό των υφιστάμενων S-70 τα επόμενα χρόνια) εισάγουν ουσιαστικά το Πολεμικό Ναυτικό στη νέα γενιά των «Aegean Hawk», τα οποία στην ουσία είναι ψηφιακά ελικόπτερα και οι δυνατότητες που περιγράφονται από τους ιπταμένους της Αεροπορίας Ναυτικού είναι ότι χάρις την ψηφιακή τεχνολογία που ενσωματώνουν έχουν πολλαπλάσιες επιχειρησιακές ικανότητες στην επεξεργασία δεδομένων και ανάλυση σήματος (ακουστικά συστήματα) από το Sonar, όταν πραγματοποιεί έρευνες για υποβρύχιο.

Το ραντάρ που φέρουν τα ROMEO έχουν υπερδιπλάσιες δυνατότητες εντοπισμού και εγκλωβισμού περισσότερων στόχων επιφανείας σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

Σημαντικό είναι πως το MΗ-60 ROMEO έχει πολύ μεγαλύτερη ισχύ πυρός από τα S-70 (σ.σ. τέσσερις πυραύλους Hellfire) του ΠΝ διότι έχει τέσσερις συν τέσσερις εκτοξευτές πυραύλων στις δυο πλευρές, σύνολο δηλαδή οκτώ βλήματα.

Αυτό σημαίνει μεγαλύτερο όγκο πυρός σε μια ενδεχόμενη υποστήριξη βατραχανθρώπων και προσβολής, για παράδειγμα επίγειων παράκτιων στόχων. Βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνάμε το υφιστάμενο οπλοστάσιο των τορπιλών και άλλων μέσων από τα S-70 τα οποία υποστηρίζει το ROMEO.

Πάντως η Ελληνική πλευρά, αν και δεν το έχει ζητήσει έως σήμερα, θέλει την απόκτηση του νέου τύπου βλήματος NSM, εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας με χαρακτηριστικά stealth και ειδικό αλγόριθμο για να κάνει προσβολή στόχου με μεγάλη ακρίβεια σε κορεσμένο περιβάλλον και να αντιμετωπίζει ισχυρές παρεμβολές και αντίμετρα. Το NSM είναι το επόμενο βλήμα αέρος- επιφανείας που επιθυμεί η ηγεσία να βρίσκεται στην φαρέτρα των ελικοπτέρων του ΠΝ.

  • Η «FOS» που περίμενε το ΠΝ για να δει το Φως…

Η νέα σύμβαση για την τεχνική υποστήριξη του υφιστάμενου αεροπορικού στόλου του ΠΝ θεωρείται άκρως σημαντική. Για τα S-70 Aegean Hawk μπορεί να πει κανείς ότι τα στελέχη της Διοίκησης Ελικοπτέρων Ναυτικού έκαναν μια ιδιαίτερα αξιοπρεπή δουλειά όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, παρουσιάζοντας τις καλύτερες διαθεσιμότητες στο σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι απαιτήσεις στο Αιγαίο είναι πολύ μεγάλες, το ίδιο και οι επιχειρησιακές ανάγκες και όλο αυτό το διάστημα τα S-70 δεν σταμάτησαν να δοκιμάζονται ποικιλοτρόπως είτε επιχειρησιακά είτε πίσω στο Κοτρώνι όπου οι τεχνικοί της βάσης έδιναν τον καλύτερό τους εαυτό για να τα διατηρήσουν ετοιμοπόλεμα και χωρίς «κανιβαλισμούς».

Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με το Νόμο περί προμηθειών που ακόμη δυστυχώς δεν έχει αλλάξει δημιούργησε και στα ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού τους ίδιους εφιάλτες με άλλους κλάδους στις ΕΔ. Το να προμηθευτεί κανείς αυτό που χρειάζονταν την κατάλληλη στιγμή ήταν και είναι κάτι ιδιαίτερα σπάνιο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μείωση στις διαθεσιμότητες.

Με αυτή την FOS (Follow on support) και με αρκετή δουλειά- που δεν την φοβούνται τα στελέχη στο ΠΝ- μπορείς πλέον να έχεις το σύνολο των S-70 διαθέσιμο και στον αέρα για επιχειρησιακούς ή εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Με αυτά τα δεδομένα ο εναέριος βραχίονας του Πολεμικού Ναυτικού ανεβαίνει κατακόρυφα, όπως και το επίπεδο των επιθετικών δυνατοτήτων που μπορούν αυτά τα δυο προγράμματα να προσδώσουν στον πολεμικό Στόλο…

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για Άμυνα-Ενέργεια

Διαβάστε ΕΔΩ Γνώμες – Απόψεις

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Πλέει ανοικτά της Αμμοχώστου το Barbaros: Δικαίωμά μας οι γεωτρήσεις στην περιοχή, προκαλεί o Ακάρ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: