Αναμένοντας την απόφαση για την Αγία Σοφία: «Παπά σώπασε, σε παρακαλώ σώπασε»…

FILE PHOTO: Ο προέδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν παρακολουθεί τη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας από τον Ιμάμη της Κωνσταντινούπολης. Φωτογραφία ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ




Κοινός τόπος των περισσότερων άρθρων γνώμης στην Τουρκία είναι η έωλη διαπίστωση πως οι δηλώσεις όσων αντιτίθενται στην επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τέμενος στρέφονται «εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας».

Επισημαίνονται:

-Στη στήλη του Ertuğrul Özkök (εφημερίδα Hürriyet) σε ενότητα με τίτλο «Παπά σώπασε, σε παρακαλώ σώπασε», αναφέρεται πως:

“Ενώ η Τουρκία έχει σιωπήσει, προκειμένου «να σκεφθούμε και να αποφασίσουμε το πρέπον, ο χώρος έχει μείνει στους προβοκάτορες.

Βγήκε ο Αρχιεπίσκοπος από την Ελλάδα (σσ Ιερώνυμος) και μίλησε με ύφος “εάν τολμάτε κάντε το”, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του δρόμου. Άσε μας άνθρωπε….Εδώ υπάρχει ένας λογικός άνθρωπος, ο Πατριάρχης Φαναρίου, αυτός ο άγιος άνθρωπος Βαρθολομαίος, που με τον πιο ανθρώπινο και σωστό τρόπο λέει αυτά που πρέπει να ειπωθούν και μάλιστα ως ένας από εμάς. Εσύ κάνε στην άκρη….

Προφανώς η μόνη σου ευχή είναι να γίνει η Αγία Σοφία τζαμί, να αποδυναμωθεί το Πατριαρχείο Φαναρίου, καθώς και να σου δοθεί τροφή για εχθρότητα, μίσος και φθόνο. Εύχομαι η λογική Τουρκία να μην σου δώσει την τροφή αυτή».

-Άρθρο γνώμης του Abdulkadir Selvi (εφημερίδα Hürriyet) με τίτλο «Υπερωρία του Συμβουλίου Επικρατείας για την Αγία Σοφία» αναφέρει πως στο 10ο τμήμα του ΣτΕ εισακούστηκαν όλες οι πλευρές και τώρα υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: ή να ακυρωθεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ή να παραπεμφθεί η υπόθεση στην ολομέλεια του δικαστηρίου.

Αυτό, σημειώνεται, είναι το νομικό σκέλος. Το σημαντικό, ωστόσο, είναι πως την παρούσα στιγμή υπάρχει η κατάλληλη πολιτική συγκυρία για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, καθώς:

-Την επιθυμεί ο Πρόεδρος Erdoğan με την υποστήριξη του ΑΚΡ

-Την υποστηρίζει ένθερμα ο επικεφαλής του ΜΗΡ, Devlet Bahçeli

-Το κόμμα İYİ θέλει να επαναλειτουργήσει άμεσα και μάλιστα έθεσε σχετική πρόταση στο Κοινοβούλιο

-το ΗDP δεν έχει αντίρρηση

-Το CHP επίσης δεν έχει αντίρρηση. Μάλιστα λέει «μην πολιτικοποιείτε το ζήτημα, εάν σκοπεύετε να την ανοίξετε, κάντε το»

-Το ίδιο και το τουρκικό έθνος, που αναμένει με προσμονή την επαναλειτουργία ως τζαμί της Αγίας Σοφίας.

-Η εφημερίδα Yeni Safak σε άρθρο γνώμης (Tamer Korkmaz) με τίτλο «Αναμένοντας την απόφαση για την Αγία Σοφία» σημειώνει πως αυτοί που εργάζονται προκειμένου να μην μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί –κάνοντας λόγο για το «φασιστικό αμερικανικό κράτος και τη δύση»- στοχεύουν στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας και καθοδηγούνται από ένα «βαθύ κράτος» (Σ.Σ.: εννοεί το περιβάλλον του Fethullah Gülen).

Το άρθρο απαριθμεί αυτούς που αντιδρούν στην επαναλειτουργία ως τέμενος της Αγίας Σοφίας, κατονομάζοντας τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, την Kati Piri, Εισηγήτρια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και «λάτρη της τρομοκρατίας», τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και όλη τη «γειτονιά» από την Ελλάδα –μέλος της ΕΕ, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο («Πατριάρχη Φαναρίου»), τους ιστορικούς İlber Ortaylı (της «μπουρζουαζίας») και Sinan Meydan (αρθρογράφου της εφημερίδας Sözcü που «έχει κατακρεουργήσει τον Atatürk»), τον δημοσιογράφο Taha Akyol (που «έχει συνεργασθεί με την CIA και το FETÖ») τον Ertuğrul Özkök (δημοσιογράφο Hürriyet «πράκτορα») και τον Sedat Ergin (δημοσιογράφο Hürriyet, «εγκάθετο του θείου Sam»).

Όλοι οι παραπάνω –επισημαίνεται- και «οι εντός και οι εκτός εργάζονται για την ίδια βαθιά διεύθυνση». Ο αρθρογράφος προσθέτει πως οι χώρες της δύσης κεκλεισμένων των θυρών άσκησαν πίεση ή επιβολή το 1934, οπότε και η Τουρκία παρέδωσε τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Απαντά επίσης σε αυτούς που λένε ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφία σε τζαμί θα καταστρέψει την πολιτιστική της κληρονομιά, λέγοντας πως κάτι τέτοιο αποτελεί «ψευδαίσθηση». Και αυτό διότι λειτούργησε 500 έτη ως τζαμί,ενώ και το Sultanahmet είναι επίσης ανοιχτό στους επισκέπτες δίχως να χάνει κάτι από την πολιτιστική του κληρονομιά.

Σύμφωνα με τον Tamer Korkmaz «δεν αναφέρω τα τζαμιά που μετατράπηκαν σε εκκλησίες σε πόλεις του χριστιανικού κόσμου, διότι όταν έρχεται η σειρά σε αυτά αναμασώνται εκφράσεις περί πολιτιστικής κληρονομιάς».

Ασκεί ιδιαίτερη επίθεση κατά του Mike Pompeo, λέγοντας πως την περίοδο που ήταν επικεφαλής της CIA, αλλά και τώρα που είναι Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, «έχουν βομβαρδιστεί τεμένη και δολοφονηθεί αθώοι μουσουλμάνοι». Ο ίδιος δε μετά το «δήθεν πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, χαρακτήρισε με ανάρτηση του στο twitter την Τουρκία ως «απολυταρχική ισλαμική δικτατορία».

Και προσθέτει πως «ο Πατριάρχης Φαναρίου που συναντήθηκε δύο φορές το 1996 με τον Fethullah Gülen και είχαν δηλώσει πως «αλληλοαγαπιούνται» αναρωτιόμαστε τι σκάρωνε στις 15 Ιουλίου; Όπως αυτό το διαβολικό δίδυμο, έτσι και ο (συντάκτης) Taha Akyol είχε γράψει ένα χρόνο πριν το πραξικόπημα πως λόγια όπως «η παράλληλη δομή του κράτους αποτελούν θεωρία συνωμοσίας».

H εφημερίδα Aksam (καθηγητής Yaşar Hacısalihoğlu) με τίτλο «Δυσπεψία αυτών που υποφέρουν για την Αγία Σοφία» αναφέρεται στην πληθώρα ανακοινώσεων για την Αγία Σοφία (Pompeo, Zaharova, Verşinin, γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών), ενώ για την Ελλάδα σημειώνει πως «με έναυσμα τις επετειακές εκδηλώσεις της 29ης Μαίου ανάρτησε την ελληνική σημαία σε τζαμί στο Διδυμότειχο». Στη συνέχεια δε οι Έλληνες πολιτικοί προχώρησαν σε σειρά από απειλές.

Αναφορά γίνεται στις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για «παιχνίδια» των Τούρκων αναφορικά με την Αγία Σοφία, του Μητροπολίτη της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας Ιλαρίωνα, καθώς και στη δημοσίευση του αμερικανικού περιοδικού Archaeology που χρησιμοποιεί τον όρο “ Constantinopole και όχι İstanbul”.

Για «567 χρόνια –σημειώνεται- δεν έχει καταλαγιάσει το μίσος και ο θυμός (…) όλοι αυτοί που κάνουν δηλώσεις αποσκοπούν στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας ως πολιτική στρατηγική πίεση. Αυτό είναι μάταιο και δεν θα τα καταφέρουν», καταλήγει το δημοσίευμα.

Ισμαήλ Καντεμίρ: Ο άνθρωπος πίσω απ’ την ολέθρια απόφαση Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: