Τρομοκρατική η επίθεση στο Ρέντινγκ: 25χρονος Λίβυος με διανοητικά προβλήματα ο δράστης

Λουλούδια στο σημείο όπου σημειώθηκε η επίθεση. EPA/ANDY RAIN




Τρομοκρατική χαρακτήρισε τελικά η βρετανική αστυνομία την χθεσινή επίθεση με μαχαίρι στο Ρέντινγκ κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν σοβαρά άλλοι τρεις.

«Η αντιτρομοκρατική μονάδα της αστυνομίας είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι το περιστατικό με τις επιθέσεις με μαχαίρι, χθες το βράδυ στο Ρέντινγκ, χαρακτηρίζεται πλέον τρομοκρατική ενέργεια», ανέφερε η αστυνομία του Τέιμς Βάλεϊ.

Για την επίθεση συνελήφθη ένας 25χρονος 65 χιλιομέτρων δυτικά του Λονδίνου, ο οποίος, όπως πρώτη μετέδωσε η Daily Telegraph, είναι ο Λίβυος πρόσφυγας Καΐρι Σαντάλαχ (Khairi Saadallah).

Ο Σαντάλαχ φέρεται να κατέφυγε ως πρόσφυγας στη Βρετανία πριν από μερικά χρόνια μετά τον εμφύλιο στη Λιβύη.

Η Τάνια Μπάσετ, εκπρόσωπος της Εθνικής Ένωσης Δικαστικών Επιμελητών της Βρετανίας, δήλωσε ότι ο ύποπτος πρόσφυγας έχει βεβαρημένο ποινικό μητρώο για εγκλήματα που δεν συνδέονται με την τρομοκρατία. Η ίδια πρόσθεσε μάλιστα ότι ο άνθρωπος αυτός αντιμετωπίζει σοβαρά διανοητικά προβλήματα.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του BBC και άλλων μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο συλληφθείς είχε αιτηθεί άσυλο και έχει καταδικαστεί για βία, γεγονός που σημαίνει ότι με την ολοκλήρωση της ποινής θα μπορούσε να έχει απελαθεί.

«Από τις μέχρι στιγμής έρευνές μας δεν έχουμε τίποτε που να υποδεικνύει ότι υπάρχει εμπλοκή άλλου ατόμου στην επίθεση και αυτή τη στιγμή δεν διερευνούμε την ανάμειξη άλλου ανθρώπου στο περιστατικό» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Neil Basu.

Αρχικά τόσο η αστυνομία όσο και η κυβέρνηση είχαν ανακοινώσει ότι το συμβάν δεν παραπέμπει σε τρομοκρατία.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα έπειτα από μια αντιρατσιστική διαδήλωση στο πάρκο Φόρμπερι Γκάρντενς, αλλά δεν φαίνεται να συνδέεται με αυτήν.

«Η διαδήλωση του κινήματος Black Lives Matter είχε τελειώσει τρεις ώρες νωρίτερα και ήταν από κάθε άποψη ειρηνική, αυτή η επίθεση δεν συνδέεται καθόλου με την διαδήλωση», εκτίμησε ο Τζέισον Μπροκ, επικεφαλής του τοπικού συμβουλίου, στο BBC.

Σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα, ο δράστης κατευθύνθηκε ξαφνικά προς το μέρος που καθόταν μια παρέα 8 με 10 ατόμων και άρχισε να τους μαχαιρώνει.

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος χαρακτήρισε αποτρόπαιο το περιστατικό, είχε σήμερα συνάντηση με αξιωματούχους ασφαλείας, με υπουργούς πρώτης γραμμής και με στελέχη της αστυνομίας για να ενημερωθεί για την εξέλιξη της κατάστασης, είπε ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργού.

Η βρετανική αστυνομία πρόσθεσε πάντως ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για τυχόν σχεδιασμό νέων επιθέσεων.

«Πρόκειται για μια στυγερή ενέργεια», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Νιλ Μπάσου, ο οποίος πρόσθεσε ότι τον δράστη ακινητοποίησαν άοπλοι αστυνομικοί.

Ο Μπάσου είπε ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία ηγείται τώρα της έρευνας και ότι η επίθεση δεν συνδέεται με την αντιρατσιστική διαδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί στο ίδιο πάρκο λίγες ώρες νωρίτερα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Daily Telegraph, Guardian

“Κόλαση”: Ο Τραμπ απειλεί τον Τζον Μπόλτον ότι θα πληρώσει “βαρύ” τίμημα για το βιβλίο του

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: