Την ετοιμότητα της ΕΕ για την επόμενη πανδημία ζητούν Μέρκελ, Μακρόν και άλλοι ηγέτες

File Photo: Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (Δ) και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν (Α). EPA, HAYOUNG JEON




Οι ηγέτες έξι κρατών μελών, εκ των οποίων Μέρκελ και Μακρόν, ζητούν από την Ένωση να είναι έτοιμη στην επόμενη πανδημία.

Οι ηγέτες έξι κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, πιστεύοντας ότι η Ένωση δεν ανταποκρίθηκε στην πρόκληση που έθεσε η πανδημία της Covid-19, ζήτησαν τη δημιουργία αποθεμάτων ζωτικής σημασίας φαρμάκων και εξοπλισμού καθώς και άλλα μέτρα για την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ανθεκτικότητας της Ένωσης στις κρίσεις δημόσιας υγείας.

Η ΕΕ των 27 κρατών και η Βρετανία έχουν καταγράψει περίπου 1,4 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορωναϊού, ή περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου συνόλου. Στην κορύφωση της κρίσης, πολλά κράτη της ΕΕ κατέφυγαν σε μέτρα προστατευτισμού, αυξάνοντας τα εμπορικά εμπόδια για να αποτρέψουν την εξαγωγή ιατρικού εξοπλισμού στους γείτονές τους.

Σε κοινή επιστολή τους που εστάλη σήμερα στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι ηγέτες της Δανίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Βελγίου και της Πολωνίας στήριξαν προτάσεις για κοινή έρευνα και ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών.

Η χαοτική απάντηση στον νέο κορωναϊό, που στοίχισε επισήμως τις ζωές 184.256 ανθρώπων στην ΕΕ, «έγειρε ερωτήματα» σχετικά με το επίπεδο ετοιμότητας και υπογράμμισε την ανάγκη για μια πανευρωπαϊκή προσέγγιση, ιδίως όταν «αναφερόμαστε σε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, τονίζουν στην επιστολή τους.

«Μια ευρύτερη, ολιστική στρατηγική της ΕΕ θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική από κάθε κράτος μέλος που προσπαθεί να ενισχύσει την ετοιμότητά του», ανέφεραν οι ηγέτες.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν τη διατήρηση αποθεμάτων φαρμάκων ζωτικής σημασίας, προμηθειών και εξοπλισμού σε ολόκληρη την ΕΕ για διάρκεια ενός τριμήνου, καθώς και συνεργασία μεταξύ κρατών και εταιρειών για την παραγωγή βασικών προϊόντων σε περιόδους κρίσης.

Το Reuters είχε μεταδώσει ότι τα κράτη μέλη υπερεκτίμησαν τις δυνατότητές τους να ανταποκριθούν στην επιδημία και είχαν αναφέρει στις Βρυξέλλες τον Φεβρουάριο ότι δεν χρειάζονται να παραγγείλουν περισσότερα ιατρικά εφόδια.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται η ανάγκη για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ικανότητα στην έρευνα και την ανάπτυξη εμβολίων, μέσω της χρηματοδότησης των κλινικών δοκιμών μεγάλης κλίμακας και μιας «πλατφόρμας ετοιμότητας» που θα διασφαλίζει τις προμήθειες εμβολίων από τις δημόσιες αρχές, μειώνοντας τον κίνδυνο εξάρτησης από εταιρείες που αναπτύσσουν εμβόλια.

Τα αποτελέσματα ερευνών θα μπορούν να μοιράζονται σε μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα δεδομένων Covid-19, αναφέρει το έγγραφο, το οποίο ζητά επίσης από κοινού παρακολούθηση και ανάλυση διαφορετικών στρατηγικών δοκιμών.


Με πληροφορίες Reuters-AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μαδρίτη, Ισπανία

Στους 407.914 οι νεκροί από τον κορωναϊό σε όλο τον κόσμο: Περισσότερα από 7.169.550 τα κρούσματα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: