Στην Ελλάδα, μια υγειονομική επιτυχία πριν από μια νέα οικονομική κατάρρευση; Σε καταστολή η οικονομία…

Μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ διαμαρτύρονται έξω από την Αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα κρατώντας σημαίες της παράταξης και πλακάτ, τη Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΑΚΙΑΣ




Στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Jacques Delors δημοσιεύεται εκτενές άρθρο του δημοσιογράφου Fabien Perrier, με τίτλο: «Στην Ελλάδα, μια υγειονομική επιτυχία πριν μια νέα οικονομική κατάρρευση;»

Η Ελλάδα ξεκίνησε την άρση του περιορισμού της, στις 4 Μαΐου. Ο αριθμός των θανάτων από την επιδημία – 173 – είναι πολύ χαμηλός για μια χώρα 10,8 εκατομμυρίων ανθρώπων (..). Ο πρώτος λόγος που τα κατάφερε καλύτερα είναι η μικρότερη ένταξή της στην παγκοσμιοποίηση αυτή την εποχή του έτους.

Ο καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (EΟΔΥ), Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, εξηγεί:

«Η Ελλάδα έχει πολύ λιγότερες αεροπορικές συνδέσεις από το Βέλγιο, στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Γαλλία ή ακόμη και την Ιταλία. Έτσι, το επιδημικό κύμα ξεκίνησε αργότερα και δεν ήταν τόσο δυνατό όσο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες». (…) Ένα άλλο σημαντικό μέτρο: η απομόνωση των « clusters» ή «εστιών μόλυνσης».

[Επίσης], ο περιορισμός, σε κάθε στάδιο, συνέβη μέσα σε μια εθνική ενότητα. (…) Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι ήταν το εύθραυστο σύστημα υγείας, με εμφανείς ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό ο κύριος παράγοντας που παρακίνησε τον γενικό περιορισμό.

(…) Παρά τα καλά νέα στον περιορισμό της πανδημίας, η οικονομική δραστηριότητα βρίσκεται σε καταστολή, ειδικά ο τουρισμός, ο οποίος αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο του ΑΕΠ.

(..) Αντιμέτωπη με την κατάσταση, η κυβέρνηση αποφάσισε στα μέσα Μαρτίου να λάβει μέτρα για την υποστήριξη της απασχόλησης και των ΜΜΕπιχειρήσεων.(…) Όμως οι φόβοι για αύξηση της ανεργίας είναι υπαρκτοί.

(…) Η κυβέρνηση ποντάρει στην επανεκκίνηση του τουρισμού φέτος το καλοκαίρι. Αυτός ο τομέας είναι απαραίτητος για την εθνική οικονομική ζωή. (…) Η αργή ανάκαμψη του κύριου τομέα δραστηριότητας της χώρας θέτει στην Ελλάδα ένα ερώτημα, αυτό της εξάρτησής της από το εξωτερικό.

(…) Ένα τμήμα του πληθυσμού αναφέρει και πάλι τη λέξη «μνημόνιο», [φοβούμενο νέες περικοπές και μέτρα]

Η Ελλάδα άνοιξε τις πόρτες και για τους Βρετανούς τουρίστες: Διακοπές με αυστηρούς νέους κανόνες…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: