Σκληρό πόκερ από Ερντογάν: Απορρίπτει παρεμβάσεις τρίτων για εκτόνωση της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο

Το τουρκικό γεωτρύπανο Φατίχ. Photo via Twitter, @fatih_donmez




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Όσο θερμαίνονται τα νερά της Ανατολικής Μεσογείου, λόγω της τουρκικής συμπεριφοράς τόσο αυξάνονται και οι διπλωματικές διεργασίες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κατοχική Τουρκία απορρίπτει κάθε παρέμβαση από τρίτους για εκτόνωση της κρίσης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν συζητά οτιδήποτε έχει να κάνει με κινήσεις αποκλιμάκωσης της έντασης.

Ενόψει τούτου, που προδήλως παραπέμπει σε απόφαση της Άγκυρας να οδηγήσει την κρίση στα άκρα, ενδεχομένως και σε ένα θερμό επεισόδιο, Αθήνα και Λευκωσία έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια σε διπλωματικό επίπεδο.

Διαπιστώνεται ενδιαφέρον της Ε.Ε., αλλά και της Γερμανίας, που αναλαμβάνει την 1η Ιουλίου την προεδρία της Ένωσης για πρωτοβουλίες, αν και ο δρόμος προς την Άγκυρα είναι στρωμένος με αγκάθια και οι δυνατότητες των Ευρωπαίων περιορισμένες.

Το ζητούμενο, βέβαια, είναι ποια μορφή θα πάρει η όποια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία και είναι σαφές πως, σε ό,τι τουλάχιστον αφορά την Κύπρο, πώς δεν γίνεται δεκτή μια πρωτοβουλία να ενταχθούν οι τουρκικές παράνομες ενέργειες σε ένα πακέτο ξεκαθαρίσματος των ευρωτουρκικών σχέσεων.

  • Η πακετοποίηση παραπέμπει σε πάρε-δώσε, με παράπλευρη απώλεια τον αδύνατο κρίκο. Περαιτέρω, η  Λευκωσία προτάσσει το θέμα των κυρώσεων πρώτα και στη συνέχεια των διπλωματικών κινήσεων.

Την ίδια ώρα, η Αθήνα μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Ιταλία, στρέφεται τώρα προς την Αίγυπτο. Είναι προγραμματισμένη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στο Κάιρο στις 18 Ιουνίου. Είναι σαφές πως υπάρχουν δυσκολίες στην επίτευξη συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Η Αίγυπτος δεν αποδέχεται τη λογική της μέσης γραμμής σε όλες τις περιοχές. Υποστηρίζει πως κάποια νησιά δεν έχουν πλήρη επήρεια και πως σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να υπάρξει άλλη διευθέτηση. Είναι, επίσης, προφανές πως στην περίπτωση συμφωνίας, το Κάιρο θα λάβει θέση στις «διαφορές» Ελλάδος και Τουρκίας ( Καστελλόριζο).

Είναι σαφές πως μια συμφωνία  Ελλάδος και Αιγύπτου για ΑΟΖ, θα διεμβολίσει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Παράλληλα με άλλες ενέργειες, η Λευκωσία σχεδιάζει μια σειρά κινήσεων για  τη δημιουργία μιας περιφερειακής συνεργασίας, στα πρότυπα του ENERGY FORUM.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Δεν θα έχει άνεμο να παρασύρει το «Φατίχ»: Δόγματα και επιβαλλόμενες κινήσεις ανάσχεσης…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: