Σκάνδαλο; «Μαγειρέματα» για τα νέα λεωφορεία στην Κύπρο: Καταγγελίες για δύο μέτρα και δύο σταθμά…

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν έξω από το προσωρινό κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, οι εταιρείες λεωφορείων ΟΣΕΑ, ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΑ, ΟΣΥΠΑ, ΕΜΕΛ και ΖΗΝΩΝ, Λευκωσία 5 Ιουνίου 2020. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Με πέραν των 50 λεωφορείων -δέκα από κάθε επαρχία- έφτασαν χθες στο Συνεδριακό Κέντρο όπου συνεδρίαζε η Βουλή, οι αντιπροσωπείες των οργανισμών λεωφορείων ΕΜΕΛ (Λεμεσού), ΟΣΕΑ (Αμμοχώστου), ΟΣΥΠΑ (Πάφου), ΖΗΝΩΝ (Λάρνακας) και INTERCITY (υπεραστικά), σε κοινή εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά των εναντίον τους μεθοδεύσεων, όπως ισχυρίζονται, σε σχέση με τις νέες συμβάσεις λεωφορείων της περιόδου 2020-2030, γράφει ο συνάδελφος Πέτρος Θεοχαρίδης στον Φιλελεύθερο.

Η διέλευση των 50 λεωφορείων από όλες τις επαρχίες προς το Συνεδριακό έγινε ομαλά, χωρίς να δημιουργηθεί συμφόρηση στην είσοδο της πρωτεύουσας, χάρη στη συνεργασία των λεωφορειούχων και της Αστυνομίας, για την οποία οι δύο πλευρές εξέφρασαν σε αλλήλους τις ευχαριστίες τους. Μάλιστα, οι λεωφορειούχοι, ικανοποιημένοι τόσο από την ακρόασή τους στην Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής, όσο και από τη βοήθεια που είχαν από τους αστυνομικούς της Τροχαίας, αποφάσισαν να μην πραγματοποιήσουν και πορεία διαμαρτυρίας προς την Ελεγκτική Υπηρεσία και το Προεδρικό, ώστε να μην προκαλέσουν κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Στην ίδια τη συνεδρία της Επιτροπής, όπου εξετάστηκε -αρχικά χωρίς τους λεωφορειούχους- η πορεία των νέων συμβάσεων, από πλευράς γενικού διευθυντή του υπουργείου Μεταφορών, Σταύρου Μιχαήλ, έγινε έκκληση για να μην εισέλθουν σε λεπτομέρειες, αφού βρίσκεται σε εξέλιξη επανεξέταση των προσφορών όπως και σειρά νομικών μαχών.

Από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι σύγχυση προκαλεί στους βουλευτές της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής το γεγονός ότι σε δύο δικαστικές αποφάσεις, από δύο διαφορετικούς δικαστές του Ανωτάτου, για δύο διαφορετικούς λόγους, στον ίδιο διαγωνισμό, η προσφορά της κοινοπραξίας MLKP κρίθηκε άκυρη και ακυρώθηκαν οι σχετικές αποφάσεις ανάθεσης του Συμβουλίου Προσφορών (για Αμμόχωστο – Υπεραστικά), ενώ σε τρίτη προσφυγή, σε άλλον δικαστή, η απόφαση ανάθεσης δεν ανατράπηκε, επειδή το Δικαστήριο έκρινε ότι για νομικούς λόγους δεν θα εξέταζε τους ίδιους λόγους προσφυγής (ΟΣΕΛ).

Επίσης, οι βουλευτές θορυβήθηκαν από αναφορές στη συνεδρία ότι εκεί που έγιναν αναθέσεις πιθανόν να μειωθούν οι συχνότητες δρομολογίων προς την ύπαιθρο, και ζήτησαν ενημέρωση σε επόμενο στάδιο από το υπουργείο Μεταφορών αν ισχύει κάτι τέτοιο. Επίσης, στοιχεία ζητήθηκαν για τους αριθμούς λεωφορείων που χρησιμοποιούνται σε κάθε σύμβαση τώρα και τους αριθμούς που πρότειναν οι μνηστήρες κάθε σύμβασης, όπως και οι αριθμοί λεωφορείων εκεί που έγινε κατακύρωση.

Να σημειωθεί ότι αποφασίστηκε η συνέχιση της εξέτασης του θέματος την ερχόμενη Παρασκευή, στην παρουσία και του υπουργού Μεταφορών και ενδεχομένως της Νομικής Υπηρεσίας.

Η Επιτροπή Μεταφορών, με την αποχώρηση του γενικού διευθυντή του Υπουργείου, δέχθηκε αντιπροσωπεία εκπροσώπων των πέντε οργανισμών συγκοινωνιών που βρίσκονταν εκτός του χώρου για την εκδήλωση διαμαρτυρίας, δίνοντας τους το λόγο για να εκφράσουν τις θέσεις τους.

  • ΟΣΥΠΑ: Εκδικητική παρέμβαση

Ο επικεφαλής του ΟΣΥΠΑ (Πάφου) Γιώργος Ιωαννίδης, ανέφερε στους βουλευτές ότι στις διαδικασίες για νέες συμβάσεις, ο ΟΣΥΠΑ υπέβαλε την πιο χαμηλή προσφορά για την επαρχία Πάφου, έναντι της κοινοπραξίας MLKP. Στη διαδικασία αξιολόγησης ζητήθηκε από την Επιτροπή Αξιολόγησης διευκρίνιση για την εγγυητική πιστής συμμετοχής που είχε τυπογραφικό λάθος στην ημερομηνία λήξης (έγραφε 25/12/2019 αντί 25/12/2020) και κατατέθηκε αμέσως νέα με τη σωστή ημερομηνία.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης, το Συμβούλιο Προσφορών και ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου έκριναν ότι πρέπει να γίνει ανάθεση στον ΟΣΥΠΑ, ωστόσο παρενέβη «εκδικητικά» ο Γενικός Ελεγκτής και πίεσε για να ακυρωθεί ο ΟΣΥΠΑ, σύμφωνα με τον Γ. Ιωαννίδη. Ο ΟΣΥΠΑ προσφεύγει στο Ανώτατο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

  • «Ζήνων»: Δύο μέτρα, δύο σταθμά

Εκ μέρους της «Ζήνων» Λάρνακας ο πρόεδρος της εταιρείας, Παντελής Παντελίδης, εξήγησε ότι η «Ζήνων» αποκλείστηκε από τη διεκδίκηση της σύμβασης λόγω του ότι δεν κάλυπτε την απαίτηση για σύστημα τηλεματικής. Προσέφυγε στο Δικαστήριο, όπου το κράτος παραδέχθηκε ότι ήταν δική του ευθύνη που δεν υλοποίησε το σύστημα τηλεματικής στα λεωφορεία της «Ζήνων».

Ωστόσο, το Δικαστήριο έκρινε με βάση την απαίτηση του διαγωνισμού για τηλεματική και όχι για το ότι το Υπουργείο απέκλεισε την «Ζήνων» για ζήτημα που ήταν δική του ευθύνη να εκπληρώσει.

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της «Ζήνων», δεν αποκλείστηκε από τη Λάρνακα η κοινοπραξία MLKP για τους ίδιους λόγους που αποκλείστηκε σε Αμμόχωστο και Υπεραστικά, επειδή η «Ζήνων» δεν είχε πλέον δικαίωμα προσφυγής.

  • ΕΜΕΛ: Για ένα ορθογραφικό λάθος

Εκ μέρους της ΕΜΕΛ (Λεμεσού) ο Γιώργος Κυριάκου ανέφερε στους βουλευτές ότι οι ίδιοι κύκλοι που φρόντισαν την τελευταία δεκαετία να φέρουν σε οικονομική ασφυξία τις υφιστάμενες εταιρείες λεωφορείων και να περάσουν στην κοινή γνώμη ότι πρόκειται για «εγκληματίες», είναι οι ίδιοι που μεθόδευσαν και τις νέες συμβάσεις ώστε να αφήσουν εκτός τους υφιστάμενους παρόχους.

Επίσης, ο κ. Κυριάκου ανέφερε ότι εταιρεία, στην οποία το υπουργείο Μεταφορών ανέθεσε την τηλεματική στα λεωφορεία παγκύπρια και είχε όλα τα δεδομένα των λεωφορείων, είναι «αδελφή» εταιρειών του συγκροτήματος του Ισπανού μετόχου της κοινοπραξίας στην οποία ανατίθενται τώρα οι συμβάσεις.

Σε σχέση με τον διαγωνισμό για τη Λεμεσό, ο ίδιος εξήγησε ότι η ΕΜΕΛ, όπως και η Πάφος, ακυρώθηκαν για ένα -το ίδιο- ορθογραφικό λάθος στην εγγύηση συμμετοχής, που έγινε από το ίδιο γραφείο της ίδιας Τράπεζας. Παρά την άμεση διόρθωση από την Τράπεζα και διαβεβαίωση ότι είχαν όλα τα εχέγγυα για τη σωστή εγγυητική, το Συμβούλιο Προσφορών ακύρωσε τη συμμετοχή τους.

  • Καταγγέλλουν παράκαμψη δικαστικών αποφάσεων

Ο Ξενοφών Ανδρεότης, εκ μέρους της Intercity (υπεραστικά), εξήγησε ότι η εταιρεία του προσέφυγε στο Δικαστήριο για ακύρωση της απόφασης για ανάθεση της σύμβασης των υπεραστικών στην κοινοπραξία MLKP για πέντε διαφορετικούς λόγους και κέρδισε.

Αντί το Συμβούλιο Προσφορών, να προχωρήσει σε ανάθεση στο δεύτερο στην κατάταξη έγκυρο προσφοροδότη, στέλνει ξανά τις προσφορές στην Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία αποφασίζει να ζητήσει επιπλέον διευκρινίσεις από τους δύο εκ των τριών διεκδικητών. Επίσης, με ποια λογική η Νομική Υπηρεσία να συμμετέχει στη διαδικασία επανεξέτασης των προσφορών με βάση απόφαση του Δικαστηρίου, ενώ αμφισβητεί στο Εφετείο την ίδια απόφαση, διερωτήθηκε ο ίδιος.

Ανάλογη ήταν και η θέση του εκπροσώπου του ΟΣΕΑ (Αμμοχώστου) Δημήτρη Παντελή. Ο ΟΣΕΑ κέρδισε προσφυγή στο Δικαστήριο, ακυρώθηκε η ανάθεση στην κοινοπραξία επειδή το Δικαστήριο έκρινε άκυρη την συμμετοχή της κοινοπραξίας. Ωστόσο, το Συμβούλιο Προσφορών, αντί να προχωρήσει με ανάθεση στον επόμενο έγκυρο προσφοροδότη, ζητά πρόσθετα έγγραφα για φακέλους που κατατέθηκαν και αξιολογήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο εκπρόσωπος του ΟΣΕΑ είπε ότι ακόμα ένας από τους πολλούς λόγους που εντείνουν την αμφισβήτηση για προσχεδιασμένες ενέργειες, είναι και το γεγονός ότι η κοινοπραξία στην οποία κατακυρώθηκαν οι προσφορές, έχει ως συνεργάτη για δημόσιες σχέσεις και προβολή την εταιρεία της οικογένειας της υπουργού επί της οποίας έγιναν οι προσφορές και κατακυρώθηκαν στην ίδια κοινοπραξία.

Πτητικά μέσα πυρόσβεσης έστειλε στα κατεχόμενα η κυβέρνηση μετά από αίτημα Ακιντζί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: