Συμφωνία Τουρκίας-Ρωσίας για τη δεύτερη παρτίδα των S-400, ισχυρίζεται Τούρκος αξιωματούχος

File Photo: File Photo: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στην Άγκυρα. EPA, TUMAY BERKIN




Τούρκος αξιωματούχος δηλώνει σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό NTV ότι Άγκυρα και Μόσχα συμφώνησαν επί της αρχής σχετικά με την παράδοση δεύτερης παρτίδας των S-400, χωρίς μέχρι αυτή την ώρα η πληροφορία να επιβεβαιώνεται από τη ρωσική πλευρά.

Συγκεκριμένα, την ανακοίνωση της συμφωνίας έκανε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας Ισμαήλ Ντεμίρ, αναφέροντας ότι Μόσχα και Αγκυρα συμφώνησαν επί της αρχής στην παράδοση της δεύτερης παρτίδας, η οποία -όπως και η πρώτη- θα χρησιμοποιηθεί για να επιτελέσει τον σκοπό της: την προστασία του εναέριου χώρου της χώρας.

  • «Έχουμε καταρχήν συμφωνία σχετικά με την παράδοση της δεύτερης αποστολής S-400. Έχουν απομείνει ορισμένα τεχνικά ζητήματα σχετικά με τη μεταφορά τεχνολογιών, λεπτομέρειες για την από κοινού παραγωγή, τον οδικό χάρτη» δήλωσε ο Ντεμίρ στον τηλεοπτικό σταθμό NTV.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τους S-400 παρά την καθυστέρηση που προκλήθηκε εξαιτίας του κορονοϊού. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη παράδοση των S-400 στην Τουρκία είχε πραγματοποιηθεί το 2019.

  • Ο Ντεμίρ συνέχισε λέγοντας ότι τα συστήματα από τη δεύτερη παρτίδα, καθώς και από την πρώτη, θα χρησιμοποιηθούν για τον επιδιωκόμενο σκοπό: για τη φύλαξη του εναέριου χώρου της χώρας, αντί να αποθηκευτούν ή να μεταπωληθούν όπως είχαν ζητήσει οι ΗΠΑ επειδή η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Η ανάπτυξη της πρώτης παρτίδας των αμυντικών συστημάτων S-400 καθυστέρησε εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και δεν ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2020, όπως ήταν το αρχικό σχέδιο. Παρά τη δυσκολία αυτή, η Τουρκία διαβεβαίωσε τη Ρωσία ότι τα συστήματα θα αναπτυχθούν και θα χρησιμοποιηθούν, παρά τις αμερικανικές απειλές για κυρώσεις.

Οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας για την παράδοση της δεύτερης συστοιχίας των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 βρισκόταν σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες.

  • Στις αρχές του μήνα, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας στρατιωτικο-τεχνολογικής συνεργασίας Ντμίτρι Σουγκάγεφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Eko türk tv, δήλωνε ότι αυτή τη στιγμή αναμένεται η τελική απόφαση εκ μέρους της τουρκικής πλευράς στο ζήτημα αυτό.

Ο Σουγκάγεφ είχε δηλώσει επίσης ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να εξετάσει με την Τουρκία την δυνατότητα της τεχνολογικής συνεργασίας, δηλαδή την συμμετοχή τουρκικών εταιρειών στην παραγωγή τέτοιων συστημάτων, προσθέτοντας ότι συνομιλίες στο ζήτημα αυτό διεξάγονται, αλλά δεδομένων των περιορισμών που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, είναι δύσκολο προβλέψει κανείς πότε χρονικά θα υπογραφεί η σχετική συμφωνία.

Ο Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι αυτή τη στιγμή το ύψος των παραγγελιών που έχει κάνει η Τουρκία σε ρωσικούς εξοπλισμούς φθάνει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Με πληροφορίες από NTV, via ΕΘΝΟΣ-ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σείστηκε η Ροδόπη: Άσκηση με βολές Πυροβολικού στο Π.Β. Πετρωτών (βίντεο)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: